Hain aramızda: İmpostor "Among Us"

Among Us,[Amerikan oyun stüdyosu InnerSloth tarafından geliştirilen ve 15 Haziran 2018'de piyasaya sürülen çevrim içi çok oyunculu bir sosyal çıkarım oyunudur.
Among Us,[Amerikan oyun stüdyosu InnerSloth tarafından geliştirilen ve 15 Haziran 2018'de piyasaya sürülen çevrim içi çok oyunculu bir sosyal çıkarım oyunudur.

Among Us, geçtiğimiz aylarda dünyayı kasıp kavurdu desek yeridir.Oysa oyun çıkalı epey olmuştu. Ama özellikle son bir kaç ayneredeyse oynamayan oyun yayıncısı kalmadı. YouTube Among usvideoları hatta parodileriyle dolu. 9gag, reddit postları vs...

Oysa Among Us, oyuncuya yeni bir deneyim de vadetmiyordu. Mükemmel grafikler, hayır. Rekabetçi oynanış, hayır. Fakat sunduğu şeyin temeli alışık olduğumuz bir oyuna dayanıyordu. Çoğumuz küçükken ya da gençken bazılarımız -mesela ben- yetişkinliğinde Vampir-Köylü muhakkak oynamıştır. Oynamadıysanız bile illa ki adını duymuş olmalısınız. Esasen Among Us kısmen gelişmiş bir Vampir-Köylü oyunu. Düşününce daha önceden çıkan Town of Salem de tutmuştu. Herhâlde bu konseptte insanları yakalayan bir şey var. Ama nihayetinde Town of Salem'in modası bir yerde geçti. Sempatik çizgileri ve herkes tarafından sevilip her sektöre uyarlanabilecek karakter seçimleriyle muhtemelen Among Us'ın ömrü biraz daha uzun olacak.

Gelelim bilmeyenler için oyuna. Among Us'ta Vampir, köylü, medyum, büyücü, polis, çiftçi, hırsız ve hakem olmak üzere... Şaka şaka Among Us bu oyun tarzının diğer türevlerine göre oldukça basit. Sadece iki sınıf mevcut hain/impostor ve tayfa/crew.

1 ila 3 arasında oyuncu her oyunda rastgele olarak Impostor seçilirken geri kalanlar Crewmate'dir.
1 ila 3 arasında oyuncu her oyunda rastgele olarak Impostor seçilirken geri kalanlar Crewmate'dir.

Oyun bir uzay istasyonunda ya da karlı bir arazide bilimsel araştırmaların yapıldığı bir istasyonda başlıyor. Oyun başında 10 kişilik tayfamız bu istasyonlardan birine iniş yapıyor. Ancak tayfanın içinde iki hain var. Finalde oyunu ya hainler kazanacak ya da tayfa.

Oyunu hainlerin kazanması için hainlerin kimliklerini ele vermeden tüm tayfayı öldürmesi gerekiyor. Tayfa ise kazanmak için oyundaki mini görevleri yapmalı. Görevler tüm tayfa ölmeden biterse ya da tayfa hainleri yakalayıp uzay boşluğuna veya kızgın lavların arasına atarsa oyunu kazanıyor.

Oyun logosu, Sans-serif font tipiyle hazırlanan logoda,
Oyun logosu, Sans-serif font tipiyle hazırlanan logoda,

İşte Among Us'ın akıl oyunları bu aşamada başlıyor. Hainlerin tayfaya oyun içinde yaşattığı zorluklarla hem gerilim hem de eğlence birer kat daha artıyor. Işıklar kesiliyor kapılar kapanıyor. Hain havalandırmaları kullanarak istasyonda cirit atıyor. Nihayetinde bir tayfa ölürse hayalete dönüşüp takımı için görevleri yapmaya devam ediyor. Çünkü ancak tüm görevler biter ya da tüm hainler ölürse bu oyunu kazanabilirler. Arkadaşlarla oynanan basit oyunların tadının başka olduğunu düşünürüm. Among Us'ın da keyifli bir gecede dostlarla oynanan kutu oyunu gibi bir tadı var. Basit ama fazlasıyla keyifli. Sadece, eğer çevrimiçi değil de kendi arkadaşlarınızla oynayacaksınız, oyunun standart mekaniğini bozmadan oynamalık 10 kişilik bir tayfa toplamak çok da kolay değil. Oyun, ister mobil ister bilgisayar üzerinden oynanabiliyor. Gerçi telefondan hiç oynamadım ne kadar başarılı olur bilemiyorum. Ama artık LoL ve benzeri oyunlar bile telefondan oynandığına göre bu da çok zor olmasa gerek. Son olarak ben oyunu Steam üzerinden edindim. Meraklısına da tavsiye ederim. En son 10 lira civarı, keyfine nazaran gayet uygun olduğunu düşündüğüm bir ücretlendirmesi vardı.