Her dem sıcak ve misafirperver: Bali

Bali sahili
Bali sahili

Hint okyanusu, sörf tahtaları, masajı, pazarları, adakları yanında tropikal ada hayallerini zirveye taşıyan bir yer, Bali.

Dünya haritasına baktığınızda Bali’yi görmeniz neredeyse imkânsız. Ancak haritayı biraz büyütüp baktığınızda Endonezya’nın hemen aşağısında,Avustralya’ya meyletmiş adalar arasından Bali’yi keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Yönetim olarak Endonezya’ya bağlı olan bu ada, aslında kocaman bir eyalet. Başkenti Denpasar ve ada yaklaşık 4 milyonlu nüfusu ile milattan önce 2 binli yıllara dayanan etkileyici bir tarihe sahip.

Ada denilince aklınıza sakın minik bir kara parçası gelmesin, yüz ölçümü yaklaşık 6 bin km². Yani göz alabildiğince uçsuz bucaksız bir yer. Üzerinde hâlâ yaşayan ve ara ara faaliyete geçen yanardağları da ziyaretçilerin gözde yerlerinden. En meşhuru Batur Dağı, hâlâ aktif ve dünyanın her yerinden yürüyüş tutkunları için bir çekim merkezi.

Bali adası
Bali adası

Uzun ama kesinlikle değer

Türkiye’den Bali’ye gitmek için uzun bir yolculuğu göze almalısınız. Yaklaşık 14 saat süren uçak yolculuğu sonunda sizi gayet nemli ve sıcak bir yer karşılıyor. Ancak sakın, ilk anların şaşkınlığı ile olumsuz düşüncelere kapılmayın. Eğer uçakta o kadar saat hareketsizlik ve basınç sizi olumsuz etkilediyse yolculuk sonrası dünyaca meşhur Bali masajı ile bu etkiyi gidermeniz mümkün. Ayrıca dönerken ardınızda bırakacağınız eşsiz güzellikteki anlar sizi yeniden Bali’ye çağıracak, bundan emin olabilirsiniz.

Havaalanından çıktığınızdan itibaren her yerde göreceğiniz çok sayıda motosikletliye gözünüzün alışması kısa sürüyor. Ulaşımda trafiğin yoğun olmasından ötürü özellikle şehir içlerinde halk motosiklet kullanmayı tercih ediyor. Denpasar’ın dar yollarını gördükçe hak vermemek elde değil. Sıkışan yolda dakikalarca beklemek zorunda kalıyorsunuz. Her ne kadar İstanbul’dan trafiğe şerbetli olsanız bile ekvator ikliminin insanı gevşeten doğası ve sıcağı belki de sabrı da kısaltıyor.

Bali'nin yaşanmışlığı bozulmamış toprak yolları.
Bali'nin yaşanmışlığı bozulmamış toprak yolları.

Ekvatoral iklim

Bali, ekvatoral iklimin her daim sıcak ve nem oranı yüksek karakterini taşıyor. Tatilcilerin favori mekânı olan bu ada, uzun beyaz kumsalları, yanardağları, ormanları, leziz yiyecekleri ile seyahat uzmanlarından her dem tam not alıyor.

Gelişmiş turizm sektörü gelen her türlü ziyaretçi için farklı alternatifler sunuyor. Özellikle balayı adası olarak lanse edilen bu yer mistik havasıyla yoga yapanların da akınına uğruyor. Her bütçe için uygun konaklama ve yemek mevcut, bu nedenle bütçeniz az olsa bile endişe etmenize gerek yok. Rengârenk tropik meyvelerin leziz tatları sizi tok tutmak için kâfi.

Görülecek çok yer var

Bali’ye bir tur ile gelmiyorsanız önceden seyahatiniz için planlama yapmanızı kesinlikle öneririm. Çünkü ada gerçekten büyük ve çok sayıda güzelliği içinde barındırıyor. Daha önce gidenlerin yazdığı yazıları okuyup, biraz araştırma ile doğru bir planlama yapabilirsiniz. Böylelikle vaktinizi boşa harcamadan görülmesi gereken yerleri tek tek gezerek geride harika bir tatil bırakmanız mümkün.

Görülecek çok yer var.
Görülecek çok yer var.

Ulaşım sıkıntılı çare özel araç

Ada çok büyük ve toplu ulaşım metropol insanını bezdirecek kadar sorunlu. Şehirler arasında doğrudan ulaşım genelde mümkün değil. Ayrıca trafik soldan akıyor ve kurallara uyma konusunda her zaman karmaşa var. Bu nedenle fiyatları gerçekten uygun olan özel şoförlü bir aracı kiralayıp seyahatinizi kolaylaştırmanız en akıllıca karar olacaktır.

Görülmesi gereken o kadar güzel yer var ki, mesafeleri bu şekilde kısaltarak doya doya günlerinizi geçirebilirsiniz.

Vize yok, hayat ucuz

Bali, Türkiye’den vize istemeyen yerlerden birisi. Adada sadece yerel para birimi olan Endonezya Rupisi kullanılıyor. Yanınızda götüreceğiniz dövizi her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz bürolardan çevirebilirsiniz. Alışverişte adanın Nişantaşı olan Seminyak harici bölgelerde pazarlık yapılabiliyor. Ancak çoğu yer yavaş yavaş tek fiyat uygulamasına geçiyor haberiniz olsun.

Bali’ye geldiğinizde sizi her yerde tapınaklar karşılıyor. Nüfusunun büyük çoğunluğu Hindu olan adada Müslüman bir kitle de yaşıyor. Nerdeyse her sokakta, hatta evlerin bahçeleri içinde yer alan tapınaklar size görsel bir şölene tanıklık etme imkânı veriyor.

Fotoğraf çekenler için ise müthiş anları ölümsüzleştirme fırsatı. Görmeniz gereken yerler arasında Batur Yanardağı’nı karşıdan görebileceğiniz Pinggan Vadisi, etkileyici kayalıkları ile Batu Bolong sahili, Karang sahili, Mae Mae sahili sayılabilir.

Bali’nin enteresan biçimleri ile Melasti ve Jatiluwih pirinç terasları, Tanah Lot, Nusa Penida Adası görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca Ubud’da yer alan Maymun Ormanı da es geçilmemeli.

Ubud, Maymun Ormanı
Ubud, Maymun Ormanı

Farklı dünyalar farklı sesler

Eski ve bilge tarihi ile Bali harika bir coğrafyaya sahip. Doğallık her yerde göz alıyor. Küçük şehirlerden uzaklaştıkça yemyeşil ormanlar, bitki çeşitliliği, doğal su kaynakları ve elbette başta maymunlar olmak üzere çok çeşitli hayvanlar ama en çok da kuşlar etkiliyor.

Doğanın huzuru saf oksijenle birleşince bedeniniz fabrika ayarlarına dönüyor adeta. Bu enerjiye kayıtsız kalamayan ruh ise sizi dinginleştiriyor. Sağlıklı ve kısa uykular sonrasında güne zinde ve neşe dolu başlıyorsunuz. Bu bile Bali’den geriye kalan eşsiz deneyimlerden birisi olarak kayda geçebilir.

İki farklı Bali

Bali’de çok farklı yerleri gezme fırsatım olduğu için adanın her halini görebildim. Turizmin artık en büyük gelir kaynağı olduğu bu yerde aslında iki farklı Bali var. Tahmin edebileceğiniz gibi gelen ziyaretçilerin istekleri ve konforu için tasarlanmış hali göz kamaştırıyor.

Lüks oteller, harika yemekleriyle lokantalar, şehir merkezlerinde sıralanmış yerelliği modern çizgilerle birleştirmiş dükkânlar mutluluk yayıyor. Ayrıca dünyanın her yerinde ünlü olan Bali masajı salonları da farklı fiyat seçenekleri ile her yerde karşınıza çıkıyor.

Adanın turizm kadar gelişmiş gelir kaynağı olan ağaç işlemeleri dillere destan. Ağaçtan her türlü objenin sergilendiği bu yerleri bir sanat galerisi olarak da gezebilirsiniz. Egzotik ağaçların sanatsal dokunuşla el işçiliğinin en üst seviyesine ulaştığı objeler hatıralarınızı ölümsüz kılmak için de gerekli.

Oyma sanatı
Oyma sanatı

Yanardağlar, büyüleyici kayalıklar

Bali’de hâlâ aktif olan dört tane yanardağ var. Bu dağların varlığını karşınıza sık sık çıkan volkanik kayalar ile sürekli hissediyorsunuz. Sahillerde etkileyici biçimleriyle okyanusa eşlik eden bu volkanik kayalar zaman zaman ürkütüp zaman zaman nefes kesiyor.

Dünyanın farklı yerlerinden gelen fotoğraf tutkunları gün doğumu ve batımlarını biçimleriyle kendisine hayran bırakan bu kayalar ile çekerek, benzersiz kareler yakalıyor. Doğanın ve okyanusun size müthiş bir ev sahipliği yapacağı Bali her mevsim misafirlerini sevgiyle kucaklıyor. Bu sevgiye, kayıtsız kalmayın.