Her şeyi uzaktan izleyenlerin ülkesi: İsviçre

İsviçre, resmî adıyla İsviçre Konfederasyonu, federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan federal bir cumhuriyettir.
İsviçre, resmî adıyla İsviçre Konfederasyonu, federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan federal bir cumhuriyettir.

İsviçre, kendini tarafsız olarak konumlandırmasınedeniyle Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibiglobal kuruluşların üssü olmuş. Bizim için büyükönemi olan Lozan ve Montrö anlaşmalarına evsahipliği yapmış. Bir istisnası var: 2. Dünya Savaşızamanında Nazi altınlarının/paralarının İsviçrebankalarında saklandığı söyleniyor. Bu nedenle deçok tepki almış.

İsviçre, adını duyduğunuzda akla ilk akla gelen "para" değil mi? Bu konuda hiç de haksız değilsiniz. Zira İsviçre, Avrupa’da gördüğüm en pahalı ülke. İsviçre’ye gitmek için yola çıkacaksanız bütçenizi buna göre ayarlamayı unutmayın.

Zürih

Zürih İsviçre'nin en büyük kentidir ve Zürih Kantonu'nun başkentidir.
Zürih İsviçre'nin en büyük kentidir ve Zürih Kantonu'nun başkentidir.

İsviçre’nin en büyük şehri ve ticaret merkezi Zürih. Zürih’in tarihi merkezi Lindenhof, Roma mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Fraumünster Kilisesi, İkiz kuleleriyle dikkati çeken Grossmünster Kilisesi, Zürih’in en pahalı ve lüks bölgelerinden biri olan Bahnhofstrasse Caddesi, pek çok esere ev sahipliği yapan Güzel Sanatlar Müzesi, şehrin en eski kiliselerinden biri olan St. Pettskirche, İsviçre tarihine dair pek çok koleksiyona ev sahipliği yapan İsviçre Ulusal Müzesi, şehri tepeden izleyebileceğiniz Uetliberg Tepesi, şehrin eski merkesi olan Zurich Altstadt ve muhteşem güzelliği ile Zürih Gölü ve Opera Binası, Zürih’te mutlaka görmeniz gereken yerler.

Lozan

Cenevre Gölü kıyısındaki şehirlerden biri Lozan. İsviçre’nin en büyük katedrali olan Lozan Katedrali, kente yukarıdan bakan ihtişamlı kale Châteaude Saint-Maire, eski şehrin ana meydanı Place de la Palud, katedrale çıkan merdivenler Escaliers Du Marche mutlaka görmeniz gereken yerlerden.

Interlaken

Thun ve Brienz gölleri arasına kurulmuş Interlaken, Avrupa’nın en yüksek yerleşimlerinden biri. İsmini bu iki gölün arasında kalmasından almış olan şehir doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor. Buraya gelince mutlaka yapılması gereken Avrupa’nın en yüksek noktasına tren gezisi.

Jungfraubahn ile 3453 metre yükseklikteki Jungfraujoch’a çıkmak. Interlaken’den zirveye yolculuk 2.5 saat sürüyor.
İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir belediyedir.
İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir belediyedir.

Luzern

Luzern Gölü kıyısında kurulmuş olan Luzern küçük ve çok güzel bir şehir. Birkaç saat içinde kolayca gezip bitirebileceğiniz şehirde mutlaka görmeniz gereken yerler: Şapel Köprüsü, sekizgen şekilde inşa edilmiş olan Su Kulesi, Değirmen Köprüsü, eski şehir merkezi, İsviçre’nin en güzel yapılarından biri olan Cizvit Kilisesi, 14 ve 17. yüzyıl tarihli Rahip Meclisi Binası, B. Thorwaldsen’in taslağına dayanılarak yapılan Luzern Aslanı Anıtı Luzern’in eski kale duvarı olan Musegg Duvarı.

Grindelwald

Heidi çizgi filminde gördüğümüz kasabalardan biri Grindelwald. Interlaken’e çok yakın mesafede olan kasaba, aynı zamanda İsviçre’nin en ünlü kayak merkezlerinden biri. Dünyadaki en yüksek tren istasyonu ve Great Aletsch Glacier buzulu bu bölgede mutlaka görülmesi gereken yerler.

Grindelwald, İsviçre'de Bern kantonuna bağlı Interlaken-Oberhasli idari bölgesinde içerisinde bir köy ve belediyedir.
Grindelwald, İsviçre'de Bern kantonuna bağlı Interlaken-Oberhasli idari bölgesinde içerisinde bir köy ve belediyedir.

Montrö

Cenevre Gölü kıyısındaki en güzel şehirlerden biri Montrö. Montrö anlaşmasının imzalandığı otel, göl kıyısındaki Ortaçağ şatosu Chillon Kalesi, üzümlerin yetiştirildiği Lavaux bağları, hayatını burada kaybeden Fredie Mercury anısına yapılmış olan heykel görülecek yerler arasında.

Cenevre

Cenevre Gölü kıyısında yer alan, yarısı İsviçre yarısı Fransa’da olan ilginç şehir Cenevre. Cenevre’de mutlaka görmeniz gereken yerler: Mont Blanc Rıhtımı, şehrin iki bölümünü birbirine bağlayan Mont-Blanc Köprüsü, Jean-Jacques Rousseau’nun bir heykelinin bulunduğu Rousseau adası, Büyük Tiyatro ve Konservatuar, Cenevre’nin sembolü haline gelen Jet d’Eau Fıskiyesi, Kızıl Haç ve Kızıl Ay Müzesi, Eski Şehir Bölgesi, Aziz Pierre Katedrali, İngiliz Bahçeleri ve Çiçek Saati, Carouge bölgesi.

İsviçre’de ne yenir?

Cenevre, İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre'nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir.
Cenevre, İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre'nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir.

İsviçre, süt ürünleri, fondü, çikolata, tatlı konusunda iddialı bir ülke. Ancak İsviçre’de yemek de pahalı.

En ucuz yemek diye düşündüğünüz hamburger zincirlerindeki menüler dahi cep yakıyor.

Yemek konusunu ekonomik olarak çözmek isterseniz, çokça rastlayacağınız "Take Away" tarzı yerlerden yemek ihtiyacınızı karşılamanız ya da sıkça bulunan büyük marketlerden alışveriş yapmanız. Fiyatları restoranlara kıyasla daha uygun.

İsviçre’de gezilecek görülecek yerler

İsviçre Alpler tarafından sınırları çizilmiş, yüksek zirveler, karlı dağlar, gölleri ile doğa sevenler için tam anlamıyla bir cennet. İsviçre gezisi sırasında mutlaka görmeniz gereken yerleri sıralayacak olursak; Zürih, Luzern, Interlaken, Grindelwald, Lozan, Montrö, Cenevre, Basel, Bern. Listenin uzun olması gözünüzü korkutmasın. Bu şehirler küçük, birkaç saat içinde gezilebilen şehirler. Bu listede yer alan yerleri 4-5 gün içinde doyasıya gezmeniz mümkün.