Hızına yetişilemeyen şehir: Bangkok

​Hızına yetişilemeyen şehir: Bangkok
​Hızına yetişilemeyen şehir: Bangkok

Güney Asya’nın en hareketli şehirlerinden biri olan Bangkok gece gündüz bitmeyen enerjisiyle gezginler için cazip bir durak… Bangkok’ta tarihten kültüre pek çok şeyi bulabilirsiniz. Fakat iyi bir tavsiye almazsanız Bangkok’u gezmek isterken trafikte tüm vaktinizi ziyan da edebilirsiniz. Onun için hem trafikte vaktini bolca kaybetmiş hem de Bangkok’u gezmenini sırrını keşfetmiş biri olarak size ince tüyolarım olacak.

TUK TUKLARIYLA BANGKOK

Öncelikle Bangkok gezmek için oldukça ucuz bir şehir. Fakat şehrin her noktasında pazarlık yapmak şart. Yoksa almak istediğiniz bir şeyin fiyatı beş-on katına kadar çıkabiliyor. Onun için pazarlık yapmaktan kaçınmayın.

Bangkok ulaşım açısından oldukça gelişmiş bir şehir. Fakat özellikle sabah ve akşam saatlerinde insanı çileden çıkarabilecek bir trafik oluyor.

Tuk tuklarıyla Bangkok
Tuk tuklarıyla Bangkok
Saatlerce kımıldamadan bekleme ihtimaliniz var.

Fakat şehrin alternatif toplu taşıma araçlarını bilirseniz bu trafiği pas geçerek gitmek istediğiniz yerlere ulaşabilirsiniz.Şehirde taksi, motortaksi, tuk-tuk ya da vapurları kullanabilirsiniz. Bangkok’u gezmenin en güzel yolu davapur ve tuk-tukları kullanmak.

Turistler için pass biletleri olan vapur hatları ve tuk tuklar var.

Ve bu hat tüm Bangkok’u gezmek için en ucuz ve en hızlı yöntem. İyi bir planlama ile üç günde tüm Bangkok’u gezebilirsiniz.

İKİ TAPINAK: WAT PHO VE WAT ARUNDA

Şehrin turistik kısımları Chao Phraya ırmağı etrafına kurulmuş durumda. Bir “river pass” biletle trafiğe takılmadan şehrin büyük kısmını görebilirsiniz.

Wat Arunda Tapınağı
Wat Arunda Tapınağı

Bangkok’un en dikkat çekici yeri kuşkusuz Wat Pho. Yani “Yatan Buda” heykeli. Oldukça geniş bir alana kurulmuş olan bu tapınak Bangkok’un en eski tapınağı. Dev Buda heykeli de Buda’nın Nirvana’ya ulaşması olarak temsil edilmiş. Her ne kadar Buda heykeli tapınağın en ilgi çeken figürü olsa da meşhur Tayland masajının doğduğu yer de bu tapınak. Hala tapınak içerisinde masaj yapılan bir yer mevcut. Her ne kadar turizm amaçlı olsa da buradaki masajın muadillerinden daha iyi olduğunu söylemeliyim.

Wat Pho ve Wat Arundayı’yı gezmek neredeyse bir tam gününüzü alabilir

Wat Pho’nun hemen karşısında nehrin diğer tarafında duran dev tapınak Wat Arunda, görülmesi gereken nadide eserlerden biri.

Wat Pho tapınağı
Wat Pho tapınağı

BANGKOK’TA GEZİLECEK YER BİTMEZ

Bir sonraki gün rahat rahat gezmek için kralın sarayıyla tapınakları aynı gün planlamayın. Kasım ayına kadar Bangkok’u ziyaret edecek olanlar da hâlihazırda ölen kralın yakılma törenine kadar sarayda ziyaret edildiğinden bazen saray gezilerinde aksamalar yaşayabilirler.

Irmak boyunca mutlaka görmeniz gereken yerler içinde benim için ilk sırada Khao Son Road gelir.
Irmak boyunca mutlaka görmeniz gereken yerler içinde benim için ilk sırada Khao Son Road gelir.

Irmak boyunca mutlaka görmeniz gereken yerler içinde benim için ilk sırada Khao Son Road gelir. Alışveriş mekânlarından kafelerine kadar neredeyse tüm bir günü geçirebileceğiniz, etrafındaki dar sokaklarında kaybolabileceğiniz bir yer.Bunların dışında China Town, Flower Markette mutlaka görülmesi gerekenler listenizde yer alabilir. Alışveriş için de yine nehir kenarından ulaşabileceğiniz pek çok alışveriş merkezi mevcut.

FLOODING MARKET, FİLLER VE BİRKAÇ ALIŞ-VERİŞ TÜYOSU

Flooding Market
Flooding Market

Birkaç günü ırmak kenarındaki yerleri gördükten sonra Flooding Market ve filleri görmek için Bangkok’un biraz dışına çıkmanı gerekecek. Sabahın erken saatlerinde yaklaşık bir saatlik bir yolculukla gidebilirsiniz. Kanallar içinde küçük teknelerde satış yapan Taylandlıları görmek oldukça eğlenceli olabilir.

Filler konusunda kişisel olarak fillere binip gezi yapmaya karşıyım.

Her ne kadar turistlerin çok ilgisini çekse de eziyet edilerek eğitilen hayvanlarla gezmenin onlara yapılan işkenceyi meşru kıldığını düşünüyorum. Ama en azından muz yedirerek fillere bir güzellik yapma şansınız var.

Filleri görmek için Bangkok’un biraz dışına çıkmanı gerekecek.
Filleri görmek için Bangkok’un biraz dışına çıkmanı gerekecek.

Tüm bu gezme, görme, deneyimlemenin ötesinde Bangkok’ta alışveriş ve masaj gibi vazgeçilemez iki unsuru da atlamayın. Pek çok yerde farklı bütçelere hitap eden alışveriş seçenekleri var. Ben Khaoson Road’da ve Bangkok’un en meşhur gece mekânlarının olduğu yer Patpong’ta kurulan gece pazarından alışveriş yapmayı tercih ettim. Ama eğer pazarlık yapma konusunda iyi değilseniz bu iki yer de sizin için çok pahalı olabilir. Bir gezgin tüyosu olarak; pazarlığa fiyatın onda biriyle başlayın. En kötü yedide bir fiyatına ürünü alırsınız.