Huzuru başının üzerinde taşıyanların ülkesi: Norveç

Norveç, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke.
Norveç, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke.

Pek çok kişinin hayallerini süsleyen, ancak pahalı olmasıyla ünsaldığından dolayı seyahat planları ertelenen, yeryüzündekicennet denecek kadar güzel ve bakir bir coğrafyaya sahipolan Norveç’e gideceğiz bugün.

Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır.
Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır.

Norveç, Avrupa’nın üstünde yaşam standartları, petrol ve balıkçılığa dayanan güçlü ekonomisi ve geniş olmasına rağmen zorlu coğrafyasında zorlu yaşam şartlarıyla dikkat çekiyor. İskandinav yarımadasının en kuzeyinde yer alan ülke, buzulların binlerce yıl boyunca oluşturduğu fiyordları sayesinde muhteşem bir coğrafi güzelliğe sahip.

Kış aylarında kuzey ışıklarını izlemek için Norveç’e gelen ziyaretçiler, yaz aylarında ise fiyord turları, doğa yürüyüşleri ve dünyanın en güzel tren yolu rotaları arasında gösterilen Oslo-Bergen ve Bergen-Flam tren yolunda yolculuk etmek için geliyorlar.

Norveç’te mutlaka görülmesi gereken yerler

Norveç geniş yüzölçümü, ulaşılması zor yol koşullarıyla gezginlerin hayallerini süsleyen ülkelerden biri. Hayalinde Norveç’e gitmek olanlar için, Norveç’te mutlaka görülmesi gereken yerler ve yapılması gereken aktivitelere bir göz atalım isterim.

Oslo

Oslo, Norveç’in başkenti ve en büyük şehri. Avrupa başkentlerinden farklı olarak deniz ile iç içe. Ortaçağ’dan kalma kalesi ve arnavut kaldırımlı sokakları, Vigeland Heykel Parkı gibi sanat ile iç içe park ve bahçeleri, meşhur Opera Binası, bir feribot uzaklıktaki Viking hayatını görebileceğiniz adalarıyla Norveç seyahatinin olmazsa olmazı Oslo.

Oslo, Norveç'in başkenti ve en büyük şehridir.
Oslo, Norveç'in başkenti ve en büyük şehridir.

Bergen

Norveç’in Oslo’dan sonraki ikinci büyük şehri olan Bergen, tarih boyunca liman şehri olarak stratejik öneme sahip olmuş.

Bergen, Norveç'in güneybatı kıyısında, Hordaland eyâletine bağlı en büyük ikinci şehridir.
Bergen, Norveç'in güneybatı kıyısında, Hordaland eyâletine bağlı en büyük ikinci şehridir.

Eski Liman’da yer alan tarihi binaların restore edilmesiyle liman bölgesi olan Bergen, turistik bir cazibe merkezi haline gelmiş.

Fiyord turlarının da başlangıç noktası olan Bergen, Norveç seyahatinin ana duraklarından. Şehir merkezinden finüküler ile Bergen manzarası izleyebileceğiniz Fløyen’e çıkabilir, kayak festivalleri ve olimpiyatlara ev sahipliği Holmenkollen’deki yüksek atlama pistinin üstünden zipline yapabilirsiniz.

Trolltunga

Norveç fotoğraflarının çok büyük bir kısmında gördüğünüz, ileriye bir dil gibi uzanan kayanın adı Trolltunga, yani trol dili kayası.11 kilometre çıkış, 11 kilometre iniş, toplam 22 kilometrelik zorluk derecesi yüksek bir yürüyüş ile görebildiğiniz kaya, doğa yürüyüşü seven, fotoğrafçı ve gezginlerin uğrak noktası.

Pulpitrock - Preikestolen

Doğa yürüşlerini seviyorum ancak daha kolay bir rota arıyorum derseniz, Preikestolen’i tavsiye ederim. 4 kilometre gidiş, 4 kilometre dönüş, toplam 8 kilometrelik kolay seviyede bir yürüyüş rotası bu. Deniz seviyesinden 604 metre yükseklikte kare bir kaya kütlesinin fiyorda tepeden baktığı, muhteşem manzaraya sahip bir kaya Pulpit Kayası.

Preikestolen, Lysefjorden'in 604 metre yukarısında yükselen dik bir uçurumdur.
Preikestolen, Lysefjorden'in 604 metre yukarısında yükselen dik bir uçurumdur.

Kjerag

Norveç’in ikonik yürüyüş rotalarından bir diğeri de Kjerag. Trolltunga ve Pulpit Rock’a göre biraz daha az bilinen ve ana yol ulaşımı biraz daha zorlu olan bir rota Kjerag. Gidiş dönüş 10 kilometrelik, yaklaşık 6 saat süren yürüyüş rotası zorluk derecesi açısından Troltunga ile Pulpitrock’ın arasında denebilir. İki ana kaya kütlesinin arasında sıkışmış yuvarlak formlu bir kaya kütlesi ise bu rotanın en görülmesi gereken yeri.

Lofoten Adaları

Masallarda anlatılan cennet tanımına uyan bir yer varsa, Norveç’in kuzeyinde yer alan Lofoten Adaları olmalı bu. Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisiyle bulunduğu konuma rağmen ılık bir havaya sahip adalar topluluğu, renkli evlere sahip küçük balıkçı kasabaları ve muhteşem doğası ile doğa severleri bekliyor.

Atlantik Yolu

Dünyanın en güzel yolu olarak adlandırılan Atlantik Yolu, Averøy Adası ile ana karayı birbirine bağlayan bir kara yolu. Ancak binlerce küçük adayı birbirine bağlayan bu yol, dünyanın en güzel bisiklet yolu, dünyanın en güzel kara yolu, dünyanın en güzel araç yolculuk rotası gibi pek çok ödül kazanmış. Bu yolu geçmenin en güzel yöntemi de tabii araç kiralamak.

Tren Rotaları

1.110 metre yüksekliğindeki Kjerag dağı; Lysebotn köyünün hemen güneybatısında, dağ yürüyüşü için tercih edilen yerler arasındadır.
1.110 metre yüksekliğindeki Kjerag dağı; Lysebotn köyünün hemen güneybatısında, dağ yürüyüşü için tercih edilen yerler arasındadır.

Oslo-Bergen ve Bergen-Flam arasında yer alan Flamsbana tren rotası dünyanın en güzel tren rotaları arasında yer alıyor.

Tren yolculuğu boyunca fiyordlar, yaylalar, şelaleler, dereler, tepeler sürekli size eşlik ediyor, trenin içinde bir pencereden diğerine fotoğraf çekmek için koşuşturan yolcular ise hem yola hem de yolculuğa renk katıyor.

Svalbard

Svalbard, Norveç’te kuzey ışıklarının en güzel görülebileceği yer olmasının yanı sıra Avrupa karasının da en kuzey noktası. Kış aylarında güneşin hiç görülmediği günlere şahit olurken, yaz aylarında da güneş batmak bilmiyor.

Norveç Pahalı mı?

Norveç doğa sevenler için muhteşem bir ülke; ama evet pahalı. Ülkenin kendi ekonomisinin iyi olması nedeniyle Avrupalılara dahi pahalı geldiğinden hiçbir yerde çılgın bir turist kalabalığı görmüyorsunuz. İngiltere veya İsveç’ten kalkan cruise turları ile Norveç’i bir miktar daha ekonomik gezmek ve fiyord turu yapmak mümkün. Bir başka seçenek ise karavan veya kamp yaparak ülkeyi gezmek.