İda'nın gelinlik kızı: Balıkesir

Balıkesir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on yedinci şehri.
Balıkesir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on yedinci şehri.

Ülkemizdeki en sevilen popüler tatil yerlerine ev sahipliği yapan Balıkesir, her yıl yaz aylarında yüz binlerce tatilciyi ağırlayarak keyifli bir ortam sunuyor. Balıkesir'in, Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı bulunuyor. Denize girmek isteyenleri ödüllü sahilleri ve keşfedilmeyi bekleyen masmavi koyları karşılıyor. Bu şehir, Kaz Dağları ile size tertemiz oksijeni sunarken, tarih kokan antik kentleri ile size geçmişi yaşatıyor.

Şehir ismini nereden alıyor?

Balıkesir, adını eski merkez ilçesinden almaktadır. İlin eski adı Karesi olup 24 Ekim 1926’de Balıkesir olarak kararlaştırılmıştır. Balıkesir adının kökenine dair çeşitli rivayetler mevcuttur: Roma İmparatoru Hadrianus, Balıkesir şehri çevresinde sahip olduğu bir bölgede avcılık yaptığı için buraya bir şato yaptırmıştır. Şatonun adı Paleo Kastro olarak bilinmektedir. Paleo Kastro 'nun anlamı ise Eski Hisar 'dır. Şehrin ismine dair birinci rivayet budur. Bazı kaynaklar da Balıkesir kelimesinin “Balak Hisar” veya "Balık Hisar" kelimelerinden geldiğini söylemektedir. Eski Türkçede "balık" kelimesi şehir anlamına geldiği için "Balık Hisar" tamlamasının "hisar şehri" anlamına gelmesinden hareketle şehrin adının böyle bir manayı işaret ettiği de düşünülüyor. Bir rivayete göre de şehir adını, şehre akın yapan Pers hükümdarı Balı-Kisra'dan alıyor. Yine başka kaynaklara göre ise "balı çok, güzel" anlamına gelen "Bal-ı Kesr" tamlamasından türediği belirtilmektedir. Yeni ortaya atılan bir teze göre de şehrin adı Bağıkesir’den geliyor. Bu iddianın kaynağı da 17. yüzyıla değin şehir merkezinde en önemli tarım faaliyetinin bağcılık olduğu gösteren Balıkesir kadı sicilleri ve tereke kayıtlarıdır.

Tarihçe

Yapılan araştırmalara göre MÖ 8000-3000 yılları arasında bölgede yerleşim başlamıştır. Şehrin bir ilçesi olan Havran'a 8 km mesafedeki İnboğazı mağaralarında Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik devirlerinden kalma kalıntılar mevcuttur. Ayrıca Babaköy (Başpınar) kazılarında, Yortan mezarlığında, Ayvalık Dikili yolu üzerindeki Kaymak Tepe'de Bakır Çağı'na ait kalıntılar ve yerleşim yerleri kalıtıları da bulunuyor. Bu bölgede ilk defa adı geçen şehir Agiros'dur. Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra bölgede Karesi Beyliği kurulmuş ve ardından bölge Osmanlı Devleti'nin egemenliği altına girmiştir.

Hasan Boğuldu Göleti.
Hasan Boğuldu Göleti.

Balıkesir nerededir?

İlin topraklarının büyük bir kısmı Marmara Bölgesi'nde, geri kalan kısmı da Ege Bölgesi'ndedir. Hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyı bulunmakta olup Türkiye genelinde iki deniz ile komşu olan 6 ilden biridir.

Balıkesir’e ne zaman gidilmeli?

Sahip olduğu mavi bayrakları sahilleri yaz tatilcileri için, bahar ve sonbahar aylarında Kaz Dağlarının muhteşem doğası ise kampçılar için oldukça uygun bir şehir burası. Balıkesir, 4 mevsim ayrı bir güzelliğe sahip yeşilin ve mavinin her tonunun gözlemlenebildiği bir ilimizdir.

Balıkesir'i gezerken çalma listesi

  • -İki Keklik Bir Kayada Ötüyor-Özay Gönlüm
  • -Ayva Çiçek Açmış Yaz Mı Gelecek-Müzeyyen Senar
  • -Edremit’in Gelini-Hüseyin Turan
  • -Çay Benim Çeşme Benim-Tolga Çandar

Balıkesir 7'lisi

Hasan Boğuldu Göleti:Akçay- Altınoluk yolu üzerinde Kazdağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Hasan Boğuldu Göleti, yemyeşil doğayla çevrili bir alanda ziyaretçilerine muhteşem gezinti ve mesire alanı sunmaktadır. Dileyenin göletin sularında serinlediği dileyenin gölet etrafındaki yeşil alanlarda piknik yapabildiği bölgenin ismi yöresel bir aşk hikâyesine dayanmaktadır. Hem doğal güzelliği hem de üzücü hikâyesiyle gölet özellikle her yıl bahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Günün birinde yolunuz Kazdağları'na düşerse göleti ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Paşalimanı Adası:Marmara Denizi'nin adalarından biri olan Paşalimanı Adası, Avşa Adası'nın doğusunda kalır. Adanın; Paşalimanı, Harmanlı, Balıklı, Poyrazlı ve Tuzla adında beş köyü bulunmaktadır. Balıkesir-Erdek'e bağlıdır ve tarihi eski çağlara kadar dayanır. Balıkçılığın temel geçim kaynağı olduğu ada, hem gözlere hem de damaklara hitap eden olanaklarıyla ziyaretçilerine oldukça keyifli anlar vaat ediyor.

Şeytan Sofrası.
Şeytan Sofrası.

Şeytan Sofrası: Ayvalık ve Sarımsaklı tatilinizde özellikle gün batımına doğru ziyaret etmeniz gereken, Sarımsaklı'ya sadece 2 km mesafede nefis bir yerdir. Sönmüş bir volkandan meydana gelen lav birikintisiyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini almıştır. Çam ağaçları arasından çıkacağınız bir tepede bulunan Şeytan Sofrası'nın manzarası harikadır, giderken fotoğraf makinanızı almayı ve orada hatıra fotoğrafları çekilmeyi unutmayın.

Sarımsaklı Badavut:Burası İstanbul'a yakınlığı ile sıkça tercih edilen Ayvalık'a bağlı Sarımsaklı'da yer alır. Sarımsaklı'nın en nezih tatil noktalarından biri olan Badavut, kalabalıktan uzak, sakin, temiz ve nezih plajıyla beğenilmektedir. Özellikle merkezden uzak oluşu tercih edilme nedenlerinden biri olan Badavut Plajı’nın altın sarısı kumları, tertemiz ve serin suyu ise onu ziyaretçileri için vazgeçilmez kılmaktadır.

Antandros Antik Kenti.
Antandros Antik Kenti.

Antandros Antik Kenti:Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan Antandros Antik Kenti, eski adı İda olan Kazdağı'nın yakınlarında eski bir şehirdir. Özellikle M.Ö. 5. yy.'da Peloponnesos Savaşlarında ön plana çıkmış olan antik kent, bir dönem Perslerin eline geçmiştir. İlk kuruluş dönemiyle ilgili bazı kaynaklar farklı bilgiler vermektedir. Bazı tarihçiler; Leleg, Kilikia yada Aiol'ler tarafından kurulduğunu söyler. Antandros Antik Kenti, geniş tarihiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri hâline gelmiştir. Gezinizi bitirdiğinizde aklınız hala bu antik kentte olacak.

Ortunç Koyu:Ayvalık-Cunda Adası'nın en güzel ve en sakin köşelerinden biridir Ortunç Koyu. Balıkesir'in en temiz denizlerinden biri olan koy, adanın batısında bulunuyor. Ortunç Koyu hem sakinliğiyle hem de dalış imkânıyla yaz aylarında ziyaretçilerini ağırlamaya hazır.

Darıdere Tabiat Parkı.
Darıdere Tabiat Parkı.

Darıdere Tabiat Parkı: Altınoluk Kazdağları'nda yer alan Darıdere Tabiat Parkı, adeta bir oksijen deposudur. Kazdağları'nın güney yamaçlarında, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde, yeşil ile mavinin birbirine karıştığı ender güzelliklerden biri Darıdere Tabiat Parkı. Darıdere Tabiat Parkı, dünyanın oksijen oranı en yüksek yeri olarak görülüyor.

Balıkesir'de ne yenir?

  • -Zerde
  • -Höşmerim
  • Höşmerim.
  • -Bigadiç Güveci
  • -Peynirli Patlıcan
  • -Tirit
  • -Balıkesir Kaymaklısı
  • -Sura
  • -Tavuklu Balıkesir Mantısı

Balıkesir meşhuru

Ömer Seyfettin, Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismidir. Ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının savunucularından olan ve Türkçede de sadeleşmeyi gerekli gören yazar, özellikle öykülerinde oluşturduğu atmosferle dönemin milli sorunlarına dair çok kıymetli bir bakış açısı sumakla birlikte bir yandan da eserlerinde oldukça sade ve günümüze yakın bir dil kullanmıştır.