İlhamın insanlığa armağan edindiği yer: İrlanda

 İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülkedir.
İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülkedir.

Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı J.R.R. Tolkien'e ve daha birçokfantastik edebiyat eserine ilham kaynağı olan İrlanda, mistikbir keşif serüvenine atılmak isteyenler için harika bir yer. KıtaAvrupası’nın dışında kalan yeşil rengin hâkim olduğu bu küçükada ülkesi kendine has müzikleri, dansları ve edebiyatıylaziyaretçilerine gerçeküstü bir gezi deneyimi sunuyor. İrlanda’yayolunuz düşerse mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin içinderledik.

Edebiyatın başkenti Dublin

Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda Adası'nın yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır.
Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda Adası'nın yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır.

İrlanda bugüne kadar edebiyata kazandırdığı isimlerle dünya markası olmuş durumda. Oscar Wilde’ın memleketi olmasının yanı sıra Dublin; Nobel Ödüllü yazar George Bernard Shaw ve Samuel Beckett ile aralarında James Joyce, Jonathan Swift ve Bram Stoker’ın da olduğu zengin bir edebiyatçılar topluluğuna ev sahipliği yapıyor. James Joyce'un bir süre yaşadığı Martello Kulesi, müzeye dönüştürülmüş durumda ve içerisinde yazara ait birçok nesne, kişisel koleksiyon ve yazarın yazma serüveni boyunca aldığı notlar bulunuyor. Ayrıca Dublin Yazarlar Müzesi’nde de Oscar Wilde, Jonathan Swift, Samuel Beckett ve daha birçok ünlü yazara ait kitaplar, el yazmaları, fotoğraflar, kişisel eşyalar bulunuyor. Edebiyat müzelerine ek olarak Dublin için bir kütüphaneler şehri de diyebiliriz pekâlâ. Dublin'de her sokak başında karşınıza bir kütüphane ya da kitapçı çıkabilir fakat 1877 yılında kurulan Dublin Ulusal Kütüphanesi’nin ayrı bir yeri olduğu kesin. Dublin Ulusal Kütüphanesi, kitap zenginliği ve atmosferiyle içinden çıkmak istemeyeceğiniz bir mekân olabilir.

Phoenix Parkı

Avrupa’nın en büyük parkı olan Phoenix Parkı, İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan Liffey Nehri’nin kuzeyinde ve şehir merkezinin batısında yer alıyor. Çiçekler ve ırmaklarla bezeli Phoenix parkı, Dublin’in ortasında âdeta saklı bir orman gibi. Bisiklet yolları, eski savaş arabaları, gal futbolu oynayanları da görebileceğiniz parkın en güzel tarafı ise hiçbir koruma olmadan burada yaşamlarını sürdüren geyik sürüleri. Phoenix Parkı, doğayla iç içe olmayı sevenler için İrlanda’da şahane bir durak.

Başkenti Dublin'dir.
Başkenti Dublin'dir.

Dublin Kalesi

Tarihi savaş ve şiddetle dolu olan İrlanda’da aileleri ve köyleri istilacılardan korumak için yüzyıllar boyunca kaleler inşa edilmiş. Ülkede 30 binden fazla kale bulunuyor. Rivayet odur ki İrlanda’da yolunuzu kaybederseniz kaleler size yol gösterici olacaktır. Günümüzde bu kalelerin çoğu hâlâ ayakta ve ziyarete açık. Bu kalelerin en eskilerinden biri ise Dublin’de yer alan ve 13. yüzyılda inşa edilen Dublin Kalesi. Kale, günümüzde hükümet binası olarak hizmet veriyor. Bu tarihi yapıya yolunuz düşerse parkında yer alan Chester Beatty Kütüphanesi ve polis müzesine uğramayı da ihmâl etmemelisiniz.

Ring Of Kerry Bölgesi

Iveragh yarımadası boyunca uzanan Ring of Kerry Bölgesi, yaklaşık 180 kilometrelik bir gezi rotası. Killarney Ulusal Park’ın içinden güneybatıya doğru giderek başlayıp, yarımadayı turladıktan sonra yine Killarney'de bitiriliyor bu rota. Otomobille, bisikletle ya da yürüyerek dolaşılabiliyor. Eğer şehir yaşamının yoğunluğundan bunalıp, stresinizi trekking yaparak atma fikrine sahipseniz, Ring of Kerry Bölgesi sizin için oldukça ideal bir rota.

 Ülke, parlamenter demokrasi ve anayasal cumhuriyet ile yönetilmektedir.
Ülke, parlamenter demokrasi ve anayasal cumhuriyet ile yönetilmektedir.

Shandon Kilisesi

İrlanda’nın Cork şehrinde bulunan ve şehrin sembol yapıları arasında gösterilen Shandon Kilisesi, 1726 yılında inşa edildi. Aziz Meryem'e adanmış bir Orta Çağ yapısı olan Shandon Kilisesi içinde bulunan çanlar ise buraya gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken en önemli unsurlardan biri çünkü pek çok kilisedekinin aksine bu çanları ziyaretçilerin çalmasına müsaade ediliyor.

Trinity Koleji

6 Aralık 1921'de İngiliz-İrlanda Antlaşması gereğince, Serbest İrlanda Devleti adıyla İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlı bir dominyon olarak kuruldu.
6 Aralık 1921'de İngiliz-İrlanda Antlaşması gereğince, Serbest İrlanda Devleti adıyla İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlı bir dominyon olarak kuruldu.

Oxford ve Cambridge üniversiteleri model alınarak kurulmuş Birleşik Krallık'ın en eski üniversitelerinden biri olan Trinity Koleji’nin tarihi 1592’ye kadar uzanıyor. Hüküm sürdüğü dönem İngiliz tarihinin en parlak dönemlerinden biri olan Tudor Hanedanı'nın gücünü pekiştirmek adına kurduğu kolej, kurulduğu ilk dönemde sadece Protestan öğrencileri kabul ediyormuş. Köklü bir eğitim kurumu olmasının yanı sıra mimarisiyle de insanı büyüleyen kolej binasının içerisinde çağdaş sanat galerisi Douglas Hyde Gallery; jeoloji ve mühendislik içerikli Museum Building gibi gezginlerin yoğun ilgisini çeken birimler bulunuyor.

Galway Katedrali

Dulin’de bulunan Galway Katedrali, Avrupa'nın en büyük taş yapısı katedrallerinden biri. Katedral, yerel kireç taşı kullanılarak 1965 yılında inşa edilmiş. Rönesans ve Gotik dönemlerinin mimari özelliklerini taşıyan katedral, devasa kubbesi ve kavisli kemerleriyle oldukça heybetli bir yapı. Ayrıca kusursuz bir akustiği olan katedral binasında yıl boyunca çeşitli müzik performansları da sergileniyor.

Antlaşmanın yürürlük tarihinden 1 yıl sonra (6 Aralık 1922) tam bağımsızlığa kavuşmuştur.
Antlaşmanın yürürlük tarihinden 1 yıl sonra (6 Aralık 1922) tam bağımsızlığa kavuşmuştur.

Grafton ve O’connell caddeleri

Dublin’in kalbi sayılan Grafton ve O’Connell caddeleri ülkenin ve şehrin en hareketli yerleri arasında. Büyük ve ünlü markaların alışveriş dükkânları ve şirin kafelerle bezeli bu iki caddede dolaşırken, akıp giden renkli ve neşeli hayata karışmak, İrlanda gezinize farklı bir boyut katabilir. Birbirinden ilginç performanslar sergileyen yerel sokak sanatçılarının gösterilerini de şöyle bir dönüp keyifle izlemeyi de ihmâl etmeyin.