İstanbul'da 7 kahvaltı mekânı

Türkiye’nin çeşitli coğrafi yapıya sahip olması her bölgeye göre değişen zengin bir kahvaltı kültürü oluşmasını sağlamıştır.
Türkiye’nin çeşitli coğrafi yapıya sahip olması her bölgeye göre değişen zengin bir kahvaltı kültürü oluşmasını sağlamıştır.

19. yüzyıl sonlarına doğru ana öğün olarak tanımlanmaya başlayankahvaltı, her ülkenin geleneklerine göre farklı şekillerdeuygulanmaktadır. Türkiye’nin çeşitli coğrafi yapıya sahip olmasıher bölgeye göre değişen zengin bir kahvaltı kültürü oluşmasınısağlamıştır. Osmanlı döneminde kuşluk öğünü olarak adlandırankahvaltıyı geçiştirmeli bir öğün olarak değil de tadı çıkarılmasıgereken bir fırsat olan görenler için İstanbul’un en sevilenkahvaltı mekânlarını listeledik.

Zennup 1844, Zeytinburnu

Geleneği modern esintilerle birleştirip, Zeytinburnu Fişekhane’de ziyaretçilerine bambaşka deneyimler yaşama fırsatı veren Zennup, Osmanlı saray mutfağını günümüze taşıyor. El yapımı şerbetlerden çeşit çeşit peynirlere, 150 yıllık ekşi mayadan kendi hasat ettikleri Anadolu buğdaylarından, sıcacık pişirip getirdikleri ekmeklere, kendine özgü tahini ile misafirlerine âdeta bir kahvaltı şöleni yaşatıyor Zennup 1844.

Burada çayınız her daim tazeleniyor, doymadan masadan kalkmıyorsunuz. Hafta sonları rezervasyonsuz misafir kabul etmeyen mekânda tüm yöresel ürünleri satın almanız da mümkün. Şanlıurfa’nın sade yağından,Giresun fındık ezmesine kadar her çeşit ürün mevcut burada. Bu doyurucu kahvaltı için ödeyeceğiniz fiyat kişi başı: 150 TL – 200 TL arası.

Karaköy Namlı

İstanbul’un en eski semtlerinden olan Karaköy’de bulunan Namlı, 2009 yılında açılmış olup kahvaltı mekânı olarak nam salmış bulunmakta. Çeşidin çok bol olduğu, buram buram sucuk, pastırma kokularının etrafınızı sardığı, meze çeşitlerinin iştahınızı kabarttığı, peynir çeşitlerinin sizi şaşırttığı, bal peteklerinin pırıl pırıl parladığı ve sizi kendine çeken bir mekân burası. Bir kahvaltı cenneti olarak nitelendirdiğimiz bu mekânda tabağınızın içeriğini kendiniz oluşturuyorsunuz. Yerli ve ithal peynir çeşitlerinin yanında menemen, omlet ve sucuklu yumurta çeşitleri de öne çıkan lezzetli seçenekler arasında. Saat 7:00'da açılan mekân akşam 22:00'da kapanıyor ve bu saatler aralığından günün her saati kahvaltı mevcut.

Ethem Efendi Kahvaltı, Erenköy

Günün her saati sadece kahvaltı hizmeti veren mekân, İstanbul Erenköy’de tarihi bir köşkte yer alıyor. Serpme olarak sunulan ve bittikçe yenisi eklenen Ethem Efendi kahvaltısında organik ve yerel ürünler kullanılıyor. 08.30-17.00 saatleri arasında sınırsız kahvaltı hizmeti veren mekâna girer girmez, kendilerine özgü yöresel kıyafetleriyle gözleme pişiren hanımefendiler sizi karşılıyor. Ellerinin lezzetiyle açılan gözlemeler sıcak servis ediliyor. Mutfakta hazırlanan her şey Ege ve Antalya’nın en gözde köylerindeki bahçelerden taze taze toplanmış ürünlerle hazırlanıyor. Bizzat Erzurum’dan getirttikleri lor peyniri ve üzerine döktükleri kendi yapımı olan karadut reçeli imza lezzetleri arasında. Üstelik bu mekânın en güzel yanı masalarda kalan yiyeceklerin barınaklarda bulunan minik dostlarımıza gidiyor olması… Bu güzel kahvaltı sınırsız Rize çayı eşliğinde kişi başı 90 TL karşılığında sunuluyor.

Perispri, Fatih Balat

Yabancıların bir zamanlar “altın boynuz” diye nitelendirdiği Haliç kıyılarında Fener’de bulunan mekân, lokasyon ve dekorasyon anlamında sizi eski İstanbul’a götürüyor. Seramik ve cam sanatçısı Cahide Erel’in açtığı Perispri’de Doğu Roma, Bizans, Osmanlı ve geleneksel Türk mutfağından lezzetler sunuluyor. Sanat ve yemeği birleştiren Perispri, girişindeki sanat galerisiyle misafirlerini karşılıyor. Restoran kısmında altın boynuz manzarası eşliğinde 1850-1950 dönemlerine ait antika yemek takımlarıyla kahvaltınızı ederken büyülü atmosferin keyfini çıkarabilirsiniz.Hafta içi serpme, hafta sonu da açık büfe kahvaltı hizmeti veren mekânda el açması börekler ve sebzeli omlet masanın yıldızları arasında.

Perispri, Fatih Balat.
Perispri, Fatih Balat.

Çeşme Bazlama Kahvaltı, Nişantaşı

Bir aile işletmesi olan Çeşme Bazlama ismini ailenin lezzetiyle dillere destan bazlamasından alıyor. Ailenin en büyüğü olan babaanne köyün en lezzetli bazlamasını yapmasıyla ünlü. Kahvaltı menüsü; Çeşme ve Aydın’a has yöresel lezzetlerden, köylülerin bahçelerinde yetiştirdiği organik ve doğal ürünlerden oluşuyor. Aile üyelerinin kendi üretimi olan 36 çeşit reçel, 3 peynirli patlıcan mezesi, Çökelek kavurması, Yumurtalı patates, Tahinli ve Acuka gibi spesiyaller mekânın en gözde lezzetleri arasında yer alıyor.

Çeşme Bazlama Kahvaltı, Nişantaşı.
Çeşme Bazlama Kahvaltı, Nişantaşı.

Nişantaşı Teşvikiye'de misafirlerini ağırlayan mekânda Rize’den getirttikleri çay eşliğinde kahvaltının ortalama fiyatı 140 TL.

Boris’in Yeri

Çeşme Bazlama Kahvaltı, Nişantaşı.
Çeşme Bazlama Kahvaltı, Nişantaşı.

İstanbul Kumkapı’da 1936 yılında Boris Bey tarafından kurulan, süt ürünleri satan ayrıca kahvaltısı olan salaş bir mekân burası. Boris Bey 1996 yılında hayata veda etmiş ama geleneği ve lezzetlerini yanında çıraklık yapmış Selahattin Bey aynı titizlikle devam ettiriyor. İçeri girince buram buram tarih ve salaşlık kokan mekânın kahvaltısı her şeyiyle mükemmel olsa da süt ürünleri dediğimiz için elbette en önemli ürünü kendi üretimini yaptıkları süt ve kaymak. 1936’dan beri sabah 06.30’dan akşam 22.30’a kadar hizmet veren mekânda bu saatler arasında kahvaltı etmek mümkün.

Gazi Burma

Gazi Burma.
Gazi Burma.

Aslında bir baklavacı olan Gazi Burma İstanbul Pendik’te gizli kalmış bir lezzet adresi. Sadece tatlı ve kahvaltı hizmeti veren mekân Gaziantep yöresine ait lezzetleri sizlere sunuyor. Kahvaltı menüsü olarak; domates salatalık söğüş, tek çeşit peynir, zeytin ve biber sunuluyor. Ekstra olarak Antep’ten getirdikleri Antep peyniri, menemeni, su böreği ve bol fıstıkla servis ettikleri bal kaymağı kahvaltının yıldızları arasında. Kahvaltı menüsünün 20 TL olduğu mekânda sadece seçtiğiniz lezzetlerin ücretini ödüyorsunuz.