İstanbul’da denize girebileceğin 5 sahil

İstanbul’da denize girebileceğin 5 sahil.
İstanbul’da denize girebileceğin 5 sahil.

Deniz tatili dendiğinde genellikle herkesin aklına önce ya Ege kıyıları geliyor ya da Akdeniz. İnsanlar genellikle ‘Marmara’da bir deniz tatiline çıkayım, şu harika sahilde bir güneşleneyim, şuranın soğuk sularında serinleyeyim’ diye bir seyahat planı yapmıyor. Ancak aklınızdaki deniz tatili rotasını yeniden oluşturacak öyle güzel ve eşsiz sahiller var ki… Hem de Türkiye’nin en kalabalık şehrinde, İstanbul’da… Birbirinden güzel bu sahillerin hepsinin ortak yönü insanların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çok konforlu olmaları ve bilinenin aksine temiz ve aileler için uygun olması. Biz de İstanbul’daki bu mükemmel sahillerin hakkını vermek ve Marmara çevresinde yaşayan insanların deniz tatili için onlarca kilometre uzağa gitmelerini değil de yanı başlarındaki cennetleri keşfetmelerini sağlamak için İstanbul’da denize girebileceğiniz 5 sahili derledik. Yazımızı okuduktan sonra tek yapmanız gereken yaz bitmeden hafta sonlarınızı değerlendirerek sahillerin içlerinden gitmediklerinizi keşfetmek!

Sarıyer, Kilyos

Sarıyer, Kilyos.
Sarıyer, Kilyos.

İstanbul Avrupa Yakası’nda denize girmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği lokasyonlardan Kilyos… Kilyos’ta halk plajı ve harici olarak birçok özel plaj bulunuyor. Kilyos sahilinin hemen girişinde bulunan Kilyos Halk Plajı, hafta sonları ve özellikle yaz aylarında İstanbullu günübirlik tatilcilerle dolup taşıyor. Kilometrelerce devam eden Kilyos Halk plajında her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Soyunma kabini, duş ve tuvalet ile cankurtaran hizmetleri mevcut. Ancak daha donanımlı bir yerde vakit geçirmek isterseniz, Kilyos halk plajına yakın bir konumda yer alan Tırmata Beach tam da size göre. Oldukça büyük olan bu tesiste 6 dönüm çim alanı, 1.200 metrekarelik teras alanı, 2.500 kişilik şezlong kapasitesi mevcut. Bu sahilin en çok sevilen özelliği ise ailelere hizmet vermesi ve damsız kimsenin tesise alınmaması. Tesiste kafeler, sörf okulu gibi sosyal alanlar da bulunuyor. Bu sayede hem deniz, kum, güneşin keyfini çıkarabilir hem tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Tesise giriş için ödemeniz gereken tutar ise kişi başı hafta içi 120, hafta sonu 170 TL. Tırmata Beach dışında bölgede yer alan Solar Beach Therapy, Kilyos Burc Beach, Milyon Beach gibi farklı sahilleri de deneyimleyebilirsiniz. Bölgeye farklı İETT otobüsleriyle ulaşabilir, bazı beach’lerin verdiği servis hizmetini kullanabilirsiniz.

Beykoz, Poyrazköy

Poyrazköy, İstanbul boğazının çıkışında yer alan bir balıkçı köyü. Beykoz ilçesine bağlı olan köyde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü gören, eşsiz manzaraya sahip bir sahil bulunuyor. Beykoz halkı ve çevre illerdeki vatandaşların sıklıkla tercih ettiği sahilde 1.000 metrelik bir kum plaj yer alıyor. Denizi sığ olduğu için çocuklu aileler için oldukça güvenli. Sahilde ziyaretçilerin hemen hemen her ihtiyacını karşılayacak imkanlar mevcut. Duş, tuvalet, soyunma kabini, şezlong bulunuyor. Bunun yanı sıra sahilde yemek yenebilecek birkaç restoran var. Sahile giriş ücreti 15 TL. Şezlong ve şemsiye almak isterseniz de her biri için 20’şer lira ödemeniz gerekiyor. İsterseniz kendi yiyecek ve içeceklerinizi getirerek cüzi miktardaki ücretler ile plajda eğlenebilir isterseniz de tüm ihtiyaçlarınızı bölgedeki imkanlarla karşılayabilirsiniz. Bölge minik bir gezi için de elverişli. Sahil boyunca balıkçı barınakları, tekneler ve köy evlerinin arasında keyifli bir tur yapabilir, seyir terasında soğuk içeceğinizi yudumlayarak harika köprü manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Poyrazköy’e ulaşım da oldukça kolay. Beykoz’dan kalkan köy dolmuşları, Kadıköy’den kalkan tekneler ve Kavacık’tan 135 numaralı otobüs ile bölgeye ulaşabilirsiniz. Özel araçla gidecekseniz aşağıdaki linkte yer alan konuma yol tarifi alabilirsiniz.

Şile

Ağlayan Kaya Beach.
Ağlayan Kaya Beach.

İstanbul’da hafta sonu deniz, kum, güneş ve plaj keyfi denildiğinde ilk akla gelen tatil beldelerinden birisi Şile… Yaklaşık 10 kilometrelik bir kumsala sahip olan Şile’de çok güzel ve mavi bayraklı plajlar var. Onlardan biri Ağlayan Kaya Beach. Hem İstanbul’a yakın olup hem de kendini Ege sahillerinde hissetmek isteyenlere hitap eden beach, doğa ile iç içe olabileceğiniz, aynı zamanda lüks ve kaliteyi yaşayabileceğiniz bir yer. Geniş kumsal alanı, berrak denizi, yeşil alanları, restoran ve kafesi, gün boyu çalan müzikleri ile bir tatilden beklenen her şeyi sunmakta. Karadeniz kıyılarında yer alan plajın denizi çoğunlukla dalgalı olduğundan yüzme bilmeyenler ve çocuklar için dikkat edilmesi gerekiyor. Tam donanımlı bu plaja giriş, şezlong ve şemsiye ile birlikte kişi başı 150 TL. Ancak daha hesaplı bir gün geçirmek isterseniz İstanbul çevresindeki nadir mavi bayraklı plajlarından biri olan Şile Halk Plajı diğer adıyla Ayazma Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Merkezi bir konumda olması, çevresindeki imkânlar, denizinin ve kumunun güzelliği plajın tercih edilme nedenleri arasında. Plaja giriş ise ücretsiz. Ayazma Plajı için Üsküdar’dan kalkan 139-139T numaralı araçlar ile Şile’ye gelebilir, buradan ring araçlar ile plaja varabilirsiniz.

Silivri

Semizkum Mocamp.
Semizkum Mocamp.

Rotamızın son durağı ise Silivri… İnsan kalabalığından kaçıp sakin bir gün geçirmek isteyenlerin uğrak yerlerinden olan Silivri sahilleriyle de ziyaretçilerine tatil imkanı sağlıyor. Bölgede Silivri Plajı, Selimpaşa Plajı, Gümüşyaka Halk Plajı gibi ücretsiz plajlar bulunuyor. Plajların her birinde ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği tuvalet, duş, soyunma kabini, şemsiye ve şezlong, restoran, büfe, kafeterya, market gibi olanaklar bulunmakta. Bu plajlardan size uygun olanı seçebilir, günübirlik bir tatil ile deniz ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Bölgede biraz daha uzun zaman geçirmek isterseniz de tam size göre bir yer var: Semizkum Mocamp Çadır ve Kamp Yeri. Uzun sahili, kumlu plajı, doğa ile iç içe olması ve temiz havası ile Semizkum hem deniz hem de kamp için tercih edebileceğiniz harika bir lokasyon. Denizi sığ olan kamp alanında kafeterya, market, sıcak su duşları, soyunma kabini, çamaşırhane ve bulaşıkhane, şemsiye, şezlong, çocuk oyun alanları gibi olanaklar bulunmakta. Tüm bu imkanları ile çocuklu ailelere de hitap eden sahilde konaklamak için bungalov evler de yer alıyor. Plaj giriş ücreti 80 TL. Konaklamak istediğinizde bu fiyat değişiyor. Tekirdağ-Çorlu istikametine giden otobüsler ile Silivri’ye gelebilir, buradan gideceğiniz sahil için yol tarifi alabilirsiniz.

Adalar

Yörükali Plajı.
Yörükali Plajı.

İstanbul’da denize girmek denilince adaları es geçmek olmaz. Adeta şehrin tatil bölgesi olan 9 farklı irili ufaklı Prens Adaları İstanbul’daki en güzel sahillere ev sahipliği yapıyor. Adalar‘da özellikle yaz aylarında tatile gitme imkanı bulunmayan veya bunaltıcı sıcaklarda serinlemek isteyenler için birbirinden farklı alternatif ve hizmet sunan çok güzel plaj ve beach bulunuyor. Bu sahiller arasında her bütçeye uygun olanı mevcut. Kimi son derece lüks ve kaliteli hizmet sunarken kimisi daha orta halli imkanlara sahip. Bu sahiller arasından bizim seçtiğimiz ise Büyükada’da yer alan Yörükali Plajı… Büyükada’nın en güzel plajlarından birisi olan Yörükali plajının kumlu bir sahili var. Aynı zamanda bungalov evleri ile konaklama, bahçe ve restoranıyla birlikte yeme ve içme hizmeti veriyor. Tesis, manzarası, huzuru ve hizmeti ile ziyaretçilerine lüks bir oteldeymiş hissi yaşatıyor. Misafirler şezlong, şemsiye ve minderleri ücretsiz kullanabiliyor. Plaja giriş hafta içi ve Cumartesi günü 140 TL, Pazar günü 180 TL. Ayrıca aile plajı olduğundan yalnızca erkek olarak gelen misafirler kabul edilmiyor. Kabataş, Sirkeci, Kartal, Kadıköy ve Bostancı’dan sık sık kalkan vapurlarla adaya ulaşabilirsin. Büyükada’ya gittikten sonra, Büyükada merkezden sabah 09.00 akşam 19.00’a kadar plaj motorları ile ücretsiz ulaşım mevcut.