İstanbul'un en lezzetli 5 hamburgercisi

Her şey 19. yüzyıl ortalarında Hamburglu bir tüccarın ticaret için gittiği Orta Asya’dan Tatar bifteğini getirip Avrupa’da Hamburg bifteği olarak satmasıyla başlamış.
Her şey 19. yüzyıl ortalarında Hamburglu bir tüccarın ticaret için gittiği Orta Asya’dan Tatar bifteğini getirip Avrupa’da Hamburg bifteği olarak satmasıyla başlamış.

Türkiye’ye hızlı bir yeme alışkanlığı olarak gelen hamburgerin tarihi aslında Orta Asya’ya kadar uzanıyor. Her şey 19. yüzyıl ortalarında Hamburglu bir tüccarın ticaret için gittiği Orta Asya’dan Tatar bifteğini getirip Avrupa’da Hamburg bifteği olarak satmasıyla başlamış. Yaygınlaşması ise Amerikalıların bu biftekten yaptıkları köfteleri ekmek arasında ayaküstü bir yiyecek olarak tüketmesine dayanıyor. Fakat ayaküstü bir yiyecek olması onun ciddiye alınmayan bir yiyecek olduğunu göstermez elbette. Hatta bu meseleyi o kadar ciddiye almışlar ki sadece bu lezzetli yiyeceğin tarihini çalışan Hamburger tarihçileri bile var. Hâl böyle olunca da Amerika’daki hemen hemen her restoranın menüsünde yer alıyor hamburger.

Bizde ise zincir restoranlarla popüler fakat çok da gurmelerin ilgisini çekmeyen bir giriş yapmış olsa da hamburger, üçüncü nesil kahveciler gibi gün geçtikçe lezzet olarak daha ilginç bir yere doğru gidiyor. Gerek köftesinin gerek ekmeğinin lezzetinde birbiriyle yarışan yeni nesil hamburgercilerin sayısı oldukça arttı. Biz de tattığı her şeyde en iyisini arayanlar için İstanbul’daki en iyi hamburgeri yapan beş restoranı derledik.

Virgina Angus

instagram.com/virginiaangus.
instagram.com/virginiaangus.

Eminönü haricinde Nişantaşı’nda da şubesi bulunan Virginia Angus, şehrin en iyi hamburgercisi olduğunu iddia ediyor. Alışkın olmadığımız angus etini kullanmalarına biraz önyargılı yaklaşsanız da hamburgerini tadınca önemli olanın pişirme tekniği olduğunu anlamanız çok uzun sürmüyor. Özel çapraz döküm ızgarada ''elleme meşe odunu'' olarak bilinen kömür ateşinde 7-12 dakika arasında pişirilen etlerini yediğinizde Virginia Angus’un “şehrin en iyi hamburgercisi” olduğu iddiasına hak verebilirsiniz. Restoranın kasap bölümü ise bu lezzeti evine de taşımak isteyenlerin alabileceği geniş bir ürün yelpazesi içeriyor. Her daim yoğun olan restoran anlık plan yapanlar için pek uygun değil çünkü bu lezzeti denemek için mutlaka ona özel bir vakit ayırmalısınız.

Original Tommy's Burger & Rolls

Batı Ataşehir’de yer alan Tommy's Burger, konumuna rağmen hamburger gurmelerinin en çok ziyaret ettiği restoranlardan biri. Hamburger köftesi ve ekmeği mükemmel bir lezzette, personeli ise son derece titiz ve sıcakkanlı. Hamburgerinin yanında servis edilen leziz patatesleri, soğan halkaları ve soslarıyla da müşterilerini oldukça memnun eden mekân,

instagram.com/tommysburgerandrolls.
instagram.com/tommysburgerandrolls.

menüsünde vejetaryen hamburgere de yer vererek bir puan da vejetaryen beslenmeyi tercih edenlerden almış. Uygun fiyatları ve doyurucu menülerinin yanı sıra tam bir hayvan dostu olan restoran, yemek yerken bile evcil hayvanından ayrılamayanlar için oldukça ideal. Dolayısıyla Gel-al ve paket servisi de bulunan Tommy’s Burger’ın lezzetini tatmamak için artık hiçbir sebebiniz kalmamış olabilir.

The Grungy

instagram.com/thegrungysociety.
instagram.com/thegrungysociety.

Teşvikiye ve Suadiye’de iki şubesi bulunan The Grungy, hamburger gurmelerinin uğrak noktalarından. Kurucusu Alex Dekesoğlu’nun tüm dünyayı gezerek deneyimlediği lezzetleri kendi damak tadıyla birleştirmesi sonucunda 2018 yılında faaliyete geçmiş. The Grungy’de hamburger ekmekleri her gün kendi fırınlarında taze ve özel olarak pişiriliyor ve etleri son derece kaliteli. Hamburger ile birlikte servis edilen tatlı ve ekşinin harmanlandığı özel grungy sosu ise insanın ağzından olağanüstü bir tat bırakıyor ve dört saat pişen karamelize soğanla mükemmel bir uyum yakalıyor. Füme antrikot cheeseburger, keçi peynirli burger ve trüf&parmesan patates mutlaka denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetleri. Lezzetlerinin yanı sıra mekânın güzelliği de müşterilerin ruhunu doyuracak cinsten.

Bites

instagram.com/2_bites.
instagram.com/2_bites.

2 Bites, Kadıköy Moda’da konumlanan bir lezzet durağı. 12-14 saat ağır ateşte pişirilmiş ve tütsülenmiş dana etinin ya söğüş tiftik hâli ya da dilim hâlinin ızgarada ısıtılarak harika bir burger ekmeğinin içine konulduğunu düşünün. 2 Bites işte tam olarak size bunu vadediyor. Bu mekânda brisket ve kaburgadan mükemmel lezzette burgerlar yapıyorlar. Öyle ki ekmeğin meşe kömürü ile ısıtılırken alacağı lezzet bile düşünülmüş. Mutlaka denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetler ise brisket, ribs ve pastrami tabii ki. Nefis ev yapımı sosları ve özel baharatlı patatesiyle birlikte gelen hamburgerler hem gözünüzü hem midenizi doyurma konusunda oldukça başarılı. Fakat etleri de gün içinde çabucak bitebiliyor. Erken saatlerde uğramanızda fayda var.

Konum için:2 Bites

Just BBQ

instagram.com/justbbq.akaretler.
instagram.com/justbbq.akaretler.

Beşiktaş Akaretler’de konumlanan Just BBQ, kapısında girer girmez de hissedeceğiniz üzere işini aşkla yapan insanların çalıştığı bir mekân. Kısık ateşte12 saatlik yavaş pişim tekniği pişirilen ve kiraz odunu dumanı ile tütsülenen etleri ise bunun en büyük kanıtı. Bu mekânın etleri insanın ağzında dağılarak müthiş bir lezzet patlaması yaratıyor. Just BBQ’da özellikle denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetler ise dana kaburga, brisket ve tiftik burger. Özellikle kaburganın yoğun talepten dolayı hızlıca tükendiğini unutmayıp erken bir saatte gitmenizde fayda var. Ayrıca patates cipslerinden soslarına kadar tüm yan lezzetlerin de ana lezzetler gibi el yapımı olduğu mekânda yemek sonrası müşterilerden alınan yorumlar da oldukça önemseniyor.

Konum için: Just BBQ