Kaçkarlar'ın kuytusundaki şehir: Artvin

Artvin, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir.
Artvin, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir.

Türkiye’den en sevilen destinasyonlarından biri olan Artvin, zirveleri karlarla kaplı olan dağları, Çoruh Nehri'nin oluşturduğu vadi ve kanyonları, krater gölleri gibi doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor. Artvin, son dönemde doğa turizmi konusunda dikkat çeken önemli yerleşim yerlerinden biri. Doğal güzelliklerin içinde bulunan trekking parkurları ve Çoruh nehri ile Barhal Çayı'nda yapılmakta olan rafting gibi farklı spor dallarıyla tatilcilere birçok alternatif sunuyor.

Şehir adını nereden alıyor?

Artvin ili, adını merkezindeki Artvin şehrinden almaktadır. Bir inanışa göre İskit beylerinden birinin adıyla anılan şehir önce Artvani, sonra Osmanlı zamanında ise Artvini adını almıştır.İlin bir önceki adı Çoruh olup, TBMM'nde kabul edilen 17 Şubat 1956 tarih ve 6668 sayılı kanunla Artvin şeklinde değiştirilmiştir.

Tarihçesi

Artvin ve çevresi yaklaşık 250 yıl Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde kalmıştır. 1828 Osmanlı-Rus savaşı ve savaş sonucu imzalanan Edirne Anlaşması ile Ahıska Osmanlı elinden çıkınca Çıldır eyalet teşkilatı bozuldu. Anlaşma gereği Çıldır eyaletinin bir kısmını Osmanlı kaybetti. Buna karşılık Artvin, Borçka, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli Osmanlı elinde kaldı. 1924 yılında sancaklar vilâyet hâline dönüştürülünce Artvin de vilâyet oldu. Ancak Artvin vilâyeti 1 Haziran 1933'te lağvedildi ve burası bir kaza merkezi olarak merkezi Rize olan Çoruh vilâyetine bağlandı. Bu durum 3 yıl kadar sürdü. Artvin 4 Ocak 1936 tarihinde yeni kurulan Çoruh vilâyetinin merkezi oldu. 17 Şubat 1956 tarihinde ise Çoruh adı kaldırıldı ve ilin adı Artvin oldu.

Artvin nerededir?

Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.

Şavşat Karagöl.
Şavşat Karagöl.

Artvin’e ne zaman gidilmeli?

Artvin kışın karlı zirveleriyle yazın yeşil yaylaları ve çağlayan ırmaklarıyla yaz-kış gezilmeye, görülmeye değer bir şehirdir. Yazın Kafkasör Yayla Festivali kışın karlı zirveler… Yaz ya da kış tatili, siz nasıl bir tatil yapmak istiyorsanız Artvin tam mevsiminde hazır bekliyor olacak.

Artvin 4'lüsü

Şavşat Karagöl: Artvin'in Şavşat ilçesinde, Veliköy'ün yukarısında, köknar ormanları arasında bulunuyor Karagöl. Çevresinde birçok köy bulunan Karagöl'ün etrafındaki yerleşim yerlerindeki bütün evlerin hepsi de birbirine geçme kütükten yapılmış, iki-üç katlı ahşap evler. Doğayla muazzam bir uyum içerisinde her biri betonun soğuk yüzüyle tanışmamış bölge yerleşim yerleri ve coğrafi yapısıyla birbirini kusursuz bir şekilde tamamlıyor. Ülkemizde bulunan onlarca gölle aynı ismi taşıyor Karagöl. Çevresinde aşılması zor yürüyüş rotaları bulunuyor. Hatta Aşağı Koyunlu Köyü'nden bir buçuk saat yürüyüşle, kayadan oyma bir Ortaçağ Manastırı ile karşılaşmanız dahi mümkün.

Mençuna Şelalesi: Doğu Karadeniz'in en büyük şelalesi olan Mençuna Şelalesi, şehri keşfetmeye gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biridir. Şelaleye ulaşılan yolda her yıl çalışmalar yapılıp yol yenilenmektedir. Şelalenin yakınında bulunan İkizköprü 18. yüzyıl Osmanlı eseridir ve 2003 yılında Karayolları tarafından restore edilmiştir.

Mençuna Şelalesi.
Mençuna Şelalesi.

Hatila Vadisi: Hatila Vadisi Milli Parkı'na merkezden 10 kilometre sonra ulaşabilirsiniz. Yol boyunca değişik kayaçlar gözünüze çarpacak ve bu genç vadi özelliği taşıyan bölgeye hayran kalacaksınız. Nadir bulunan bir nokta olan Hatila Vadisi, size yeşillikleri, dağların muhteşem uyumunu sunacak. Artvin gezinizde bol miktarda huzur ve sessizlik hissedeceksiniz.

Hatila Vadisi.
Hatila Vadisi.

Kafkasör Yaylası: Artvin'in şehir merkezinden sadece 10 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, hem doğasıyla hem doğanın sunduğu çeşitli renkleriyle göz alıcı bir güzelliğe sahiptir. Yaylada bulunan bungalovlarda konaklayabilir ve burada huzurlu ve bol dinlendirici günler geçirebilirsiniz. Aynı zamanda yaylada her haziran ayında düzenlenen Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali, boğa güreşleri, folklor gösterileri ve müzik şölenleriyle ziyaretçilerine coşku dolu anlar yaşatır ve dilerseniz siz de bu coşkuya katılabilirsiniz.

Artvin'de ne yenir?

  • -Kuymak
  • -Yoğurtlu Silor
  • -Mısır Ekmeği (Çadi)
  • -Karalahana Sarması
  • -Cevizli Kete
  • -Laz Böreği

Cevizli Kete.
Cevizli Kete.

Artvin'i gezerken çalma listesi

  • Hayde Gidelum Hayde-Kâzım Koyuncu
  • Marsis Dağı- Marsis
  • Cilveloy Nanayda-Fuat Saka
  • Çift Jandarma –Efkan Şeşen
  • E Asiye-Birol Topaloğlu

Artvin'in meşhuru

Kâzım Koyuncu. O Karadeniz müziğinin en orijinal ve en derin seslerindendi. Seslendirdiği türkülerle bu müziğin dinleyici kitlesin genişletti ve Karadeniz müziğini özellikle genç kuşaklarla buluşturdu. "Hayde Gidelum" dediğinde ona milyonlar eşlik etti ve maalesef çok erken gitti. Ardında türkülerini söylemeye devam eden milyonlarca sevenini bırakarak…