Kocaeli şehir tiyatroları pandemide ilklere sahne oldu

Evvel Zaman İçinde Oyunu
Evvel Zaman İçinde Oyunu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, korona virüs pandemisinde, Türkiye’dekiödenekli kurumlara öncülük ederek 27 Mart DünyaTiyatrolar Günü’nde online gösterimlere başladı. Nisan ve mayısaylarında gündüz kuşağında çocuk oyunu, akşam kuşağındabüyük oyunu olmak üzere 16 gösterim yaptı. Özel izinler alarakaçık havada provalarını sürdüren Şehir Tiyatroları Genel SanatYönetmeni Aydın Sigalı ve sanatçılar ise, "Kara Fatma" oyununupandemi kurallarına uygun olarak seyircisiyle buluşturdu.

Dünyada bir ilke imza atan Kocaeli Şehir Tiyatroları, bu süreçte ve pandemiyi anlatan eğlenceli bir kabare olan "Mesafeli Kabare"nin dünya prömiyerini açık alanda yaptı. Pandemiden en çok etkilenen çocuklar için ise "Yaramaz Notalar" masalı oyunlaştırıldı. Ayrıca 15 Temmuz'da Milli İrade Meydanında senfoni orkestrası Mehmet Çevik'in yönetiminde "Kurtuluş Destanı" gösterisi gerçekleştirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, "Ustalarla Yan Yana” adını verdiği bu yeni sezonda, tiyatro alanında ortaya konan çalışmalar, Türkiye'de bir öncülük ve farklılık olarak algılandı ve ulusal kanallarda canlı yayınlarla Kocaeli Şehir Tiyatrolarına bağlanarak tüm Türkiye'ye örnek gösterdi.

Pandemi kısıtlamalarının ardından oyunlar ve etkinlikler tekrar online platformlara taşındı ve "nostalji günleri" adı altında her pazar eski oyunlar seyirciyle buluştu. Bu yılın ocak ayında itibaren ise her salı Radyo Tiyatrosu heyecanı başladı. Mehmet Akif Ersoy'un ölüm yıl dönümünde “Şair” oyunu, Türkiye genelinde kurumsal tiyatrolarda bir ilke imza atarak canlı yayınla online kanallardan on binlerce seyirciyle buluştu.

Vişne Bahçesi Oyunu.
Vişne Bahçesi Oyunu.

Çocuk oyunu "Yaramaz Notlar", Frankfurt Türk Tiyatrosu tarafından düzenlenen online çocuk oyunları festivaline davet edildi. Bir Osmanlı dönem komedisi olan "Radyo-yu Hümayun", Shakespeare klasiği bir komedi olan "12.Gece", "İstiklalden İstikbale Benim Sesim" ve tarihi bir kahramanımız "Kılıçarslan" oyun ve etkinliklerinin hazırlıkları sürüyor.