Kültür ve sanatın hiç bitmeyen neşesi

​Eskihisar Amfi Tiyatro.
​Eskihisar Amfi Tiyatro.

7’den 70’e herkese hitap eden etkinlikleriyle âdeta bir festivaller ve fuarlar şehri Kocaeli. Şehirde her mevsim farklı farklı etkinlikler bulmak mümkün. Kocaeli’ye ne zaman giderseniz gidin her köşe başında farklı bir etkinlikle karşılaşabilirsiniz. Her yıl binlerce kitapseveri ağırlayan, Türkiye’nin en büyük kitap fuarı Kocaeli Kitap Fuarı; dünyanın birçok farklı coğrafyasından gelen misafirleriyle Kocaeli Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali; sadece akademisyenler için değil tüm entelektüeller ve araştırmacılar için Kartepe Zirvesi… Lale Festivali, Pişmaniye Festivali, Turizm ve Bisiklet Festivali ve daha niceleri Kocaeli’de sizi bekliyor. Gelin, bu etkinliklerle dolu şehrin kültür-sanat takvimine biraz daha yakından bakalım.

Eskihisar Amfi Tiyatro

İlk kez 1241’de Bizanslı tarihçi Georgios Akropolites’in bahsettiği Eskihisar Kalesi, Gebze’nin güneybatısında bulunan önemli bir askeri noktaydı. Uzunca bir zaman İzmit Körfezi’ni kontrol altında tutan kale, 8 sütun-15 kubbeli Bizans sarnıcı ve 1025 seyirci kapasiteli amfi tiyatrosu ile günümüzde çeşitli konser, sinema geceleri ve tiyatro gibi birçok kültürel etkinliği ile misafirlerini bekliyor.

Kazıklı Kervansaray.
Kazıklı Kervansaray.

Kazıklı Kervansaray

Kanuni Sultan Süleyman devrinde, Hacı Hamza Bin İvaz tarafından imar edilen Kazıklı Kervansaray’ı, İzmit’in yakın çevresinde, 16. yüzyıldan günümüze ulaşan tek eser… Zaman içerisinde tahrip olan kervansaray, restore edilerek 343 kişilik oturma kapasitesine sahip çok amaçlı salon hâlini almış. Yolunuz Kocaeli’ye düşerse bu muhteşem eseri mutlaka görmeli ve burada bir etkinliğe katılmalısınız.

Kocaeli Kongre Merkezi.
Kocaeli Kongre Merkezi.

Kocaeli Kongre Merkezi

“Endüstriyel Dönüşüm Projesi” kapsamında yenilenen SEKA Park yakınındaki Mannesmann Fabrikası, yalnızca Kocaeli’nin değil, bütün bir Marmara Bölgesi’nin en görkemli kültür ve kongre merkezi. Kültür-sanat etkinlikleri, toplantı ve kongrelerin yapıldığı merkez, 1186 kişilik büyük bir salona, 60’ar kişilik 5 toplantı salonuna ve 2500 m2 fuaye alanına sahip.

Seka Film Platosu.
Seka Film Platosu.

Seka Film Platosu

Dünyanın sayılı film platolarından olan Seka Film Platosu, Avrupa ve Türkiye’de ise uzun zamandır birinciliği elinde bulunduruyor. Plato, son yılların popüler yapımlarından, “Ayla”, “Filinta” ve “Payitaht Abdülhamid” gibi pek çok tarihi film ve dizi çekimlerine ev sahipliği yapmış. Platoyu ziyaret edecek olursanız eğer hayranı olduğunuz sanatçılarla karşılaşma ihtimaliniz işten bile değil!

Seka Film Platosu.
Seka Film Platosu.

Seka Kâğıt Müzesi

Kaç gazetenin sayfası olmuş, ne mektuplar yazılmış ne şiirler karalanmıştır o kağıtlara… SEKA Kâğıt Müzesi, Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesinin bir parçası olarak Kocaeli’nin medar-ı iftiharlarından. Türkiye’de kâğıt üretimi dendiğinde akla gelen en önemli kurum olan SEKA’ya ve tüm “Sekalılara” adanmış olan müze, ziyaretçilerini, Türkiye’de kâğıdın macerasına dair bir yolculuğa davet ediyor.

Kocaeli Bilim Merkezi.
Kocaeli Bilim Merkezi.

Kocaeli Bilim Merkezi

Kocaeli Bilim Merkezi, Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi SEKA’nın içerisindeki 8.500 metrekarelik alanda hizmet veriyor. Merkez’de yaklaşık 250 deney düzeneği ve özel tasarım galerilerin yanı sıra bilimsel çalışmaların yapıldığı atölyeler ve söyleşilerin yapıldığı bilim sahnesi, sergi alanları, kütüphane ve bilim kafe yer alıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliği ile hayata geçirilen merkez, yarının bilim insanları için ilham kaynağı olacak bir proje.