Mavinin ve yeşilin cenneti: Balıkesir

Yeşil ve mavinin buluştuğu şehir, Balıkesir
Yeşil ve mavinin buluştuğu şehir, Balıkesir

Kaz Dağları’nın görkemli resmini iki deniz; Marmara ve Ege, iki ayrı yönde tamamlıyor. Dağ doruklarındaki eşsiz güzellik önce yeşile, sonra zeytinliklerle sarılmış koylara, ardından altın renkli plajlara dönüşüyor. Nihayet, denizin içine serpilmiş gibi duran küçük ya da büyük adalarla boy gösteriyor bu büyülü güzellik.

Balıkesir 22 adasıyla aynı zamanda bir adalar kenti. Yalnız batıdan Ege Denizi’ne, kuzeyden Marmara Denizi’ne olan kıyıları ile değil, doğal yaşamın tüm zenginliğiyle hüküm sürdüğü iç kesimleriyle de tatilcilerin dikkatini çekiyor. Türkiye’de en çok adası bulunan il olma özelliğini taşıyan kentin çevresinde genişleyen coğrafya; tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle gerçek bir turizm cenneti. Homeros’un destanında İda Dağı olarak geçen bu bölge; şifalı su kaynakları ile de dikkate değer. Şehir ayrıca, dünyada oksijeni en bol yerleri listesinde üst sıralarda bulunuyor.

Balıkesir 22 adasıyla aynı zamanda bir adalar kenti.
Balıkesir 22 adasıyla aynı zamanda bir adalar kenti.

ŞELALEDEN TERMAL SULARA

Derin vadi ve kanyonlarla şekillenen Kaz Dağı Milli Parkı, Edremit ilçesi sınırlarında yer alıyor. Biyolojik çeşitlilik ve faunasıyla görülmeye değer önemli bir doğa alanı. Antik çağdaki adıyla “İda” yani Kaz Dağı, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi’ni birbirinden ayırıyor.

Nesli tükenen kuşlar Kuş Göl'ünde koruma altında.
Nesli tükenen kuşlar Kuş Göl'ünde koruma altında.
Dağın derin vadileri ve yüksek tepeleri yırtıcı kuşlar için de eşi bulunmaz bir yaşam alanı. Kartal, şahin, atmaca, kerkenez ve kuzgunu çıplak gözle ya da basit bir dürbünle görebilirsiniz. “Sarıkız” efsanesinin geçtiği Sarıkız Tepe, “Hasanboğuldu” efsanesinin geçtiği Sutüven Şelalesi ve Hasanboğuldu Göleti’de burada. Bölge, kaplıca ve termal kaynaklarıyla da şehri ayrı bir çekim merkezine dönüştürüyor.

Şelaleden termal sulara...
Şelaleden termal sulara...

LEZZET ADASI CUNDA

Alibey diğer adıyla Cunda Adası, Ayvalık yönünde bulunan ve kesinlikle görülmesi gereken eşsiz bir ada. Adaya bir köprü ile karayolundan gidebilirsiniz. Yazları Ayvalık’tan Alibey Adası’na her saat başı motor seferi de mevcut. Sessizlik ve doğa ile birlikte olmak isteyenler için bulunmaz bir yer burası. Balıkesir’e gidenlerin hediyelik eşya arayışlarına burada müthiş seçeneler var. Deniz kabuklarından yapılmış hediyelikleri çok beğeneceksiniz. Alışveriş sonrası ada merkezinde sıralanmış balıkçı lokantalarında, meşhur papalina, deniz mahsulleri, mezeleri ve zeytinyağlı ot yemeklerini tadabilirsiniz. Yemeğin ardından adaya has buzlu bademi, kavunlu dondurmayı da mutlaka tadın.

Cunda adası
Cunda adası
  • Zeytinyağı cenneti
  • Balıkesir’in bereketli ilçesi Edremit zeytiniylemeşhur. İlçede, zeytin, zeytinyağı, sabun gibi birçok şey bulabilirsiniz.
  • Zeytin cenneti

ŞEYTAN SOFRASINDA GÜN BATIMI

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde mutlaka bir akşamınızı Şeytan Sofrası’nda günbatımını izleyerek geçirmelisiniz.. Manzarının yanında buraya has Ayvalık tostu size eşlik edebilir. Orta kalitedeki lokantalardan küçük büfelere kadar her yerde Ayvalık’ın yöresel tadı olan “Ayvalık Tostu” denenebilir.

Şeytan sofrası
Şeytan sofrası