Pagagnini: Klasik müziğin ciddiyet duvarını yıkmaya çalışıyoruz

Pagagnini, klasik müziği komedi ile harmanlayarak dinleyicilere keyifli anlar yaşatan İspanyol müzik grubudur.
Pagagnini, klasik müziği komedi ile harmanlayarak dinleyicilere keyifli anlar yaşatan İspanyol müzik grubudur.

Eğlenceli bir klasik müzik gösterisi olan veilhamını efsanevi İtalyan keman virtüözüPaganini’den alan "Pagagnini" 9 Aralık’taCemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaİstanbullu izleyicilerle buluşacak. ThomasPotiron, Fernando Clemente, GueorguiFournadjiev ve Isaac M. Pulet’den oluşanvirtüöz dörtlü, Paganini’nin sofistikekompozisyonlarını, cüretkâr kişiliğini vetartışılmaz yeteneğini sahneye taşıyacak.

Pagagnini izleyicilere ne vadediyor? Gösteriyi nasıl anlatırsınız?

Pagagnini müzikal bir gösteri, izleyiciyi müzikle eğlendiriyor. Elbette içeriğindeki mizahi öğelerin ve esprilerin bu eğlencede payı büyük.

Pagagnini gibi klasik müzik ile güldürüyü bir araya getiren gösterilerin gençlerin klasik müziğe olan ilgisini artırdığını düşünüyor musunuz?

Grup 1991 yılında kurulmuştur.
Grup 1991 yılında kurulmuştur.

Galiba gençler bu müziği anlamayacakları endişesiyle klasik müzikten çekiniyorlar ve keyif almayacaklarını düşünüyorlar.

Klasik müzikle mizahı bir araya getirmek gençlerin klasik müzikten zevk almasının o kadar da zor olmadığını göstermenin yollarından yalnızca biri.

Klasik müzikten zevk almak için uzman olmaya gerek yok. Klasik müzik dünyası aşırı ciddi ve katı bir duruşa sahip olduğundan gençler kendilerini bu müzikle bağdaştıramıyor. Bunu değiştirmeli ve bu müziğin aslında ne kadar harika olduğunu fark etmelerini sağlamalıyız.

Gösterinize ilham veren efsanevi İtalyan keman virtüözü Paganini için neler söylersiniz?

Gösterimiz tüm zamanların en iyi kemancısına ithafta bulunuyor. Paganini, müzik tarihinin ilk starıdır. Kendi müzik türünü popüler hale getirmiş ve çok geniş kitlelere konserler vermiştir. Ve elbette bizim için de yeri çok ayrıdır.

Türkiye’ye daha önce de gelmiştiniz. Dinleyici kitlesine ve ülkemize dair neler söylersiniz?

Türkiye’de hep çok sıcak karşılanıyoruz. Müzikseverlerin gösterilerimize gösterdiği ilgi de bizi çok mutlu ediyor. Her defasında biletlerimiz tükeniyor. Umarım bu kez de aynısı olur.