Şimdi yol zamanı: Off Road

Arazide sınır tanımayan etkinlik, Off Road
Arazide sınır tanımayan etkinlik, Off Road

Araziye çıkmak, off road yapmak ya da küçük bir su birikintisinde bile bu arazi araçlarıyla oynamak pek çoğumuz için huzurun ve rahatlamanın anahtarı. İşte bu noktada off road evreninin yıldızlarını tanımak gerekli.

İnsanlar şehirlere sıkıştıkça, şehirler insanları boğdukça doğaya ve sakinliğe kaçış kaçınılmaz oluyor. Bu kaçışların farklı süreleri ve farklı yolları var. Off road tam da aranan kan. Son yıllarda da hem maddi avatanları, hem yükselen konfor seviyeleriyle pick-up’lar bu kaçış arzusunun en önemli nesnesi oldu. Benim de bir süre kullanıp, test etme fırsatı bulduğum ve gücüne inandığım off road canavarlarının başında adını “efsaneler” arasına yazdıran, yarım yüzyıllık bir gelenekten gelen, Kuzey Kutbu’ndan Antarktika’ya, azgın volkanlardan, Dakar Rallisi’ne kadar her türlü koşulda kendisini gösteren Toyota Hilux’un 8’inci jenerasyonu geliyor.

4x4 yetenekleriyle Land Cruiser seviyesine yakın olan Yeni Hilux, önceki jenerasyona göre 70 mm daha uzun, 20 mm daha geniş ve 35 mm daha alçak.Pick up demek tasarım demek. Çünkü kendinizi araca ne kadar ait hissederseniz o kadar iyi zaman geçirme şansınız var. Yeni Toyota Hilux’ın tasarımı da buna göre belirlenmiş. Güçlü görünmesinin yanında aerodinamik özellikleri de üst seviyede barındırıyor. Tavanında yer alan V şekilli çizgi, hava akışını tavanın üzerinden aracın yanlarına doğru kanalize ediyor.

Yeni Toyota Hilux
Yeni Toyota Hilux

Bilen bilir özellikle pick up’ların en büyük derdidir ses sorunu. Traktörde gittiğiniz hissine kapılırsınız pek çoğunu kullandığınızda. İşte yeni dönem pick up’ların en büyük konfor artısı burada! Gücü hissederken sesi duymanız gerektiği kadar duyuyorsunuz. Motor, yol ve rüzgar gürültüsü ninni gibi geliyor. İşte tüm bu artılar macera araçlarına olan talebi ciddi ciddi arttırmış durumda. Jiplere göre fiyat avantajlarını söylemeye bile gerek yok zaten.

Sadece off road değil

Yeni Hilux, iki motor seçeneği ile satışa sunuluyor. Yeni 2.4 D-4D dizel motor 150 bg güç/400 Nm tork üretirken, 2.8 D-4D dizel motor ise 177 bg güç/450 Nm tork güç üretiyor. Yerini aldıkları daha büyük güç ünitelerine göre yakıt verimliliği yüzde 9 oranında artırılan motorlarla donatılan Yeni Hilux, dört çeker sürüş özelliğine sahip 2.4 D-4D motorunun 7.3 lt/ 100 km tüketim ortalamasıyla ne kadar verimli olduğunu da kanıtlıyor. Elbette bu oranlar ideal sürüş koşulları için belirtilmiş.

Her mevsimde Off Road
Her mevsimde Off Road

Boyutu, motor hacmi ve yakıt tüketimi ile bu canavarlarla şehir sokaklarını arşınlamak hem kolay değil hem de masraflı. 2.4 D-4D motora sahip Hilux’a dönersek 6 ileri manuel şanzıman ile sunulurken, yeni 2.8 D-4D ise dört tekerlekten çekiş ve yeni 6 ileri Süper ECT (Elektronik kontrollü şanzıman) otomatik vites kutusuna sahip. Derdiniz off road yapmak, yorulmak ve eğlenmekse her koşulda manuel şanzıman almanızı öneririm. Bu arada pick up’lar yüklerini aldıklarında daha üst düzey performans sergiliyor. Özellikle boş kasayla yüksek hızın savurma tepkisi bazen fazla olabiliyor.

Sekizinci nesil Toyota Hilux’da bir artı daha var ki bence bu çok önemli; geliştirilen süspansiyon sistemiyle birlikte SUV tarzı sürüş konforu ve yol tutuş dengesi getiriyor. Bununla birlikte, arka aks ve arka tekerlek dikey hareketinin artırılması sayesinde taşlı ve keskin eğimlere sahip zeminlerde çok daha iyi yol tutuşu sağlanıyor ve off-road özellikleri en üst seviyeye çıkarılıyor. Aktif Çekiş Kontrol Sistemi (A-TRC) fren sıvı basıncını ve motor kontrolünü kullanarak dört tekerleğe gerekli olan torku dağıtıyor. Bu da kayaların olduğu zeminlerde veya kaygan yüzeylerde Yeni Hilux’ın off-road kapasitesini büyük ölçüde artırıyor. Yeni Hilux’da aktif ve pasif güvenlik özelikleri de en üst seviyeye ulaştı.

Toyota SUV ile sürüş konforu...
Toyota SUV ile sürüş konforu...

7 hava yastığı, EBD ile desteklenmiş ABS fren sistemi,Brake Asist, Acil Fren Uyarı Sinyali (EBS), Araç Denge Kontrol Sistemi (VSC) ve Römork Savrulma Kontrol sistemi (TSC) Yeni Hilux’ın tüm versiyonlarda standart olarak sunuluyor. Tüm bu karışık bilgiler, tanımlar ve özellikler sizi yormasın. Ne yazsak da anlatsak da sahada duyduğunuz heyecan ve performans araçla sizin aranızdaki bağı oluşturuyor. İnsanlar birbirlerini yolda tanır derler, bu tespit sürücü ve aracı için de geçerli... Ne diyelim o zaman iyi yolculuklar!