Sinema kuşağı

Film furyası...
Film furyası...

Yazın Müjdecisi Haziran Ayının En Renkli Filmleri

Kim demiş havalar ısınınca sinemaya gidilmez diye?

Yazın gelmesiyle birlikte Mayıs ayında başlayan hit film furyası, Haziran’da da devam ediyor. Size de sadece serin içeceklerinizi yudumlarken büyülü fenerin ışığında kaybolmak kalır..

The Trust

Yönetmen: Benjamin & Alex Brewer
Oyuncular: Nicolas Cage, Elijah Wood
Tür: Gerilim, Suç
3 Haziran
3 Haziran

Başrollerini Nicolas Cage ve Elijah Wood’un paylaştığı “The Trust”in yönetmenliğini ilk uzun metrajlı filmlerini çeken genç yönetmen kardeşler Benjamin & Alex Brewer üstleniyor. Film, Las Vegas Polis Departmanı’nda görev yapan iki polis memurunun gerilim dolu operasyonunu konu alıyor.

Arama Moturu

Yönetmen: Atalay Taşdiken
Oyuncular: Mehmet Çiğdem, Mahmut Uyanık
Tür: Komedi

3 Haziran
3 Haziran

Komedi türündeki “Arama Moturu” nun yönetmen koltuğunda, “Mommo-Kız Kardeşim” ve “Meryem” gibi filmleriyle kendinden söz ettiren Atalay Taşdiken adını görüyoruz. Bu kez farklı bir tür denemesi ile seyirci karşısına çıkacak olan Taşdiken filmde, amatör oyuncularla çalıştı ve çoğunlukla doğaçlama yöntemini kullandı.

Sihirbazlar Çetesi 2

Yönetmen: Jon M. Chu
Oyuncular: Jesse Eisenberg, Dave Franco
Tür: Aksiyon, Komedi
10 Haziran
10 Haziran

İlk filmi 2013 yılında vizyona giren ve büyük seslendiriyor başarı yakalayan “Sihirbazlar Çetesi” yeniden seyircisiyle buluşuyor. İllüzyon marifetiyle yapılan soygunları ve intikam hikâyesini konu alan filmin yönetmeni Sokak Dansı serisi ve Justin Bieber belgeselleriyle dikkat çeken Jon M. Chu...

Zootropolis: Hayvanlar Şehri

Yönetmen: Byron Howard, Rich Moore
Seslendirenler: Cem Yılmaz, Aysun Topar
Tür: Animasyon, Aile
10 Haziran
10 Haziran

Zootropolis’te geçen heyecan ve aksiyon dolu olayları konu alan “Zootropolis: Hayvanlar Şehri” adlı animasyon sadece hayvanların yaşadığı bir metropolde yaşananları konu ediniyor. Filmde ünlü komedyen Cem Yılmaz, Nick Wilde isimli bir tilkiyi seslendiriyor.

Ve Panayır Köyden Gider

Yönetmen: Mete Sözer
Oyuncular: Cem Davran, Engin Altan Düzyatan
Tür: Dram
10 Haziran
10 Haziran

Geçmişi karanlık küçük bir köye, kendi geçmişini sorgulayan yabancı bir adamın gelmesiyle tuhaf olaylar zinciri başlıyor. Dram türündeki film, yaşam ve ölüm arasında sıkışıp kalmış bir köyün hikâyesini anlatıyor.

Elvis & Nixon

Yönetmen: Liza Johnson
Oyuncular: Michael Shannon, Kevin Spacey
Tür: Komedi, Biyografi

17 Haziran
17 Haziran

Elvis & Nixon; Elvis Presley’in 1970 yılında dönemin ABD başkanı Richard Nixon’a 6 sayfalık bir mektup yazarak Beyaz Saray’ı ziyaret etmek istediğini bildirmesinin ardından yapılan ilginç görüşmeyi konu alıyor. Tarih ve şov dünyasının iki ünlü figürünün karşı karşıya geldiği filmin başrollerinde ise Michael Shannon ve Kevin Spacey yer alıyor.

Robinson Crusoe

Yönetmen: Vincent Kestelo ot & Ben Stassen
Seslendirenler: Yekta Kopan ve Buğra Gülsoy
Tür: Animasyon, Aile

17 Haziran
17 Haziran

Tüm zamanların en çok okunan ve sevilen kitaplarından biri olan Robinson Crusoe hem çocukları hem de yetişkinleri eğlendirmeye hazırlanıyor. Daniel Defoe klasiği “Robinson Crusoe”nun ilk üç boyutlu animasyon uyarlaması olan filmin Türkçe seslendirmesini Yekta Kopan ve Buğra Gülsoy gibi ünlü isimler yaptı.

Ninja Kaplumbalar: Gölgelerin içinde

Yönetmen: Dave Green
Oyuncular: Megan Fox, Will Arnett
Tür: Macera, Komedi

23 Haziran
23 Haziran

Michelangelo, Donatello, Leonardo ve Raphael bu yaz April O’Neil (Megan Fox), Vern Fenwick (Will Arnett) ve hokey maskeli yeni kahraman Casey Jones (Stephen Amell) ile birlikte daha kötü ve çok daha güçlü düşmanlarla savaşmak üzere sinemalara geri dönüyor.

SİNEMA DÜNYASINDAN HABERLER

4. Hollanda Kırmızı Lale Film Festivali

Hollanda ve Türkiye arasında kültür köprüsü kuran “Kırmızı Lale Film Festivali” bu yıl 4. kez gerçekleşiyor. Bu yılki teması mülteciler ve zorunlu göç olarak belirlenen festivalde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün sahibi Türk sinemasının sevilen oyuncularından Hülya Koçyiğit olacak. Koçyiğit’e ödülünü daha önce bu ödüle sahip olan değerli sanatçı ve yakın dostu Fatma Girik takdim edecek. Festivalin “Kırmızı Lale Ustaya Saygı Ödülü” ise Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Özcan Alper’e verilecek. Yarışma, Panaroma, Kısa Film ve Belgesel bölümlerindeki zengin film seçkisiyle de dikkat çeken festival, sinemaseverlere dopdolu bir sekiz gün yaşatacak.

Kırmızı Lale Festivali
Kırmızı Lale Festivali

Ankara’nın En İyisi “Ana Yurdu”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen ve 45 ülkeden 213 filmi sinemaseverlerle buluşturan “27. Ankara Uluslararası Film Festivali” her yıl olduğu gibi başkentlilere sinema ile dopdolu 10 gün yaşattı.

Yerli-yabancı zengin film seçkisi, filmlerin ardından gerçekleşen ekipli söyleşiler ve birçok yan etkinlik ile festival oldukça renkli ve hareketli geçti. Jüri başkanlığını emektar yönetmen Erden Kıral’ın yaptığı, Ayça Damgacı, Şükran Esen, Fatih Özgüven ve Mehmet Aslantuğ’tan oluşan seçici kurul, En İyi Film olarak “Ana Yurdu” filmini ödüle değer buldu. Çırak, Melekleri Taşıyan Adam, Memleket, Misafir, Rüzgârın Hatıraları, Saklı, Sarmaşık ve Toz Bezi, en iyi film için yarışan diğer yapımlardı. En İyi Kadın Oyuncu, neredeyse katıldığı tüm festivallerden ödülle dönen, Toz Bezi’nin başarılı oyuncusu “Asiye Dinçsoy” seçildi. En İyi Erkek Oyuncu ödülün sahibi ise beklendiği gibi Tolga Karaçelik imzalı Sarmaşık filmindeki göz dolduran performansı ile “Nadir Sarıbacak” oldu.

Ödül törenine En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni ve En İyi Kurgu Ödüllerinin sahibi olan “Ana Yurdu” damga vurdu. Bir anne ve kızın ilişkisine odaklanan filmin yönetmeni Senem Tüzen ile tören sonrası sıcağı sıcağına konuştuk; ardından da Festival Başkanı İnci Demirkol, Yönetmen Emre Konuk, Tv Program Yapımcısı Deniz Ali Tatar ve sinema yazarları Kaya Özkaracalar, Melis Zararsız ve Kerem Akça’danSkyroad okurları için festival yorumlarını aldık.

Senem Tüzen
Senem Tüzen

Sinema yazarları filminizin İstanbul’da adeta görmezden gelindiğini ve Ankara’da hak ettiği ödüle kavuştuğunu düşünüyor, bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Tüzen: Jürilerin takdiri. Sonuçta festivallerin filmlerimizi izleyicileri ile buluşturmak, festivallerdeki yarışmalı bölümlerin de bu buluşmaya ilgi çekmek için düzenlendiğini unutmamak, bu konuyu çok büyütmemek lazım.

Dağıtım sıkıntıları yaşanıyor bir yandan, filminizin seyirciyle buluşması konusunda endişeleriniz var mı?

Tüzen: Olmaz mı? Bugün ana akım bir ticari film, yaklaşık 250-260 salonda vizyona girebiliyor. Ana Yurdu ise sadece 9 salonda, 3-4 büyük şehirde, belirli seanslarda insanlara ulaşıyor. Sonra tırnak içinde yok sanat filmlerini halk istemiyor, yok yaptığı gişeye bakın. Şaka mı yapıyorsunuz? İnsanları tekelleşmiş dağıtım ağı hakkında zerrece bilgilendirme, işin matematiğinden haberdar etme, sonra da sanki adil bir kıyas yapıyormuş gibi rakamları karşılaştır...

Ana Yurdu
Ana Yurdu

Emre Konuk: Yönetmen

Ankara Film Festivali köklü geçmişiyle ekip olarak önemsediğimiz bir festivaldi. Ayrıca filmin Ankara izleyicisiyle buluşması da bizim için çok kıymetliydi. Her geçen yıl kalitesini artırmasıyla beraber butik özelliğini yitirmemiş olması ise çok hoş. “Çırak” filmimizin 52.Uluslararası Antalya Film Festivali ve 35.Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde aldığı ‘En İyi İlk Film’ ödüllerinin ardından Ankara’dan da 4 ödülle dönmesi gurur vericiydi. (Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı, Umut Veren Yeni Yönetmen, Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu)

Yönetmen, Emre Konuk
Yönetmen, Emre Konuk

Kaya Özkaracalar: Sinema Yazarı

İstanbul’a dönmeden önce üniversite yıllarından itibaren 18 yıl Ankara’da yaşamış ve o dönemde Ankara Film Festivali’ni başlangıcından beri takip etmiş biri olarak bu festivalin benim için anlamı çok fazla.

Ankara Film Festivali’nin, ülkemizin diğer bazı önde gelen festivallerine oranla maddi olanaklarının geniş olmamasına karşın Ankaralı sinemaseverlere zengin bir film seçkisi ve etkinlik programı sunmayı sürdürebiliyor oluşundan çok memnunum. Hatta bir yarı-Ankaralı olarak onur duyuyorum diyebilirim. Yarışma sonuçları açısından ise şahsen benim de neredeyse tamamen altına imza atabileceğim bir sonuç çıktı, İstanbul’da akıl almaz bir şekilde ana jürinin görmezden geldiği “Ana Yurdu”nun fazlasıyla hak ettiği ödüllere Ankara’da kavuşmasına doğrusu çok sevindim.

Sinema yazarı, Kaya Özkaracalar
Sinema yazarı, Kaya Özkaracalar

Deniz Ali Tatar: Tv Programı Yapımcısı

Geçen yıl yaşanan sorunlardan sonra bu yıl bizleri nasıl bir festival beklediğini çok merak ediyordum neyse ki her şey çok güzel ve sorunsuz geçti. Sinemamızın sultanı Türkan Şoray’la aynı salonda, film izlemek ve özel röportaj yapmak, belki de beni en çok ihya eden olaydı. Festivalde 17 film izledim.Coen Kardeşlerin yönettiği “Yüce Sezar” filmi belki de izlediklerim arasında en eğlendiğim, en sevdiğim filmdi. Sebastian Ko yönetmenliğindeki “Ölümcül Yalanlar” da kara mizahın farklı bir yönünü ele alıp senaryosuyla artı kazanan bir yapımdı. Emre Konuk’un yönettiği “Çırak” filmi de, senaryosu ve görüntü yönetmenliğiyle fark yaratan filmler arasındaydı. 28. Festivali de büyük bir merakla şimdide beklediğimi söyleyebilirim.

Tv programı yapımcısı, Deniz Ali Tatar
Tv programı yapımcısı, Deniz Ali Tatar

Melis Zararsız: Sinema Yazarı

Bu sene geçen yıla oranla çok daha canlı ve aktif bir festivalle karşılaştığımı söyleyebilirim. Festival boyunca izlediğim filmler çok değerli yapımlardı. Genel olarak film seçkisini çok başarılı buldum. Kapanış töreninde ise ulusal yarışmada en iyi filmle birlikte ödüllerin çoğunu Senem Tüzen yönetmenliğindeki “Ana Yurdu” aldı. Yine “Toz Bezi”, “Sarmaşık” gibi genç yönetmenlerin filmleri çeşitli dallarda ödüller aldılar. Ödül alan sinemacılar özgürlük, eşitlik, insan onuru üzerine dokunaklı konuşmalar yaptılar. Ayrıca eser işletme belgesi konusunun da altı sıklıkla çizildi. Sonuç olarak “27. Ankara Film Festivali” başarılı bir şekilde son buldu, umarız seneye de üstüne koyarak devam eder.

Sinema yazarı, Melis Zararsız
Sinema yazarı, Melis Zararsız

Kerem Akça: Sinema yazarı

Bir “Ankara Film Festivali” daha çeşitlilikten beslenen programıyla sonlandı. Özellikle dünya sinemasının kaybolan değerlerinden Zelimir Zilnik’in konuk olarak getirilmesi önemliydi. Öte yandan ulusal yarışma ödüllerinde de Erden Kıral’ın başındaki jüri Müjde Ar’ın“İstanbul Film Festivali” jürisine tokat gibi bir cevap verdi. Gerçek sinema kazandı. “Ana Yurdu”nun “Toz Bezi”nden iyi film olduğu perçinlendi.

Sinema yazarı, Kerem Akça
Sinema yazarı, Kerem Akça