Sokak sanatının ve çağdaş sanatın yeni başkenti: Berlin

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir.
Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir.

İki Dünya Savaşı’ndan ağır hasarla ayrılan Almanya,şimdilerde adından multi-kültürel yapısı ve sanatçılarınuğrak yeri olmasıyla söz ettiriyor. Dünyanın her yerindengelen alternatif sanat arayışındaki yenilikçi sanatçılar vetasarımcılar Berlin’in bohem atmosferinde kendilerineözgür hissettikleri bir yer bulabiliyor.

Berlin, aynı zamanda bir eyalettir.
Berlin, aynı zamanda bir eyalettir.

Şehirde yürürken kafanızı kaldırdığınızda hiç ummadığınız bir yerde devasa bir duvar resmiyle karşılaşabilirsiniz. Bu anlamda Berlin sokakları adeta açık hava müzesi. Dünyada sokak sanatının ve grafitinin başkenti de sayılan şehir, birçok ressamın duvar resmine ev sahipliği yapıyor. Yaşayan sokak sanatının yakın takipçisiyseniz özellikle Mitte, Kreuzberg, Friedrichshain, Prenzlauer Berg mutlaka uğramanız gereken semtler.

Çok farklı sanat, politika, müzik, giyim anlayışına sahip topluluğun bir arada yaşadığı şehirde bu izleri sokaktaki sanatta da görüyoruz. Sosyal, politik, mizahi mesajların izini sürmek ayrıca keyif.

Berlin 170’den fazla müze ve galeriye ev sahipliği yapıyor. Birçok klasik sanat eseri ve tarihi mirası bir arada bulabileceğiniz gibi çağdaş sanatın en özgün ve ilham verici örneklerinin yer aldığı galeriler, tematik müzeler sanatseverler için adeta bir vaha.

Hamburger Bahnhof

II. Dünya Savaşı öncesinde 6,1 milyon kişinin yaşadığı şehirde 2018 itibarıyla 3,75 milyon kişi yaşamaktadır. Berlin, Kuzey Almanya'da, Spree ve Havel nehirlerinin arasındaki kumluk bölgeye kuruludur.
II. Dünya Savaşı öncesinde 6,1 milyon kişinin yaşadığı şehirde 2018 itibarıyla 3,75 milyon kişi yaşamaktadır. Berlin, Kuzey Almanya'da, Spree ve Havel nehirlerinin arasındaki kumluk bölgeye kuruludur.

Hamburger Bahnhof olarak anılan bölgede yer alan Berlin Çağdaş Sanat Müzesi, Hamburg-Berlin demiryolunun eski istasyonunda yer alıyor. İstasyonun mimari yapısı her ne kadar tarihi olsa da yüksek tavanı ve geniş salonlarıyla son derece modern bir atmosfer yakalanmış.

Hamburger Bahnhof, Ulusal Galeri’nin çağdaş sanatlara ayırdığı daimi sergi mekânı.

Burası Berlin’in Devlet Müzeleri’nden gelen sergi objeleri, Erich Marx’ın Berlin Özel Koleksiyonu (Andy Warhol, Cy Twombly, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, Anselm Kiefer ve Joseph Beuys gibi sanatçıların eserleri) ve Friedrich Christian Flick Koleksiyonu’nun en nadide eserlerinden oluşan bir koleksiyona sahip ve çağdaş sanatçıları ağırlayan süreli sergilere ev sahipliği yapıyor.

Neue Nationalgalerie

 Şehir 1961'den 1990'a kadar,
Şehir 1961'den 1990'a kadar,

Yeni Ulusal Sanat Galerisi’ne (Neue Nationalgalerie) ev sahipliği yapan binanın tasarımcısı mimaride minimalizm akımının ilk uygulayıcısı, modern zamanların en ünlü mimarlarından sayılan Mies van der Rohe’dir. Mies van der Rohe’un savaş sonrası Berlin’deki tek eseri olan bu yapı 20. ve 21. yüzyıla ait resim, plastik sanatlar ve heykel seçkisine ve süreli sergilere ev sahipliği yapıyor. Müzede Kübizm, Konstrüktivizm, Dada ve ayrıca Bauhaus ekolünün ünlü örneklerini görüyoruz. Sergilenen eserler arasında Ernst Ludwig Kirchner'in "Potsdamer Platz" tablosu ve Max Beckmann, Otto Dix, George Grosz ile Oskar Kokoschka'nın çalışmaları bulunmakta.