Türkçenin şehri: Karaman

Karaman, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan aynı adlı ilin merkez ilçesi.
Karaman, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan aynı adlı ilin merkez ilçesi.

İç Anadolu Bölgesi sınırlarında yer alan Karaman, gezilecek yerler bakımından konumuna bağlı olarak çok gelişmiş bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Kültür, sanat ve ticaretin merkezi olan şehir, M.Ö 8000 yılından bu yana yerleşim merkezi. Kentte sayısız yeraltı şehri, inanç merkezleri, doğal güzellikler ve mağaralar bulabilmek mümkün. Gelin bu kadim şehrin gezilecek yerler rotalarına birlikte bakalım.

Şehir ismini nereden alıyor?

Adı Laranda (Larende) olan şehir Karamanoğlu Beyliğinin kurucusu Karaman Bey'den dolayı Cumhuriyet döneminde Karaman adını almıştır.

Tarihçe

Karaman ve çevresinin M.Ö. 8000 yıllarında yerleşik iskana sahip olduğu ortaya konulmuştur. İl, Hititler zamanında bir askeri ve ticari merkez olmuş, daha sonra Firigya ve Lidya'lıların egemenliğine geçmiş, M.Ö. 322'de ise Yunan Kralı Perdikkos ve Filippos'un işgaline ve talanına uğramıştır. Karamanoğulları, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasının ardından bağımsızlıklarını ilan etmiş ve Karamanoğlu Devleti'ni kurmuşlardır. Şehir, klasik dönemde "Larende" olarak bilinir. 1256'da Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı olarak "Karaman" adını almıştır. Karaman, aynı zamanda Anadolu'da Türkçenin Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından resmî dil ilan edildiği yerdir. Karamanlılar kuvvetli düşmanlarının karşısında sarp yerlere, özellikle Toros Dağları'na çekilerek korunurlar ve tehlike geçince tekrar İçel ve Larende (Karaman) tarafına geçerlerdi. Geçitler vasıtasıyla Konya'ya ulaşan ticaret kervan yollarını kontrol eden Karamanlılar; Ceneviz, Kıbrıs ve Malta tacirlerinden aldıkları vergiler ile mühim bir gelir temin ediyorlardı. Karaman, 15 Haziran 1989 tarihinde Konya'dan ayrılarak il olmuştur.

Şehir nerededir?

İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Karaman, batı ve kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, güneybatısında ise Antalya illeri ile çevrilidir.

Binbir Kilisesi.
Binbir Kilisesi.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Rıza Konyalı - Aman Karamanlı
  • - Karamanlılar - Ağam İstanbol'da
  • - Ethnic Band & Ferman Akgül - Ben Bu Aşkın Çilesini
  • - Gülseren Tatlıpınar - Kenardan Geçeyim Yol Sizin Olsun


Şehre ne zaman gidilmeli?

Karaman yazların sıcak ve kurak, kışların ise soğuk ve yağışlı geçtiği bir şehirdir. Turizm amaçlı geziler için bahar aylarında ziyaret edilmesi tavsiye edilir.

Karaman 9’lusu


İncesu Mağarası: Karaman’ın Taşkale Köyü’nde, İncesu Deresi’nin doğu yamaçlarında yer alan ünlü mağara, 1356 metrelik bir büyüklüğe sahip. Suyunun ve havasının şifalı olduğuna inanılması nedeniyle astım ve kalp hastaları tarafından da ziyaret ediliyor.

Ermenek Vadisi: Ermenek Vadisi Karaman ve Mersin'in kesişme noktasında yer alır. Taşeli Platosu’nun kuzeyinde yer alan vadi, aynı zamanda Göksu Nehri’nin de en uzun kollarından biridir. Yeşil doğası ve canlı çeşitliliğiyle oldukça değerli olan Ermenek Vadisi, aynı zamanda içerisinde uzunca bir çaya da ev sahipliği yapıyor.


Manazan Mağaraları: Karaman şehir merkezine 40 km mesafede yer alan Manazan Mağaraları, Karaman'ın tarihi simgelerinden biri. Bizans İmparatorluğu'nun hakim olduğu 6. ve 7. Yüzyılda oyulduğu düşünülen mağara odaları, tıpkı içeriden kat geçişlerinin olduğu eski bir apartman modeli gibi.

Binbir Kilise:Hititler döneminden itibaren kutsal bir merkez olduğu anlaşılan Binbir Kilise, Karaman'a 50 km uzağında ve Karadağ’ın kuzey eteğinde yer alır. Kilise, Bizans döneminde bölgenin en önemli dinî merkezi haline gelmiştir. Binbir Kilise kalıntılarının önemli bir bölümünü mezar yapıları oluşturmaktadır.

Taşkale Tahıl Ambarları: Karaman'ın Taşkale Kasabası'nda bulunan tahıl ambarları, killi kireç taşından oluşan yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş 250’nin üzerinde ambardan oluşmaktadır. Killi kireç taşının ısı ve nemi sabit tutma özelliği sonucu tahıl ürünleri bu ambarlarda uzun süre bozulmadan saklanabilir.

Ala Köprü: Görmeli Köprüsü adıyla da bilinen Ala Köprü, Karaman’ın Ermenek ilçesi ile Mersin’in Anamur ilçesi sınırları içinde yer alır. Alaeddin Bey’in isteği üzerine 14. yüzyılda inşa ettirilen köprü, Karamanoğlu Beyliği döneminden günümüze kalan önemli bir tarihi eser.

Harpatus Anıtı: Büyük Kral adıyla bilinen Kral Harpatu adına yaptırıldığı bilinen anıt, Hititler Dönemi'nden kalma oluşuyla Karaman'daki en önemli eserlerden biri. Anıtın bulunduğu bölgenin çevresinde döneme ait motifler de bulunmakta.

Tol Medrese:Beylik döneminin ilk en büyük medresesi olma özelliğini taşır. 1339 yılında inşa edilen medrese, dönemin hükümdarı Bedrettin Mahmut Bey’in oğlu Emir Musa Bey tarafından yaptırılmış. Tol Medrese Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde yer alıyor.

Tol Medrese.
Tol Medrese.

Alaeddin Bey Kümbeti: Anadolu Selçuklu hükümdarlarından sekiz kişiye ait olduğu bilinen tek kümbet, Karaman'ın en önemli mezarlarından biridir. Türkiye’de bu kadar önemli hükümdarlarınaynı kümbette olduğu başka bir mezar yeri olmadığı biliniyor.

Karaman’da ne yenir?

  • Arabaşı Çorbası.
  • - Mıkla
  • - Salçalı Köfte
  • - Arabaşı Çorbası
  • - Gılan Böreği
  • - Calla Yemeği
  • - Çullama
  • - Elma Tatlısı

Karaman’ın meşhuru

Anadolu’da 13. yüzyıl ortalarında Selçuklular, genellikle edebi dil olarak Farsçayı, devlet işlerinde Arapçayı, halk ise öz dilleri olan Türkçeyi kullanıyordu. Anadolu Selçukluların dağılmasından sonra kurulan beyliklerden biri olan Karamanoğulları'nın hakanı olan Karamanoğlu Mehmed Bey, Türkçeyi resmi dil olarak ilan etmesi ile "Türkçenin kaderini değiştiren hükümdar" olarak bilinir. Karamanoğullarının ikinci Beyi Kerim’üd-din Karaman’ınoğludur.