Uyun yol melodin hangisi?

Portishead
Portishead

Portishead’in “Roads” şarkısı çalmaya başladığında zihninizden ruhunuza bir yol kıvrılıverir… Sözlerle bütünleşen melodi sizi iç dünyanıza sürükler… İşte Ekim de Sonbaharın sarı yapraklarıyla birlikte “Roads” şarkısında olduğu gibi yol alma ayı… Peki başka hangi albümler, hangi şarkılar yollarda kimlerin başucunda? Farklı kesimlerden farklı insanlara sorduk…

ŞİDDETLİ MELODİLER BENİ KENDİME GETİRİYOR

Toplu taşıma araçları, şehirlerarası otobüslerde ve trafiğin sıkıştığı zamanlarda genelde hard rock veya heavy metal dinlemeyi tercih ediyorum. Bu anlarda en iyi yol arkadaşlarım Black Sabbath, Rage Against the Machine, Slayer ve Pentagram oluyor. Günün erken saatleri ve yorgun yol zamanlarında şiddetli melodiler ve rock beni kendime getiriyor. Ege’ye inerken, Akdeniz’e salınırken ise Eric Clapton, Miles Davis ve John Coltrane bana eşlik ediyor!

Halil Aytolun - Mali Müşavir
Halil Aytolun - Mali Müşavir

MÜZİK BİTMESİN DİYE YOLU UZATIYORUM

Evden işe, işten eve bir saatlik müzik keyfim var, çok mu? Bu o kadar özel bir zaman ki, keyfim bozulmasın diye tanıdık görünce görmemezlikten geliyorum. Üstelik müzik listem de oldukça mahrem benim için. Yanımda seyahat edenin telefonuma bakmasını hiç sevmiyorum. Belki aşk acısı çekiyorum, arabesk dinliyorum, bakma yanındakine ayıp!

Çok uzun yürüyorum, müzik bitmesin diye yolu uzatıyorum. Hızlı tempoda yürürken genelde elektronik müzik dinlerim, bu aralar Raving George’un “You’re Mine”ına takmış durumdayım. Onun hemen arkasından Alan Walker’dan “Faded” bağlanır, biter bitmez de Whilk & Misky’ın- “Burn With Me” başladı mı değmeyin keyfime. Umarım siz de benim gibi bir şarkıyı 3178456 kere başa alıp dinleyenlerdensiniz. Tek deli olmak istemem.

Canım yolda klip çekerek yürümek istiyorsa da Sia’nın tüm şarkıları yardım eder bana, özellikle neşeme neşe katmak için “Cheap Thrills” bir numaram. Vapur camından bakan klip kızı olacaksam da Lenny Kravitz’i arka arkaya çalıyorum. İstiklal’in gürültüsünü kapatmak içinse Metallica’dan başkasına güvenmem; “Enter Sandman” ve “Wherever I May Roam” baştan sona yürütür beni.

Zeynep Tokmak - Yönetici Asistanı
Zeynep Tokmak - Yönetici Asistanı

UZUN YOL BENİ RAHATLATIR

Uzun yolda araba kullanmak beni hep rahatlatmıştır. Müzik sayesinde de hiç yorulduğumu hissetmem. Eskiden beri vazgeçilmez yol müziklerim Fikret Kızılok, Oi Va Voi, Portishead, Massive Attack, Pink Floyd. Özellikle Portishead’den “Roads” her zaman iyi gelir. Yol arkadaşlarınız da tabii listeyi etkiliyor, o yüzden yola kiminle çıkacağınıza karar verirken müzik zevkine de bakmak lazım. Kendi yaptığın müziği dinlemek müzisyene zor gelse de “İhtiyaç Molası” albümleri uzun yolda iyi geliyor. Son albümden“Eflatun” yol için iyi bir seçim.

Sinan Gürsoy - Müzisyen/Menajer
Sinan Gürsoy - Müzisyen/Menajer

MESAFELER KISALIR

Benim yol şarkım bu aralar Tarkan’ın seslendirdiği “Zeytin Gözlüm”. Bence Tarkan Türkiye’deki en yetenekli müzisyenlerden biri... Bu şarkıyı dinlerken yol mesafesinin azaldığını düşünüyorum, yol gözümde kısalıyor. Seyahat konusunda ise Eskişehir benim için özel bir şehir. Üniversiteyi Eskişehir’e yakın bir şehirde Bursa’da okudum. Okula haftada iki gün gittiğim için Bursa’da değil, Eskişehir’de yaşadım o yıllarda… Unutmam imkânsız, bende anısı çok.

Cafer Kara - Oyuncu
Cafer Kara - Oyuncu

NE ZAMAN O ŞARKIYI DUYSAM…

Yıllar önce Gümüşhane’ye gittiğimdeMahsun Kırmızıgül’ün“Dağlar” şarkısını dinlemiştim. Şehre doğru giderken dağları görmüştüm ne zaman bu şarkıyı duysam aklıma o yolculuğum gelir. İş nedeniyle çok da fazla tatile gitme fırsatım olmuyor. Ama Biz Ankaralıyız, genellikle başkente akrabalarımızın, ailemizin yanına gidip geliyoruz. Son yolculuklarımda da Mümin Sarıkaya’nın“Ben Yoruldum Hayat” şarkısını sık sık dinliyorum.

Rukiye Altın - Esna
Rukiye Altın - Esna

MÜZİK VE YOL İKİ AYRI MACERA

Müzikle iç içeyiz, günün her anında neredeyse müzik dinliyorum. Yol ise ayrı bir macera, hangi ulaşım aracıyla o yolun kat edileceği de çok önemli! Ben seyahatin türüne göre şarkılar seçerim. Seçtiğim, dinlediğim şarkıları kendime yakın hissederim. Onları dinlerken motive olurum.

Genel olarak yolda dinlediklerimden bahsetmem gerekirse Mehmet Şenol Şişli’nin yoğun Kadıköy hissiyatı barındıran Kargo’dan “Melez Bahçe”, duygusal aynı zamanda alaycı tavrından ötürü Barış Manço’dan “Domates Biber Patlıcan”, Kesmeşeker’den “Metin Kurt Yalnızlığı” gibi şarkıları ve Kırıka’nın “Kaba Saz” isimli albümünü yolculuk esnasında dinlemekten büyük keyif alırım. Ayrıca The Cure’un “In Your House” albümü de benim için önemlidir. Onu da muhakkak dinlerim. Hatta bu albüm plak toplama serüvenim açısından da benim için apayrı bir yerdedir.

Engin Güneysu - Fotoğrafçı
Engin Güneysu - Fotoğrafçı