Yaşamanın bin türlü ihtimali: Malezya

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan, “parlamenter monarşi” ile yönetilen federal bir devlettir.
Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan, “parlamenter monarşi” ile yönetilen federal bir devlettir.

Malezya, doğanın cömert davrandığı, Çin, Hint ve Malay kültürününyanı sıra Sabah ve Sawarak etnik gruplarının iç içe yaşadığı,dalıştan doğa yürüyüşlerine kadar pek çok aktivite için muhteşemortamlar sunan Güneydoğu Asya’nın yükselen ekonomisikendisini ziyaret edenlere çok geniş bir yelpaze sunuyor.

Malezya, coğrafi olarak iki ana karaya bölünmüş durumda. Biri başkent Kuala Lumpur’un da içinde bulunduğu kuzeyde Tayland, güneyde Endonezya ile komşu olan ve yarımada; diğeri ise Borneo Adası’nın kuzeyinde kalan bölüm. Yıl boyu tropik iklime sahip olan Malezya, her tarafı denizlerle kaplı bu konumu sayesinde yüzlerce bakir plaja ev sahipliği yapıyor.

Farklı uygarlıkların ve etnik grupların oluşturduğu kültür çeşitliliği şüphesiz Malezya mutfağına etkilemiş, damakları şenlendiren Asya mutfağının en güzel örneklerini Malezya’da bulabilirsiniz.

Kuala Lumpur.
Kuala Lumpur.

Malezya 7’lisi

1- Başkent: Kuala Lumpur:Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur, eski ile yeniyi muhteşem bir şekilde sentezlemiş bir metropol. Şehir aynı zamanda Malezya’ya giriş kapısı ve Asya’nın en çok turist çeken şehirlerinden biri. Koloniyal dönemden kalma yapılarının hemen yakınında yükselen dünyanın en yüksek ikiz yapısı ve beşinci yüksek gökdeleni olan Petronas Kuleleri, Malezya’nın nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Müslümanların ibadet ettiği camileri, dünyanın en büyük mağara tapınağı sayılan Batu Mağaraları, alışveriş ve yemek severlerin kendini kaybedeceği Çin Mahallesi, metropolün içindeki devasa parkları ve geniş ve bakımlı meydanları ile gezme tutkunlarına çok fazla seçenek sunuyor.

Melaka.
Melaka.

2- Eski Liman Şehri: Melaka:Melaka, stratejik konumu ile koloniyal dönemde Melazya’da ticaretin merkezi imiş. İyi korunmuş kırmızı boyalı binaları, Portekiz, Hollanda ve İngiliz mimarisinin etkisi altında kalmış birbirinden renkli sokakları, Melaka Nehri’nin iki yanına yerleşmiş evleri ile 2008 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde kendine yer bulmuş. Nehirde yapacağınız tekne turları, Jonker Sokağı’nda yapacağınız kültür gezileri, Malezya mutfağının en güzel lezzetlerinin yanında Portekiz mutfağından dahi örnekler bulabileceğiniz restoranları ile gezginler için harika bir durak burası.

Cameron Highlands.
Cameron Highlands.

3- Malezya’nın Yaylaları: Cameron Highlands:Malezya’nın en yüksek bölgesi olan Cameron Highlands, çay tarlaları ile meşhur. İngilizler Malezya’daki çay yetişme potansiyelini keşfedip yüksek tepelerin tamamına çay tarlaları dikmiş. Yıl boyu çay tarlalarında gezip fotoğraf çekmek için turistler buraya akın ediyor. Çay tarlaları dışında çilek tarlaları, kaktüs ve çiçek bahçeleri gibi pek çok tarım bölgesini de turizme açmışlar. Ayrıca Cameron Highlands bölgesinde çok sayıda yürüyüş rotası bulunuyor. Doğa severler çay tarlalarını gezdikten sonra ormanların, tepelerin arasındaki patikalarda yeşillikler içinde yürüyüş yapmanın da tadını çıkarabiliyor.

Penang.
Penang.

4- Yemek Başkenti: Penang: Penang Adası, Malezya’nın en popüler turistik destinasyonlarının başında geliyor. Malezya’nın en büyük ikinci şehri olan Penang, Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Adanın en popüler noktası ise şehrin ve ülkenin yemek başkenti sayılan ve sokak resimleri ile ünlenmiş olan George Town. Koloniyal dönemden kalma pastel renkte binalarla süslenmiş olan George Town âdeta bir açık hava müzesi. Elinde şehir haritaları ile birbirinden ilginç ve ikonik duvar resimlerini bulmaya çalışan turistler ise şehrin vazgeçilmezi.

Langkawi.
Langkawi.

5- Gümrüksüz: Langkawi:Langkawi, Malezya’nın Tayland sınırında Andaman Denizi’ndeki 99 adadan oluşan bir tatil cenneti. Adada sırt çantalı gezginler için ekonomik konaklama seçeneklerinden tropik tatil keyfini zirvede yaşamak isteyenler için beş yıldızlı otellere kadar çok konaklama seçeneği var. 2007 yılında UNESCO Küresel Jeopark alanı olarak ilan edilen adada, dalış yapmak isteyenler için dalış rotaları, adanın çevresindeki daha küçük çok sayıda adayı görmek için düzenlenen günübirlik turlar, mangrov ormanları, adanın en yüksek noktasından manzara izleme noktası olarak kurulmuş olan Skybrigde gibi pek çok aktivite sizi bekliyor.

Kinabalu Parkı.
Kinabalu Parkı.

6- Kinabalu Parkı:Kinabalu Dağı, 4095 metre yüksekliği ile Güneydoğu Asya’daki en yüksek zirvelerden biri. Kinabalu Dağı’nı bünyesinde bulunduran Kinabalu Parkı, Kinabalu Dev Kırmızı Sülüğü ve Paphiopedilum Terlik Orkidesi gibi endemik bitkilere ev sahipliği yapıyor. Park, endemik sülük ve orkide dışında çok sayıda endemik bitki ve hayvan türüne de bünyesinde barındırıyor. Kinabalu zirvesine tırmanmak ve buradaki manzaranın tadını çıkarmak ise burada yapılacak en zevkli aktivite.

Sipadan.
Sipadan.

7- Dalış Tutkunlarının Hayali: Sipadan:Malezya dalış tutkunları için bulunmaz bir deniz habitatı sunuyor.Sipadan Adası, zengin su altı çeşitiliği ile dünyanın en iyi 5 dalış noktasından biri sayılıyor ve profesyonel veya amatör dalışla ilgilenen herkesin hayallerini süslüyor. Sipadan Adasına gitmek için oldukça meşakkatli. Önce uçakla Borneo Adasındaki Tawau kentine, Tawau’dan taksi ile Semporna’ya, Semporna’dan ise hızlı bot ile Sipadan Adasına ulaşım sağlanıyor. Ulaşımı zor ve maliyetli bir seçenek olsa da dünyanın en iyi su altı zenginliğini görmek için değer.