Yusuf Goncagül: 'Sessizlikte bir musiki vardır'

Yusuf Goncagül
Yusuf Goncagül

İlk albümü “Biri Var” ile yıllardır bulunduğumüzik ortamındaki yerini sağlamlaştırangenç müzisyen Yusuf Goncagül ile yenialbümünü, müziği ve müziğin insandakiyerini konuştuk.

Öncelikle merhaba, uzun zamandır sahnelerde ve çeşitli organizasyonlarda yer alıyorsunuz ve ilk albümünüz çıktı, buradan hareket etmeden müziğe başladığınız yere gidelim. Sizin hikâyeniz nasıl başladı?

"Müzik hayatımızın her anında. Sessizlikte dahi bir musiki, bir ritim vardır."
"Müzik hayatımızın her anında. Sessizlikte dahi bir musiki, bir ritim vardır."

Lise yıllarımda başladığım gitar eğitimiyle müziğe ilk adımımı atmış oldum. Tabi o yıllarda öğrenme daha hızlı oluyor. Gitar öğrencilerime de hep söylerim öğrencilik yıllarınızda ilginizi çeken spor, sanat gibi alanların bir dalında uzmanlaşmaya bakın. Velhasıl gitar hep hayatımda oldu o yıllarda. İlk mini konser ve bestelerimi lise yıllarında yaptım. Üniversite ile birlikte yarı profesyonel şekilde devam ettiğim çalışmalarımı en sonunda kısmet oldu bir albümde toplamış olduk…

Albümünüz “Biri Var” dinleyiciyle buluştu. Bu albümün hikâyesinden, hazırlık sürecinden ve beklentilerinizden bahseder misiniz?

Albümde 9 eser var 5’inin müziği bana ait. Albüm çalışmalarını fiziki olarak bir senedir yürütüyoruz ama tabi bakıldığında 8-9 senenin birikiminin yansımış hali diyebiliriz. Mesela albümde 2009 yılında bestelediğim Zarifoğlu’nun Sultan şiiri ‘Esirgeme’ ismiyle bulunuyor. Aynı zamanda 2017 yılının Mayıs ayında bestelediğim Bırakma Kendini de son anda albüme giren şarkılardan.

"Albümde 9 eser var 5’inin müziği bana ait."
"Albümde 9 eser var 5’inin müziği bana ait."

Albümde sizin kaleme aldığınız şarkılar da mevcut. Bu şarkıların toplamda bize bir şey söylemesi gerekiyor mu? Eğer öyleyse Yusuf Goncagül ne söylemek istiyor, onu dinleyene…

"İlk mini konser ve bestelerimi lise yıllarında yaptım."
"İlk mini konser ve bestelerimi lise yıllarında yaptım."
Her eser mutlaka bir şeyler söyler. Kimisi menfi kimisi müspet. Temennimiz doğruyu güzeli söyleyebilmek. Umudu ve hayatı aşılayan şarkılar söylemeye çalıştım.

‘Biri Var’ dan kastım da bu aslında. Hayatta mutluluk da var üzüntü de var. Ama şunu unutmamalıyız; bizi hep seven, kollayan ‘Biri Var’. Bize bizden bile daha yakın bir Rabbimiz var. Her an bizimle. Bir adım atsak bin adım olacağını müjdeliyor. Bunu unutmamaya gayret göstermeliyiz.

Erkan Oğur, “Biz sizi eğlendiremeyiz, eğleriz ancak” demişti sahnedeyken, buradan hareketle müziğin hayatta tuttuğu yer hakkında neler düşünüyorsunuz?

Müzik hayatımızın her anında. Sessizlikte dahi bir musiki, bir ritim vardır. İnsan bulunduğu ruh halini dinlediği müzikle veya yaptığı müzikle yansıtır. Dikkat ederseniz, belli türlerde müzik dinleyen veya icra eden insanların birbirlerine çok benzediğini görebilirsiniz. Çünkü direkt bizi etkileyen bir yanı var müziğin. Biz de üretimin ve tüketimin aşırı fazla olduğu bu dönemde ‘Baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş’ dercesine hayırlı mesajlar içeren müzikler üretmeye çalışıyoruz. Umarım hayırlara vesile olur.

"Bize bizden bile daha yakın bir Rabbimiz var."
"Bize bizden bile daha yakın bir Rabbimiz var."