Geçmiş Olsun: Abdülkadir Ömür ilk yarıyı kapattı

Abdülkadir Ömür, sağlık ekiplerince oyundan alınıyor.
Abdülkadir Ömür, sağlık ekiplerince oyundan alınıyor.

● Trabzonspor'un genç yıldızı Abdülkadir Ömür, AEK maçında yaşadığı sakatlık sebebiyle sezonun ilk yarısını kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

● Yapılan tetkik ve çekilen MR neticesinde sol diz menisküsünde yırtık tespit edilen 20 yaşındaki futbolcu, önümüzdeki hafta bıçak altına yatacak.

● Ameliyat olacak Abdülkadir Ömür'ün yaklaşık 5-6 ay sahalardan uzak kalacağı tahmin ediliyor.

● Trabzonspor Sağlık Kurulu Başkanı Yaşar Kibar Güven, Abdülkadir Ömür'ün yanı sıra Yusuf Sarı'da da menisküs yırtığı saptandığını duyurdu.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor forması giyen Abdülkadir Ömür, AEK maçında yaşadığı sakatlık sebebiyle yaklaşık 5-6 ay sahalardan uzak kalacak.

Yapılan tetkikler ve çekilen MR neticesinde sol dizinde menisküs yırtığı tespit edilen genç futbolcu, önümüzdeki hafta ameliyat olacak. Bıçak altına yatacak genç futbolcunun sezonun ilk yarısını kapattığı tahmin ediliyor.

Abdülkadir Ömür sedyeyle oyun alanı dışına alınıyor.
Abdülkadir Ömür sedyeyle oyun alanı dışına alınıyor.
  • Sol dizinde darbeye bağlı ödem oluşan ve tedavisi süren Abdülkadir Ömür, günlerdir antrenmanlara çıkamıyordu.

TRABZONSPOR SAĞLIK KURULUNDAN AÇIKLAMA

Trabzonspor Sağlık Kurulu Başkanı Yaşar Kibar Güven, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Abdülkadir Ömür'ün yanı sıra Yusuf Sarı'da da menisküs yırtığı tespit edildiğini duyurdu ve her iki oyuncunun cerrahi operasyonlarının önümüzdeki hafta içinde yapılacağını ifade etti.

  • "AEK Atina maçında sol dizine aldığı darbe sonucu sakatlanan Abdülkadir Ömür’ün, diz ekleminde ödem tespit edilmiş ve tedavisine başlanmıştı. Abdülkadir Ömür’ün tedavi sürecinde yapılan tetkikler ve çekilen MR sonrasında sol diz menisküsünde yırtığa rastlanmıştır. Ayrıca Ümit Milli Takımımızın kampından dizindeki ağrıların artması sonrası ayrılmak zorunda kalan Yusuf Sarı’nın da yapılan incelemeler ve çekilen MR neticesinde sol diz menisküsünde yırtığa rastlanmıştır. Abdülkadir Ömür ve Yusuf Sarı’nın cerrahi operasyonu önümüzdeki hafta içinde planlanmaktadır."

Abdülkadir Ömür idmanda Ünal Karaman ile görüşüyor.
Abdülkadir Ömür idmanda Ünal Karaman ile görüşüyor.

NE OLMUŞTU?

Abdülkadir, UEFA Avrupa Ligi'nde oynanan Play-Off rövanş maçının 44. dakikasında sakatlanarak oyundan çıkmıştı. Genç oyuncu son oynanan Fenerbahçe maçında da forma giyememişti.

  • 20 yaşındaki oyuncu bu sezon UEFA Avrupa Ligi ve Süper Lig'de toplam 6 maçta forma giymiş ve 1 gol 2 asistle oynamıştı.

MENİSKÜS NEDİR?

Menisküs, halk arasında bir hastalık olarak bilinse de aslında diz bölgesindeki kıkırdakları koruyan önemli bir yapıyı ifade ediyor. Bu yapı, vücudun en işlek eklem yerlerinden biri olan dizlerde hareket kolaylığı sağlıyor. Kaval ve uyluk kemikleri arasında kaba tabirle menteşe işlevi gören menisküs, O ve C şeklinde iki parçadan oluşuyor.

Her dizde bu parçalardan birer set halinde bulunuyor. O şeklindeki yapı dış, C şeklindeki yapı ise iç menisküs olarak isimlendiriliyor.. Kaval ve uyluk kemiklerinin birbirleri ile temas yüzeyini artıran menisküs, kemiklerin üzerine binen vücut ağırlığının dengeli bir şekilde dağılmasına olanak sağlıyor.

Ayrıca ani bir darbe sonucu diz bölgesinde oluşan şok kuvveti emmek ve diz içi sıvısının eklem kıkırdaklarına yayılmasını sağlamak da menisküsün neden olduğu rahatsızlıklar arasında yer alıyor.

MENİSKÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • ▬ Dizlerde ağrı
  • ▬ Dizlerde şişlik ve sertlik
  • ▬ Dizlerde kitlenme

MENİSKÜS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastalara uygulanan tedavi yöntemi, söz konusu yaralanma ve yırtıkların büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor. Akut durumlarda menisküs olan yere buz kompres yapılması, dizin vücuttan daha yüksek bir konumda tutulması ve istirahat, tedavide önemli bir rol oynuyor.

Dizlerde yaşanan ağrı ve takılmalar ise hastaların günlük hayatını oldukça zorlaştırıyor. Bu nedenle şikayetler oluştuğu anda, hiç vakit kaybetmeden hastaya tanı konulması ve uygun tedaviye başlanması gerekiyor. Aksi takdirde günlük aktivitelerle birlikte hastaların spor faaliyetleri de sekteye uğruyor. Ayrıca tedavi edilmeyen yırtıklar, eklemlerde ve kemiklerde aşınmaya neden olarak erken yaşta "gonartroz" adı verilen diz kireçlenmesine sebep oluyor. Bu sorunların önüne geçmek için kullanılan tedavi yöntemleri ise egzersiz ve ilaç tedavisi ile cerrahi tedavi olmak üzere iki ana başlıkta ele alınıyor.

AÇIK AMELİYAT YERİNE ARTROSKOPİ

Menisküs ameliyatlarında gelişen teknoloji ile yeni bir dönem başlıyor. Artroskopi denilen özel bir teknikle hastaların dizlerine çok küçük delikler açılarak, bu deliklerden içeriye kameralı optik bir cihaz sokuluyor. Cihazın görüntülediği alan ekrana yansıtılarak, hasarlı bölge net bir şekilde görülebiliyor. Menisküste yırtık olan kısmın çıkarılması, tedavi için yeterli oluyor.

Eskiden uygulanan açık ameliyatların yerini alan artroskopide yara izi ve lekesi oluşmuyor. Ayrıca bu teknolojik yöntem, hastanın kısa süre içinde ayağa kalkabilmesine ve günlük aktivitelerine zaman kaybetmeden geri dönebilmesine olanak sağlıyor. Kesi atılmadan yapılan işlemlerden sonra hastaların pansuman derdi olmuyor. Hastaların büyük bir çoğunluğu ameliyat sonrası fizik tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşiyor.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

🏥 Abdülkadir Ömür ligin ilk yarısını kapattı.

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()