Afrikalı Xavi: Galatasaray'ın yeni dinamosu Michael Seri kimdir?

Michael Seri, Galatasaray formasıyla.
Michael Seri, Galatasaray formasıyla.

Fernando Reges'i Sevilla'ya gönderen Galatasaray, Fulham forması giyen 26 yaşındaki yıldız orta saha oyuncusu Jan Michael Seri'yi kiralık olarak kadrosuna kattı.

Zamanında Barcelona'nın ısrarla kadrosuna katmak için uğraştığı ancak Nice yönetiminin inadı sebebiyle Katalan devine imza atamayan Seri, kariyerine İstanbul'da devam edecek.

2016-2017 sezonunda Galatasaray forması giyen Belhanda ile Nice'de beraber oynayan Seri, Faslı yıldızla beraber pas yükünü çekmişti. Yeni transfer Babel ile de Fulham'da yarım sezon oynayan yıldız oyuncunun Galatasaray'da uyum sorunu çekmesi beklenmiyor.

İspanyol futbolunun efsanesi Xavi Hernandez, 'Afrikalı Xavi' lakaplı oyuncu hakkında 2017 yılında Le Parisien'e verdiği demeçte, "Barcelona DNA'sı için gerekli olan her şeye sahip. Üst düzey bir oyuncu. İzledikten sonra çok etkilendim, böyle yetenekler görmeye alışık değilim" demişti.

Geçen sezonu Fulham'da geçiren Seri, sezon boyunca 11.4 km koşu mesafesi yakaladı ve bu alanda takımının en iyi oyuncusu oldu.

Premier Lig'in 2018/19 sezonunda Fulham formasıyla topla en fazla buluşan (2004), en fazla isabetli pas (1385) ve şut pası (57) atan oyuncu Jean Michael Seri'ydi.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Galatasaray, Fulham forması giyen orta saha oyuncusu Jean Michael Seri'yi kiralık olarak katarak yazın en çok konuşulan transferine imza attı.

Takvim yaprakları 2017 yılını gösterdiğinde Barcelona'nın kapısından dönen yetenekli oyuncu, 2018'de 30 milyon gibi yüksek bir bonservis bedeli karşılığında Fulham'a transfer oldu. 2017'de Barcelona'nın 40 milyon avroluk teklifini çevirerek 50 milyon avroda direten Nice yönetimi, birkaç ay sonra 30 milyon avroya razı olmak durumunda kaldı.

Michael Seri havalimanında taraftarların yoğun ilgisiyle karşılandı.
Michael Seri havalimanında taraftarların yoğun ilgisiyle karşılandı.
  • Fulham'la 2022 yılına kadar sözleşmesi olan Michael Seri, geçtiğimiz sezon forma giydiği 32 lig maçında 1 gol ve 3 asistlik performans sergiledi ancak bu rakamlar takımının Championship'e düşmesini engelleyemedi.

LAKABI AFRİKALI XAVI

Avrupa futbolunda ve ülkesinde 'Afrikalı Xavi' olarak bilinen Jean Michael Seri, benzetildiği İspanyol efsane tarafından da övgü dolu sözlerle anlatılıyor. Xavi Hernandez, 2017'de Le Parisien'e verdiği bir röportajda kendisine yöneltilen soruya şu cevabı vermişti.

  • "Nice forma giyen 'Afrikalı Xavi' lakaplı bir oyuncu olduğunu duyunca merak ettim ve kendisini yakından takip etmeye başladım. Kim olduğunu bilmiyordum ama izleyince çok etkilendim. Orta sahada bu tarz yetenekleri olan bir oyuncu görmeye alışık değildim. Kısa pasları, uzun pasları, taktik zekası, uzak mesafe şutları, kişiliği ve oyun görüşü/organizasyonu çok üst düzey. Barcelona DNA'sı için gerekli olan her şeye sahip. Barça'da çok iyi işler çıkarabilirdi. Orta sahanın en alanında görev alabilir. Fantastik bir oyuncu."

Michael Seri, İstanbul'a ayak bastı.
Michael Seri, İstanbul'a ayak bastı.

BELHANDA: SERI KLAS İŞ YAPAR, TAKIMIN VİTES KOLUDUR

2012'de Fransa'da yılın en iyi Afrikalı futbolcusu ödülünü alan Belhanda, aynı ödülü 2017'de kazanan takım arkadaşı Seri'yi yere göğe sığdıramamıştı. Faslı futbolcu, Seri için "Orta sahada motor gibi çalışır, takımın vites koludur" yorumunu yapmıştı.

  • "O bizim takımın regülatörü, vites koludur. Tempoyu ne zaman yükselteceğini, ne zaman düşüreceğini iyi bilir. Orta sahada motor gibi çalışır. Seri sakin biridir ama hayatını klas yaşar. Takım oyunu oynadığınızda bireysel yetenekler aslında çok daha ön plana çıkartılabilir. O da bu yeteneğini ortaya koydu ve hücumlarda bize büyük destek verdi."

Seri ve Belhanda'nın Nice günlerinden bir kare.
Seri ve Belhanda'nın Nice günlerinden bir kare.

HANGİ MEVKİİDE OYNAYACAK?

  • Michael Seri'nin takıma dahil olmasının ardından teknik direktör Fatih Terim'in Younes Belhanda'yı 8 numaraya çekerek, iki yıldızı Nice'teki gibi bir arada oynatması bekleniyor.

NICE'TE NE YAPTILAR

  • 2016-17 sezonunda birlikte oynadıklarında Seri 25, Belhanda 26 yaşındaydı. Seri 39 maçın 38'ine ilk 11 başladı. 7 gol 6 asistle oynadı. Belhanda ise 36 maçın 31'inde ilk 11'de sahaya çıktı. 3 gol 8 asistlik performans sergiledi.

UYUM SORUNU ÇEKMEYECEK

2016-2017 sezonunda Galatasaray forması giyen Belhanda ile Nice'de beraber oynayan Seri, Faslı yıldızla beraber pas yükünü çekmişti. Yeni transfer Babel ile de Fulham'da yarım sezon oynayan yıldız oyuncunun Galatasaray'da uyum sorunu çekmesi beklenmiyor.

Ryan Babel ve Seri'nin Fulham günlerinden bir kare.
Ryan Babel ve Seri'nin Fulham günlerinden bir kare.

SERI NASIL BİR OYUNCU?

Risk almayı sevdiğini sık sık dile getiren Seri, oyun stilini cesur olarak nitelendiriyor ve futbolunun her zaman basit oynanacak bir oyun olmadığını görüşünde. Yetenekli oyuncu, nasıl bir oyuncu olduğunu kendisi şöyle anlatıyor.

  • "Bir oyuncu olarak topla oynamak istemiyorsanız, gerçek potansiyelini gösteremezsiniz. Bu oyunda risk almak zorundasınız. Takımınızı tehlikeye sokmadan rakiplerinizi şaşırtacak riskler almalısınız. Her zaman basit oynanmaz. Bazen cesur olmak gerek"

SÜPER LİG'İN EN DEĞERLİSİ

Fildişi Sahilli futbolcunun Galatasaray’a katılmasının ardından Süper Lig’de de kendine önemli bir yer edinme fırsatı bulacak. 26 yaşındaki futbolcu, 25 milyon avroluk piyasa değeriyle Süper Lig'in piyasa değeri en yüksek oyuncusu olacak.

Şu anda ise ilk sırada Trabzonspor’un genç yıldızları var. 15 milyon avroyla Abdülkadir Ömür listenin tepesinde yer alırken, ikinci sırada ise 13 milyon avro ile Yusuf Yazıcı var. Üçüncü sırada ise 12 milyon avroluk piyasa değeriyle Başakşehir’den Edin Visca bulunuyor.

Abdülkadir Ömür & Yusuf Yazıcı
Abdülkadir Ömür & Yusuf Yazıcı

MICHAEL SERI'NIN MALİYETİ NE KADAR?

Sarı-Kırmızılılar ile anlaşmaya varan Fildişi Sahilli futbolcunun transferinin ardından sözleşmesindeki detaylar da belli oldu. 26 yaşındaki futbolcu için Galatasaray Yönetimi, Fulham’a kiralama bedeli olarak 1.5 milyon avro ödeyecek.

Ayrıca Seri’ye de bir sene için 2.5 milyon avro maaş ödenecek. Yıldız ön liberonun kontratına Galatasaray için için 15 milyon avroluk öncelikli satın alma opsiyonu için madde konulacak.

gztspor / instagram

MICHAEL SERI HAKKINDA KISA KISA 6 BİLGİ


Jean Michael Seri, Fildişi Sahili'nde çıplak ayakla futbol oynarken, 8 yaşında keşfedildi. 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    "Fildişi Sahilin'nde topu nasıl kontrol edeceğimizi, hissedeceğimizi ve iyi bir tekniğe sahip olduğumuzu öğrenmek için çıplak ayakla sıcak toprağın üzerinde çalışıyorduk. Bizi böyle teşvik ediyorlardı. Bu çok iyi bir yoldu. Şu anda bunun faydalarını hissediyorum."
Jean Michael Seri, Fildişi Sahili'nde çıplak ayakla futbol oynarken, 8 yaşında keşfedildi. "Fildişi Sahilin'nde topu nasıl kontrol edeceğimizi, hissedeceğimizi ve iyi bir tekniğe sahip olduğumuzu öğrenmek için çıplak ayakla sıcak toprağın üzerinde çalışıyorduk. Bizi böyle teşvik ediyorlardı. Bu çok iyi bir yoldu. Şu anda bunun faydalarını hissediyorum."
Oyun stili Arjantin futbolunun efsane 10 numarası Gallardo'ya benzetildiği için Galla lakabını aldı.
Oyun stili Arjantin futbolunun efsane 10 numarası Gallardo'ya benzetildiği için Galla lakabını aldı.
Halk arasında soğuk yaralanması olarak bilinen Chilblains hastalığı var. Soğuk havalarda ayaklarında donma yaşadığı için yüzde yüzüyle oynayamıyor.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Deri ısısı 25 dereceye düştüğünde doku metabolizması yavaşlıyor.
Oksijen yetersizliği o bölgelerde mor renkte görünüm (siyanoz) ortaya çıkarıyor.
Donma (frosbite) deri sıcaklığının – 10 0C kadar düşmesi sonucu oluşuyor.
Gerçek donma noktasına erişmeyen soğuklarda ise cilt yanıklarına benzer şekilde ödem ve baloncuklar (vezikül ve büller) meydana geliyor.
Isı kaybı daha da sürerse donma noktasına gelinirse donuk (frosbite) oluşuyor.
El, ayak, burun gibi donan bölgelerde önce kızarma başlıyor ve ağrı gelişiyor.
Donan bölge sertleşiyor ve son aşamaya gelindiğinde ise his kaybı oluşuyor.
Halk arasında soğuk yaralanması olarak bilinen Chilblains hastalığı var. Soğuk havalarda ayaklarında donma yaşadığı için yüzde yüzüyle oynayamıyor. Deri ısısı 25 dereceye düştüğünde doku metabolizması yavaşlıyor. Oksijen yetersizliği o bölgelerde mor renkte görünüm (siyanoz) ortaya çıkarıyor. Donma (frosbite) deri sıcaklığının – 10 0C kadar düşmesi sonucu oluşuyor. Gerçek donma noktasına erişmeyen soğuklarda ise cilt yanıklarına benzer şekilde ödem ve baloncuklar (vezikül ve büller) meydana geliyor. Isı kaybı daha da sürerse donma noktasına gelinirse donuk (frosbite) oluşuyor. El, ayak, burun gibi donan bölgelerde önce kızarma başlıyor ve ağrı gelişiyor. Donan bölge sertleşiyor ve son aşamaya gelindiğinde ise his kaybı oluşuyor.
Afrikalı Xavi lakabından da anlaşılacağı üzere idolü Xavi Hernandez.

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    "Barcelona'yı çocukluğumdan beri destekliyorum. Her zaman Xavi Hernandez'i idol olarak gördüm. Ona büyük hayranlık duyuyorum. Fildişi Sahili'nden Portekiz'e gittiğimde onu daha yakından takip etme şansı yakaladım"
Afrikalı Xavi lakabından da anlaşılacağı üzere idolü Xavi Hernandez. "Barcelona'yı çocukluğumdan beri destekliyorum. Her zaman Xavi Hernandez'i idol olarak gördüm. Ona büyük hayranlık duyuyorum. Fildişi Sahili'nden Portekiz'e gittiğimde onu daha yakından takip etme şansı yakaladım"
Geçen sezonu Fulham'da geçiren Seri, sezon boyunca 11.4 km koşu mesafesi yakaladı ve bu alanda takımının en iyi oyuncusu oldu..
Geçen sezonu Fulham'da geçiren Seri, sezon boyunca 11.4 km koşu mesafesi yakaladı ve bu alanda takımının en iyi oyuncusu oldu..
Premier Lig'in 2018/19 sezonunda Fulham formasıyla topla en fazla buluşan (2004), en fazla isabetli pas (1385) ve şut pası (57) atan oyuncu Jean Michael Seri'ydi.
Premier Lig'in 2018/19 sezonunda Fulham formasıyla topla en fazla buluşan (2004), en fazla isabetli pas (1385) ve şut pası (57) atan oyuncu Jean Michael Seri'ydi.