Avrupa'nın Yeni Prensi: Galatasaray, Erling Braut Haland'ı elinden nasıl kaçırdı?

Erling Braut Halan'ın gol sevinci.
Erling Braut Halan'ın gol sevinci.

● RB Salzburg'un 19 yaşındaki genç yeteneği Erling Braut Haland, Şampiyonlar Ligi tarihinde forma giydiği ilk maçın ilk yarısında hat-trick yapan ilk futbolcu olarak tarihe geçti.

● Unutulmaz golcüler Raul ve Wayne Rooney'den sonra Şampiyonlar Ligi'nde hat-trick yapan en genç 3. futbolcu olan Haland, bu sezon toplamda forma giydiği 9 maçta 17 gol attı ve 5 asist yaptı.

● Galatasaray geçtiğimiz sezon gündemine aldığı Haland'ın 2.5 milyon avroluk bonservis ücretini 3 milyon avro üzerinden 3 taksitte ödemek isteyince Molde masadan kalkmış ve transfer gerçekleşememişti.

Avusturya ekiplerinden Red Bull Salzburg forması giyen 19 yaşındaki Erling Braut Haland, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde oynanan Genk maçında attığı 3 golle Avrupa futbolunu yakından takip eden herkese ismini ezberletti.

Kariyerinde ilk kez bir UEFA Şampiyonlar Ligi müsabakasında boy gösteren 2000 doğumlu yetenek, Genk karşısında yaptığı hat-trick ile hem rekor kırarak hem de rekorlara ortak olarak adını tarihe yazdırmaya başardı.

Erling Braut Haland attığı golün sevincini tribünlere koşarak yaşıyor.
Erling Braut Haland attığı golün sevincini tribünlere koşarak yaşıyor.

Tarihe geçti

Erling Braut Haland, unutulmaz golcüler Raul ve Wayne Rooney'den sonra 1 maçta 3 gol atma başarısı gösteren en genç 3. futbolcu oldu. Ayrıca ilk maçında hat-trick yaparak bunu 15 yıl sonra başaran ilk genç oyuncu oldu. En son Wayne Rooney 2004 yılında çıktığı ilk Şampiyonlar Ligi maçında Fenerbahçe'ye 3 gol atmıştı.

  • Erling Braut Haland ayrıca UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinde forma giydiği ilk maçın ilk yarısında hat-trick yapan ilk futbolcu olarak tarihe geçti.

gztspor / instagram

Galatasaray'ın elinden nasıl kaçtı

RB Salzburg formasıyla bu sezon adeta gol olup yağan genç futbolcu, geçtiğimiz sezon Galatasaray'ın gündemine girmiş ancak sarı kırmızılı ekibin transfer ücretini taksitle ödemek istemesi sebebiyle transfer gerçekleşmemişti.

İskandinavya'da genç yetenekleri arayan Johan Elmander'in önerdiği Haland, Fatih Terim'den tam not almıştı. Terim'in transfer edilmesini istediği oyuncuyu izlemek için Molde maçına giden Ümit Davala'nın da hayran kalmasıyla görüşmelere başlayan Galatasaray, bonservisi taksitle ödemek istemişti.

2000 doğumlu futbolcu gol sevincinde tribünleri selamlıyor.
2000 doğumlu futbolcu gol sevincinde tribünleri selamlıyor.

RB Salzburg kaptı

Haland için 2.5 milyon avro isteyen Molde'ye 3 taksitte 3 milyon avro teklif eden sarı kırmızılılar, gelen 'hayır' cevabının ardından başka alternatiflere yönelmişti. Galatasaray'ın masadan kalkmasıdan yalnızca 15 gün sonra 4 milyon avro nakit veren RB Salzburg, genç futbolcuyu kadrosuna katmıştı.

9 maça 17 gol sığdırdı

RB Salzburg'u lig ve kupada da attığı gollerle galibiyete taşıyan Haland, bu sezon tüm kulvarlarda çıktığı 9 maçta 17 gol attı. Avusturya Ligi'nin 7. haftasında 21 puanla namağlup lider olan Salzburg'da bütün maçlarda oynayan Haland, 11 gol atma başarısı gösterdi.

Bu sezon takımıyla 1 kez kupa maçına çıkan genç oyuncu, hat-trick yaptı. Ligde ağları 11 kez sarsan golcü oyuncu, gol krallığında 1. sırada bulunuyor.

Genç futbolcunun gol sevinci.
Genç futbolcunun gol sevinci.

Bir maçta 9 gol

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda ülkesinin Honduras'ı 12-0 yendiği maçta 9 gol atan genç oyuncu, 1997'de Güney Kore'ye 6 gol atan Brezilyalı Adailton'un rekorunu ele geçirmişti. Bu turnuva da bir maçta en fazla gol atan oyuncu rekorunu kıran Haland, organizasyonun "Altın Ayakkabı" ödülünü kazanmıştı.

Babasının oğlu

Oğlu gibi Bryne Kulübü'nün altyapısında yetişen Alf-Inge Haland, kariyeri boyunca İngiliz ekipleri Nottingham Forest, Leeds United ve Manchester City takımlarında forma giydi. Norveç adına 34 milli maça çıkan baba Haland, 2003 yılında yeşil sahalara veda etti.

Alf-Inge Haland.
Alf-Inge Haland.

Dünyanın en iyi forvetlerinden biri olacak"

Genk karşısında "hat-trick" yaptığı maçtan sonra, basın mensuplarına yaptıkları açıklamalarda takım arkadaşları Haland için övgü dolu cümleler kurdu. Avusturyalı takım arkadaşı Maximilian Wöber, "O dünyanın en iyi forvetlerinden biri olacak, olağanüstü bir yetenek" ifadesini kullandı. Bir diğer takım arkadaşı Sırp Zlatko Junuzovic ise, " Yakaladığı gol serisi inanılmaz. Bazıları Avusturya Ligi'nin onun için kolay olduğunu söylüyordu, fakat o "hat-trick"lerini şimdi Şampiyonlar Ligi'ne taşıdı." şeklinde konuştu.