Beşiktaş'ın kaptanından kadın futboluna destek çağrısı

Beşiktaş'ın kadın futbol takımının kaptanı Başak Gündoğdu.
Beşiktaş'ın kadın futbol takımının kaptanı Başak Gündoğdu.

Beşiktaş kadın futbol takımının kaptanı Başak Gündoğdu, Türkiye'de kadın futboluna destek olunması için çağrıda bulundu.

Beşiktaş'ın başarılı kadın futbol takımının kaptanı Başak Gündoğdu, Gazeteci Ayşe Arman'a verdiği röportajda dikkat çeken ifadeler kullandı.

"Daha geniş kitlelere ulaşmak istiyoruz" diyen Başak Gündoğdu, şu çağrıyı yaptı:

  • Kadın futbolunun bilinirliğinin artmasını istiyoruz. 2 senedir kendimizi billboardlarda görebilecek seviyeye çıktık. Sponsorumuz sayesinde. İstanbul’un işlek caddelerinde kendimizi görüp, selfie filan yaptık. Bizim için hayaldi bir sponsorumuzun olması. Ama oldu. Kadın futboluna daha çok destek vermek gerekiyor. Medyanın da daha çok ilgilenmesi ve bize yer vermesi gerekiyor. Çünkü bizler, sadece sporcu değiliz, aynı zamanda kendi alanımızda öncüyüz. Biz geniş kitlelere, kadınların her şeyi yapabileceğini göstermek istiyoruz. Türkiye’nin her yerine gidiyoruz, Trabzon’a, Hakkari’ye, bütün şehirleri dolaşıyoruz ve muazzam bir ilgi görüyoruz. Ama daha çok olmalı. 4-5 bin kişi izledi Gaziantep’teki maçımızı, biz istiyoruz ki daha kalabalık olsun.

Türkiye'de kadın futbolunun yeni yeni ciddiye alındığını söyleyen siyah-beyazlı oyuncu, "Eskiden hiç alınmıyordu. Şimdilerde biraz daha fazla. Bizim de etkimiz büyük. Öncü sayılırız. Eskiden hocamızın yanına gelip, 'Kızım futbol oynarsa bacakları çarpık olur mu?' diyorlardı anneler babalar. Allah'tan bu anlayış tarihe gömülüyor. 'Futbol oynarsa, ders çalışır mı?' Tabii ki çalışır! Biz her ikisini beraber yaptık. Bizim bütün takım ya üniversite mezunu ya da spor akademisi. Aramızda halen üniversiteye devam edenler de var. Ben mühendislik okudum mesela. Yazılım mühendisliği okudum. Aynı zamanda bir prodüksiyon şirketim var" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki kadın futboluna dair bazı önemli istatistikler:

  • - 6 bin 334 kadın futbolcu bulunuyor.
  • - 34 bini lisanslı futbolcu.
  • - Toplamda 143 kadın futbol kulübü var. 1. ligde 10, 2. ligde 16, 3. ligde 98 ve diğer liglerde 19 takım bulunuyor.
  • - Kadın kulübü bulunan il sayısı 54. En fazla takımı bulunan il İstanbul.
  • - Üst düzeydeki kadın hakem sayısı 22.
  • - FIFA sıralamasına göre, dünya sıralamasındaki yerimiz 61.
  • - A milli takımımız, U15, U17 ve U19 takımlarımız bulunmakta.
  • - Erkek futboluna oranla, kadın futbolunda kırmızı kartın çıkması çok daha az!
  • - Kadın futbol maçlarında çok daha az küfür sarf ediliyor.