Dört büyüklerin işletme tablosu: 'Bir tek Galatasaray kâr etti'

Süper Lig.

Son iki sezonu şampiyon olarak tamamlayan ve Şampiyonlar Ligi'nde tek başına mücadele ederek ciddi bir gelirin sahibi olan Galatasaray, bu başarısını istatistiklere de yansıtmayı başardı.

Sarı kırmızılılar, 146 milyon Euro'luk işletme geliriyle dört büyükler arasında en yüksek meblağda gelire sahip takım titrine sahip oldu.

Vergi sonrası kâr-zarar tablosuna bakıldığında dönemi 'artıda bitiren' tek kulübün de 5 milyon Euro ile Galatasaray olduğu ortaya çıktı.

Türk futbolunda 'Dört büyükler' olarak isimlendirilen Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un toplam borcu 10 milyar lirayı aştı. Kulüpler tarafından Borsa İstanbul'a gönderilen ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda da yer alan açıklamalara göre 'Dört büyükler'in toplam borcu, 10 milyar 434 milyon liraya ulaştı.

Dört büyüklerin mali tablosu çok da parlak görünmüyor.
Dört büyüklerin mali tablosu çok da parlak görünmüyor.

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un 2012'de açıkladığı toplam borç miktarı 2 milyar 62 milyon lirayken bu rakam 2018 itibarıyla 9 milyar 896 milyon liraya yükselmişti. 'Dört büyükler' içerisinde Fenerbahçe, 4 milyar 250 milyon lira ile en fazla borca sahip kulüp durumunda bulunuyor. Toplam 10 milyar liranın üzerine çıkan borçlarla ilgili artık kulüp başkanları da ağır tabloyu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Mali durum tespiti kulüplerin en fazla yatırım yaptığı kalemlerden biri konumunda yer alıyor.
Mali durum tespiti kulüplerin en fazla yatırım yaptığı kalemlerden biri konumunda yer alıyor.

Artık herkesçe bilinen tüm bu bilgilere ek olarak KPMG Football Benchmark ekibi, Türkiye'nin dört büyük kulübü olan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un işletme gelir-giderlerini analiz etti.

Son iki sezonu Süper Lig şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray, 146 milyon Euro'luk işletme geliriyle araştırmanın zirvesinde yer aldı. Fenerbahçe, 111 milyon Euro'luk geliriyle Sarı-kırmızılıların hemen ardında yer alırken Beşiktaş 99 milyon Euro, Trabzonspor ise 45 milyon Euro seviyesinde bir gelire sahip oldu.

Vergi sonrası zararlar da masaya yatırıldı

KPMG Football Benchmark araştırmasında personel giderleri kalemi de yer aldı. Personel giderlerinde 86 milyon Euro'yla Fenerbahçe başı çekerken, Galatasaray'ın personel gideri 71 milyon Euro seviyesinde... 99 milyon Euro geliri olan Beşiktaş'ın personellerine ödediği ücretin toplamı 69 milyon Euro olurken, Trabzonspor'un gideri 30 milyon Euro... Vergi sonrası kâr zararda dört kulüp arasında artıya geçen tek kulüp 5 milyon Euro ile Galatasaray oldu. Beşiktaş'ın vergi sonrası zararı 49 milyon Euro olurken Fenerbahçe'nin zararı 33 milyon Euro olarak karşımıza çıktı. Trabzonspor'un vergi sonraki zararı 10 milyon Euro oldu.

İki sezondur Süper Lig'de şampiyon olup Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Galatasaray, kâr eden tek kulüp konumunda yer aldı.
İki sezondur Süper Lig'de şampiyon olup Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Galatasaray, kâr eden tek kulüp konumunda yer aldı.

Kulüplerin kâr zarar çizelgesindeki problemli durum dört büyükleri zorlamaya devam edecek gibi duruyor.