Fenerbahçe neden hükmen mağlup sayılmadı?

Quaresma polis nezaretinde korner kullanıyor.
Quaresma polis nezaretinde korner kullanıyor.

Yaşanan olaylar sebebiyle tatil edilen Fenerbahçe - Beşiktaş derbisine ilişkin nihai karar açıkladı. Kaldığı yerden seyircisiz olarak devam edecek derbi hakkında verilen bu karar, kamuoyunu ikiye böldü.

Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Kupası’nda yaşanan saha olayları sebebiyle tatil edilen Fenerbahçe – Beşiktaş maçına ilişkin kararını açıkladı. Açıklanan karara göre; olaylı derbi, 57. dakikadan itibaren seyircisiz olarak devam edecek. Federasyon ayrıca, lig maçında sakatlanan Caner Erkin’in yerine bir oyuncu oynatılmasına izin verecek.

gzt

Olaylı derbi hakkında verilen bu karar, özellikle siyah beyazlı camianın tepkisini çekti. Beşiktaşlı taraftarlar ve yönetim, 3-0 lehlerine tescil edilmesi beklenen müsabakanın yeniden oynanması kararını protesto etmeye başladı.

Şenol Güneş'in yaralandığı an.
Şenol Güneş'in yaralandığı an.

Akıllarda şu soru var; Türkiye Futbol Federasyonu, Fenerbahçe’yi neden hükmen mağlup saymadı?

Riva'da bulunan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde saat 13:00 itibariyle başlayan toplantıda hakem, temsilci ve gözlemci raporları incelendi. İncelenen raporlar doğrultusunda hakem Mete Kalkavan’ın müsabakayı tatil etme gerekçelerinin, raporlarla uyuşmaması sebebiyle kamuoyundaki beklentinin aksine maçın tekrar oynanmasına hükmedildi.

Peki, Mete Kalkavan’ın raporu neden kısmen hükümsüz sayıldı?

  • Mete Kalkavan’ın, derbi raporunda Şenol Güneş’in yaralandığına yer vermemesi ve bu bilgiyi müsabaka temsilcisi Vahap Şahin’den aldığını belirtmesi, TFF nezdinde ilk soru işaretini oluşturdu.
  • Bu beyanı teyit etmek adına bakılan Vahap Şahin’in temsilci raporunda ise Şenol Güneş’in kafasına 5 dikiş atıldığı ve akabinde hastaneye kaldırıldığının yazmaması, büyük bir çelişki olarak kabul edildi.
Mete Kalkavan ve Vahap Şahin'in raporları arasındaki çekişli sebebiyle TFF'nin başvurduğu o madde.
Mete Kalkavan ve Vahap Şahin'in raporları arasındaki çekişli sebebiyle TFF'nin başvurduğu o madde.

Bu aşamada, müsabaka talimatının 78. maddesi esas alındı. Bu maddeye göre; aksi ispat edilmediği sürece müsabaka görevlilerinin raporları doğru kabul ediliyor. Ayrıca raporlar arasında çelişki bulunduğu ve somut olayda hangi raporun maddi gerçeği yansıttığı tespit edilmediği takdirde, oyun alanındaki fiiller bakımından hakem raporu, oyun alanı dışındaki fiiller bakımından ise temsilci raporu esas alınıyor.

Görüntülerde de sabit olduğu üzere Şenol Güneş’in oyun alanı dışında yaralanması sebebiyle, temsilci Vahap Şahin’in raporu esas alındı. Şahin’in raporunda da Şenol Güneş’in yaralandığına ve hastaneye kaldırıldığına yer vermemesi nedeniyle Mete Kalkavan’ın ‘tatil’ kararının gerekçesi TFF tarafından makul bulunmadı.

Fenerbahçe - Beşiktaş maçının tatil edilmesinin asıl gerekçesi.
Fenerbahçe - Beşiktaş maçının tatil edilmesinin asıl gerekçesi.
  • CAS Hakemi Emin Özkurt: TFF, kendi hakem ve temsilcisinin raporlarını geçerli görmemiş. Hakemin maçı tatil etme kararını uygun görmemiş

Fenerbahçe – Beşiktaş maçı 3 Mayıs tarihinde seyircisiz olarak kaldığı yerden devam edecek.