Football Leaks'teki skandal Arda Turan ve Ahmet Bulut dosyası

Arşiv: Arda Turan ve menajeri Ahmet Bulut, havaalanında basın ordusuyla karşı karşı kalıyor...
Arşiv: Arda Turan ve menajeri Ahmet Bulut, havaalanında basın ordusuyla karşı karşı kalıyor...

Dünya futbolunda perde arkasında dönen usulsüzlükleri ve futbol dünyasının kirli çamaşırlarını ortaya çıkaran Football Leaks, son yayımladığı belgelerle yine ortalığı karıştırdı. Ortaya çıkan son belgelerin arasında futbol dışında her şekilde gündeme gelen Arda Turan ile Ahmet Bulut hakkında ciddi iddialara yer verdi. Belgeleri analiz eden The Black Sea adlı internet sitesi, Arda'yı vergi kaçırmak, Bulut'u ise yasa dışı komisyon anlaşması imzalamakla suçladı.

Dönem dönem ortaya çıkarttığı belgelerle futbol dünyasının iç yüzünü gün yüzüne çıkaran Football Leaks, son olarak ortaya attığı iddialarda Türkiye'yi de es geçmedi. Özellikle son birkaç yıldır futbol dışında her şekilde gündeme gelen Arda Turan ve menajeri Ahmet Bulut hakkında oldukça çarpıcı belgeler ortaya atıldı.

Belgeleri analiz eden The Black Sea adlı internet portalı, Arda'yı vergi kaçırmak, Bulut'u ise yasa dışı komisyon anlaşması imzalamakla suçladı. İşte haberde yer alan tüm iddialar:

OFFSHORE HESAPLA VERGİ KAÇIRMA İDDİASI

2011 yazında Galatasaray'dan ayrılarak Atletico Madrid'e transfer olan Arda Turan, 13 milyon avroluk bonservis bedeliyle tarihin en pahalı Türk futbolcusu olmuştu.

İspanyol kulübüyle 4 yıllık bir sözleşme imzalayan Arda, yıllık 2,5 milyon avro kazanıyordu. Football Leaks'in yayımladığı ve Arda'nın kontratındaki detayları içeren bir belgede ise yıldız futbolcunun maaşının %15'inin ismi belirtilmeyen bir imaj hakları şirketine aktarıldığı görülüyor.

Kaynak: Football Leaks
Kaynak: Football Leaks

Offshore olabileceği iddia edilen bu şirket sayesinde Arda'nın yüz binlerce avroyu vergiden kaçırmış olabileceği ifade ediliyor. Belgeleri inceleyen The Black Sea, İspanya'da son dönemlerde aralarında Lionel Messi, Neymar ve Javier Mascherano'nun da olduğu pek çok yıldız ismin bu suçu işlediğini ve ciddi cezalara çarptırıldıklarını hatırlatıyor.

BULUT’A YASADIŞI KOMİSYON SUÇLAMASI

Arda'nın Atletico'da oldukça başarılı geçirdiği ilk iki sezonun ardındansa menajeri Ahmet Bulut'un hem oyuncusu hem de kendisi için ekonomik açıdan daha karlı bir sözleşme imzalamak için lobi yaptığı öne sürülüyor.

Bulut, basına yansıyan bir demecinde "Ben oyuncularıma hep en iyi kontratları imzalatırım. Onların beni seçmeleri de bu yüzden. Çünkü ben, asla kulübün yanında olmam" ifadelerini kullanmıştı. Ancak Football Leaks'in ortaya çıkardığı belgeler tam tersini söylüyor.

Arda'nın Atletico ile olan sözleşmesini 2017'ye kadar uzatmasından bir gün sonra Bulut ile İspanyol kulübü arasında yasa dışı bir komisyon anlaşması imzalanıyor.

Kaynak: Football Leaks
Kaynak: Football Leaks

Football Leaks'in yayımladığı anlaşma belgesinde görüldüğü üzere Atletico Madrid, Arda'nın sözleşmesini yenilemesini sağladığı takdirde Ahmet Bulut'un offshore hesabına 1,5 milyon avro ödemeyi taahhüt ediyor.

FIFA YÖNETMELİĞİNİN İHLALİ İDDİASI

Bulut, böylece FIFA'nın menajerlerin bir transfer görüşmesinde ancak bir tarafı temsil edebileceğini öngören fakat 2015 yılında kaldırılan kuralını kendi çıkarları için ihlal ediyor.

Bu noktada merak edilen husus ise Atletico Madrid'in Arda ile olan görüşmeleri çarpıtma niyetinde olup olmadığı. Eğer amaç bu değilse ortada başka bir senaryo daha bulunuyor.

Arşiv: Arda Turan, İspanyol ekibine imzayı attıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor...
Arşiv: Arda Turan, İspanyol ekibine imzayı attıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor...

Öyle ki Ahmet Bulut'un aldığı 1,5 milyon avroluk komisyon, Arda'nın sözleşmesine dahil edilseydi yıldız futbolcu %21'lik KDV gereği 315 bin avro ödemek zorunda kalacaktı. Bunun yerine Atletico, Bulut ile ayrı bir sözleşme yaparak bunu gider kalemine eklemiş ve Arda'yı böylesine yüksek bir vergiden kurtarmış olabilir.

BARCELONA’DA DA SENARYO AYNI

Arda Turan'ın 2015 yazında Atletico Madrid'den 34 milyon avro karşılığında Barcelona'ya gitmesi, gerek Türk gerekse de dünya basınında büyük yankı uyandırmıştı. Ancak bu transferin de arka planında birtakım yasa dışı faaliyetlerin önemli rol oynadığı ileri sürüldü.

The Black Sea'ye göre; menajer Ahmet Bulut, Arda'nın Atletico'yla olan sözleşmesi devam ettiği sırada Barcelona kulübüyle gizli görüşmeler gerçekleştiriyor. Üstelik bunu medyaya verdiği demeçlerde de ifşa etmekten çekinmiyor.

Oyuncusunun Barça'ya transferini kolaylaştırdığını ifade eden Bulut, normal şartlarda FIFA'nın prosedürünü çiğneyen bir eylem gerçekleştiriyor. Atletico'nun yazılı izni olmadan transfer görüşmesi yürüten ünlü menajer, FIFA kurallarının yasakladığı bir eyleme imza atıyor. Ne var ki FIFA, menajerler için koyduğu bu kuralı Arda'nın Barça'yla anlaştığı tarihten bir ay önce kaldırıyor.

Arşiv: Arda Turan, Katalan devine imza attıktan sonra foto muhabirlere poz veriyor...
Arşiv: Arda Turan, Katalan devine imza attıktan sonra foto muhabirlere poz veriyor...

Öte yandan Bulut'un bu girişimi, Türkiye Futbol Federasyonu'nun Haziran 2015'te yürürlüğe koyduğu ve sözleşmesi devam eden bir futbolcunun kulübünün yazılı izni olmadan başka bir kulübe gitmesini teşvik edici faaliyetleri yasaklayan kuralıyla da açıkça çelişiyor.

Nitekim Bulut'un 11 Temmuz 2015 tarihinde İstanbul'da havaalanındayken medya mensuplarına verdiği demeç de suçun itirafı niteliğinde. Ünlü menajer, "Ibiza'da Atletico'nun sahibi ve başkanıyla konuştuk. Zira kendileri Arda'yı bırakmak istemiyordu. Neyse ki Arda'yı üzmek istemediler" ifadelerini kullanıyor.

TÜRK ŞİRKETLERİN TRANSFERDEKİ PAYI

Arda da Barcelona’ya transferinde kendisinin bir dahli olmadığını belirtirken bütün başarının menajerine ait olduğunu söylüyor. Daha çarpıcı bir iddia ise Atletico'nun başkanı Enrique Cerezo'dan geliyor. Cerezo, Cadena Cope Radyosu'na verdiği demeçte eski oyuncularının Barcelona'ya gidişinde Türk şirketlerinin büyük rol oynadığını belirtirken şunları söylüyor:

  • "Arda, İngiltere'de oynamak istiyordu. Ancak bazı ticari çıkarlar ve reklam anlaşmaları bunu engelledi. Olaylar o kadar hızlı gelişti ki hiçbir şey söyleyemedik. Türkiye büyük bir ülke ve Arda da idol olma yolunda ilerliyor. Bazı odaklar Arda'nın Barcelona'da oynamasını istediler ve bunu başardılar."
Bu gönderiyi Instagram'da gör

Küçük istavrit, yiyecek bir şey sanıp hızla atıldı çapariye.  Önce müthiş bir acı duydu dudağında.  Gümbür gümbür oldu yüreği,  sonra hızla çekildi yukarıya.  Aslında hep merak etmişti denizlerin üstünü; neye benzerdi acep gökyüzü?  Bir yanda büyük bir merak,  bir yanda ölüm korkusu.  Ne çâre balıkçının parmakları hoyratça kavradı onu.  Küçük istavrit anladı; yolun sonu.  Koca denizlere sığmazdı yüreği,  oysa şimdi yüzerken küçücük yeşil leğende cansız uzanıvermiş dostlarına değiyordu minik yüzgeci.  İnsanlar gelip geçtiler önünden: bir kedi yalanarak baktı gözünün içine.  Yavaşça karardı dünya, başı da dönüyordu.  Son bir defa düşündü derin mâviyi, beyaz mercanı.  Bir de yeşil yosunu. İşte tam o anda eğilip aldım onu.  Yürüdüm deniz kenarına,  bir öpücük kondurdum başına,  iki damla gözyaşından ibâret sâde bir törenle saldım denizin sularına.  Bir an öylece bakakaldı.  Sonra sevinçle dibe daldı gitti, bütün kederimi söküp atarak.  Teşekkürü de ihmal etmemişti;  birkaç değerli pulunu elime, avuçlarıma bırakarak.  Balıkçı ve kedi şaşkın baktılar yüzüme:  sorar gibiydiler, neden yaptın bunu niye. "Bir gün" dedim "bulursam kendimi yeşil leğendeki küçük istavrit kadar çaresiz, son âna kadar hep bir ümidim olsun diye." SERDAR SIRALAR 2018 ümitlerinizin yeşereceği güzel bir yıl olsun, herkese sevgiler.

Arda Turan (@ardaturan)'in paylaştığı bir gönderi ()