İlk kez GZT Spor duyurdu, TPFD doğruladı

Kırsalda tatbikata çıkan Mehmetçik. (Arşiv)
Kırsalda tatbikata çıkan Mehmetçik. (Arşiv)

Türkiye'de ilk kez GZT Spor, bedelli askerlikten yararlanacak futbolcuların tamamının Burdur'da silah altına alınacağı iddialarını yalanlamıştı. Bugün açıklama yapan Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği, futbolcuların aynı yerde askerlik yapmayacağını doğruladı.

Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği, bedelli askerlikten yararlanacak olan futbolcuların sayısını açıkladı. Türkiye’deki 3 bin 162 profesyonel Türk futbolcunun 853’ü bedelli askerlik uygulamasından yararlanacak. Bu isimlerin 77'si ise Süper Lig'den.

Türkiye’deki profesyonel liglerde mücadele eden takımlar içinde yalnızca Gaziantepspor ve Bucaspor forması giyen futbolculardan herhangi bir başvuru gelmezken, en fazla başvuruda bulunan futbolcu da Keçiörengücü’nden geldi. Ankara temsilcisinin kadrosunda bulunan tam 16 futbolcu, bedelli askerlik yapacak. Rakamlara bakıldığında en yüksek başvurunun olduğu lig ise 2. Lig Beyaz Grup oldu. Bu klasmanda tam 150 futbolcu bedelli askerlikten yararlanacak.

  • Türk futbolcuların %27'si bedelli askerlikten yararlanmış olacak.
Bedelli askerlik yapacak oyuncuların liglere göre dağılımı.
Bedelli askerlik yapacak oyuncuların liglere göre dağılımı.

BAŞAKŞEHİR VE SİVASSPOR BAŞI ÇEKTİ

Spor Toto Süper Lig’de mücadele eden 18 takımda bedelli askerliğe başvuran futbolcu sayısı 77 oldu. Başakşehir ve Sivasspor’dan 7’şer futbolcu bedelli askerlik başvurusu yaparken, söz konusu 2 kulüp bu anlamda başı çekti. En az başvuru yapan takımlar ise Ankaragücü ve Göztepe olarak dikkat çekti.

  • "Bedelli Askerlik yasasından faydalanmak isteyen yaklaşık 700 bin vatandaşımızın içerisinde yer alan 853 profesyonel futbolcu kardeşimizin celp dönemleri açıklandı. TPFD olarak, Milli Savunma Bakanlığı ve ASAL yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda 853 profesyonel futbolcu kardeşimizin askerlik görevlerini futbol sezonu dışında gerçekleştirmeleri sağlandı. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, konuya hassasiyetle yaklaşan Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar’a, ASAL Genel Müdürü Sayın Davut Alâ'ya ve konuyla yakından ilgilenen tüm Milli Savunma Bakanlığı çalışanlarına teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca, 853 profesyonel futbolcumuzun bedelli askerlik görevlerini aynı il veya kışlada yapacaklarına dair çıkan haberlerin gerçek olmadığını belirtmek isteriz."

    Türkiye Profesyonel Futbolcular Birliği
Bedelli askerlik yapacak oyuncuların kulüplere göre dağılımı.
Bedelli askerlik yapacak oyuncuların kulüplere göre dağılımı.

Her iki kulüpten de 2’şer futbolcu bedelli başvurusu yaptı. Beşiktaş’ın 6, Fenerbahçe’nin 4, Galatasaray’ın 3, Trabzonspor’un 3, Alanyaspor’un 3, Akhisarspor’un 4, Antalyaspor’un 5, Bursaspor’un 3, BB Erzurumspor’un 5, Kasımpaşa’nın 5, Kayserispor’un 3, Konyaspor’un 6, Yeni Malatyaspor’un 5 ve Çaykur Rizespor’un 4 futbolcusu bedelli askerlikten faydalandı.

  • Süper Lig’den 77 futbolcunun başvurduğu bedelli askerlikten TFF 1. Lig’den 116, TFF 2. Lig’den 299 ve TFF 3. Lig’den de 361 futbolcu faydalanacak.
Rakamlarla Türkiye liglerinde bedelli askerlik.
Rakamlarla Türkiye liglerinde bedelli askerlik.