Mayınların Durduramadığı Kahraman Kaptan: Komando Osman Çakmak

Osman Çakmak, 2017 yılında gelen Avrupa Şampiyonluğu için röportaj veriyor.
Osman Çakmak, 2017 yılında gelen Avrupa Şampiyonluğu için röportaj veriyor.

Bu vatana bir bacağını feda ettikten sonra basit bir penaltı ve kupa için Türk halkından helallik isteyen kahraman kaptan Osman Çakmak, milli takım kariyerini noktaladı.

10 yıl boyunca milli takıma kaptanlık yapan ve göğsümüzü kabartan Osman Çakmak, filmlere konu olacak cinsten bir hikayeye sahip.

Şırnak – Şenova’da yol emniyeti görevini icra ettiği sırada mayına basarak bir bacağını kaybeden komanda Osman Çakmak, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt tarafından futbol oynamaya teşvik edildi.

Osman Çakmak o günden sonra milli formayı öyle bir taşıdı ki; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılında tebrik etmek için aradığında kaptana, "Seni A milli takıma almak lazım, oradakilerde ruh yok." diyerek onurlandırdı.

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Ankara Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen Ampute Milli Takımı kaptanı Osman Çakmak, 32 yaşında başladığı 10 yıllık ampute futbolkariyerini aldığı kararla bitirdiğini söyledi.

Saha içinde hırslı bir oyuncu, bir o kadar da duygusal bir insan olduğunu anlatan kaptan Osman, "Her şeyin bir sonu vardır. Futbol kariyerimin sonuna geldim. Futbol kariyerimi sonlandırıyorum. Allah, ay-yıldızlı formayı gazilik unvanı altında bana nasip etti." değerlendirmesinde bulundu.

Kaptanımız Osman Çakmak, Avrupa Şampiyonasının ardından verdiği röportajda poz vermeyi ihmal etmiyor.
Kaptanımız Osman Çakmak, Avrupa Şampiyonasının ardından verdiği röportajda poz vermeyi ihmal etmiyor.
  • "11 yaşında Zeytinburnuspor'da başlayan serüvenimde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Sahada benimle mücadele eden arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Ay-yıldızı formayı daha genç arkadaşlara teslim etme kanaatine vardım. 32 yaşında ampute futbola başladım. Ampute futbola TSK'da başladım, burada da bıraktım. Bırakmam nedeniyle yöneticilerim de üzüldü. Son 1 aydır bu kararı düşünüyordum. Futbol kariyerini sonlandırdım. Federasyon 1 yıl daha kalmamı istedi. Takıma zarar vermemek için böyle bir karar aldım. Zaman her şeyin ilacı. Bu karar, elimizi ve ayağımızı camia üzerinden çekeceği anlamına gelmez. Zaman bundan sonraki hedefimizi gösterecek. Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonuna teşekkür ediyorum. Bize destek verenlere ve basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Pes etmedik. Engelli kardeşlerimiz için daha güzel işler yapacağız."

AĞLATAN HELALLİK

2017'de Vodafone Park’ta oynanan Avrupa Şampiyonası finalinde namağlup İngiltere’yi devirerek ‘en büyük’ olan millilerimiz, 2018'de ise Meksika’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nda ikinci olarak tarih yazmıştı.

Milli takımın bu başarısının mimarı olan Osman Çakmak, Angola maçının ardından yaptığı açıklamayla hem finalin önüne geçti ve tüm Türkiye’ye adeta vefa dersi vermişti.

Bir bacağını bu vatan uğruna feda eden kaptan, Türk halkından helallik istemiş ve aslında Türk halkının helallik istemesi gereken kaptanın bu duruşu herkesi duygulandırmıştı.

PEKİ KİMDİR OSMAN ÇAKMAK? BACAĞINI NASIL KAYBETTİ?

Çiftçi bir ailenin altıncı ve son çocuğu olarak dünyaya gelen Osman Çakmak, ilköğretimini bitirdikten sonra iki abisiyle birlikte İstanbul’a çalışmaya geldi.

Abilerinin karşı çıkmasına rağmen Zeytinburnuspor seçmelerine katıldı. Osman’daki yeteneği daha ilk anda fark eden hocaları, bu futbol tutkunu genci hemen takımı aldı.

Zeytinburnuspor formasıyla profesyonelliğe ilk adımını atan Osman Çakmak, futboldan arta kalan zamanlarda da marangozhanede çalışıyor ve ailesine maddi destek veriyordu.

2017 Avrupa Şampionası'nda finale yükselen takımın kaptanı olan Osman Çakmak bu tarihi başarının ardından gözyaşlarına hakim olamıyor.
2017 Avrupa Şampionası'nda finale yükselen takımın kaptanı olan Osman Çakmak bu tarihi başarının ardından gözyaşlarına hakim olamıyor.

Yeşil saha ile marangozhane arasında mekik dokuyan Osman Çakmak’ın hikayesinin kırılma noktası iki abisinin vatani görevlerini icra etmek için askere gitmeleri oldu.

Abileri askere giden Osman Çakmak, artık ciddi bir sorumlulukla karşı karşıyaydı. Ailesine bakabilmek için daha çok çalışması ve daha fazla para kazanması lazımdı. Futbol karın doyurmuyordu, artık meşin yuvarlağın peşinden koşacak vakti yoktu.

Daha fazla para kazanma umuduyla Rusya’ya gitti. Dönüşünde kimse elinden tutmadı ve futbol kariyeri artık tamamen kadro dışı kalmıştı.

Osman Çakmak verdiği röportajda hünerlerini sergiliyor.
Osman Çakmak verdiği röportajda hünerlerini sergiliyor.

Büyük aşkı futbolu unutmaya çalışırken, askerlik zamanı geldi. O da abileri gibi vatani görevini yapmak için askere gitti. Komando olmak ister misiniz? kutucuğunu hiç düşünmeden, gururla işaretledi. Komando oldu.

Başta Kuzey Irak olmak üzere birçok sınır ötesi operasyonda göğsünü vatanına siper etti. Ama acı kaderi için Türkiye sınırları içerisinde buldu.

Şırnak – Şenova’da yol emniyeti görevini icra ettiği sırada mayına bastı. Artık hayat Osman Çakmak için eskisi gibi olmayacaktı.

  • “Kara kış, saat sabahın beşi. Şırnak'ın ürkütücü görünümlü Besta Vadisi'ni yoğun sis kaplamıştı, göz gözü görmüyordu. Bardaktan boşalırcasına sağanak başladı, termal kameralar çalışmıyordu. Osman mayına bastı, sol bacağı diz altından koptu. Öğle saatlerinde helikopter gelene kadar o halde direndi. Diyarbakır'a oradan da GATA'ya götürdüler. Ameliyat üstüne ameliyat. 10 sene sürdü tedavisi.”

Hastanede gözünü açar açmaz ilk sözü, “Ne olur bacağımı kesmeyin, ben futbol oynamak istiyorum” oldu. Ancak doktorlar ve komutanları bu kararı Osman adına çoktan almışlardı bile…

Osman Çakmak'ın duyduğu gurur gözlerinden okunuyor...
Osman Çakmak'ın duyduğu gurur gözlerinden okunuyor...

Kaderin cilvesidir ki ailesi için futboldan vazgeçen Osman Çakmak, bacağından vazgeçtiğinde futbola kavuştu. Bacağını kaybetmesi ve dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’la geçirdiği birkaç dakika ona bambaşka bir kapı açtı.

Osman Çakmak’ın yattığı rehabilitasyon merkezine gelen Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, gazilerle sohbet ediyordu. Osman koltuk değnekleriyle öne çıktı, "Komutanım ben iyileştim, lütfen yardımcı olun. Bölgeye gitmek istiyorum" dedi.

Osman Çakmak minik hayranlarına imza veriyor.
Osman Çakmak minik hayranlarına imza veriyor.

Komutanın gözleri buğulandı, elini omzuna koydu ve "Vatan görevi illa vuruşarak olmaz oğlum. Vatan için mücadeleye devam etmek istiyorsan, futbol oyna, ay yıldızlı formayı o şekilde taşı." dedi. Osman Çakmak, o günden bugüne milli takımımı başarıdan başarıya taşıdı.

  • Hatta öyle bir ruha taşıdı ki; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılında tebrik etmek için aradığında Osman Çakmak'a aynen sözleri sarf etti: "Seni A milli takıma almak lazım, oradakilerde ruh yok."