Premier Lig'de VAR dönemi

Dünya Kupası arşivinden VAR'a başvurulan bir an...
Dünya Kupası arşivinden VAR'a başvurulan bir an...

İngiltere Premier Lig yönetimi, Video Yardımcı Hakem sistemine geçmeye kadar verdi. Premier Lig'de gelecek sezondan itibaren VAR kullanılacak.

İngiltere Premier Lig'de gelecek sezon Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi kullanılacak.

Premier Lig'in internet sitesinde yer alan açıklamada, kulüplerin 2019-2020 sezonunda VAR sisteminin kullanılması konusunda prensip anlaşmasına vardığı duyuruldu.

Türk hakemler, VAR odasında sistemle ilgili incelemeleri yapıyor.
Türk hakemler, VAR odasında sistemle ilgili incelemeleri yapıyor.

Açıklamada, sistemin gelecek sezon Premier Lig'de uygulanması için Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) ve FIFA'ya resmi başvuru yapılacağı belirtildi.

VİDEO YARDIMCI HAKEM SİSTEMİ (VAR) NEDİR?

Video Hakem Uygulaması,karşılaşma devam ederken maçın orta hakeminin karar vermekte güçlük çektiği bir pozisyonda ya da pozisyonlarda, bir başka hakemin ya da hakemlerin pozisyonun tekrarını video aracılığıyla izlediği ve orta hakeme yardımcı olduğu sisteme denmektedir.

Böylece maçı yöneten hakemlerin skoru etkileyebilecek bir pozisyonda kararsız kalmaları halinde, saha kenarına kurulan ekrandan pozisyonu tekrar izleyip, karar verebiliyorlar. Ayrıca, kurulan özel bir VAR odasında yer alan ayrı bir hakem heyeti de maçı çok sayıda ekrandan farklı açılardan takip ederek, tartışmalı pozisyonları tekrar izlediklerini maçı yöneten hakeme bildiriyorlar.

Cüneyt Çakır ilgili pozisyonu VAR'dan tekrar izliyor.
Cüneyt Çakır ilgili pozisyonu VAR'dan tekrar izliyor.

VAR'ın devreye girdiği durumlar topun çizgiyi geçip geçmediğine bağlı gol kararları, penaltı, direkt kırmızı kart ve hakemin yanlış oyuncuya kart göstermesi olarak sıralanıyor. Bu durumda, hakem de yine saha kenarındaki ekrandan izleme yapabiliyorlar ya da verdiği kararın doğru olduğunu aktarıp maça devam ediyor.

Her koşul altında VAR odasında bulunan hakem heyeti, sahadaki hakemin kararlarına pozisyonu tekrar izlediklerini söylemek dışında başka bir müdahalede bulunamıyor. VAR Sistemi'nde de son karar maçın orta hakeminde olmayı sürdürüyor.