Rio Olimpiyatları'na bu yöntem damga vurdu!

Ülkemizde sıklıkla uygulanan bardak çekme Rio Olimpiyat Oyunları'na damga vurdu.

Yaşayan efsane olarak adlandıran ABD'li yüzücü Michael Phelps'in dün 19. Altın madalyasını kazandı. Ancak onu izleyenlerin dikkatin Phelps'in zaferinden daha çok omzundaki izler çekti.

Bu izlerin ülkemizde çok iyi bilinen 'bardak çekme' yönteminden dolayı olduğu ortaya çıktı.

ABD takımından jimnastikçi Alex Naddour da müsabakalara "bardak çekme" yöntemiyle hazırlandığını söyledi.

Bu yöntem daha önceki olimpiyat oyunlarında da karşımıza çıkmıştı. Çin'de düzenlenen 2008 Olimpiyatlarında yüzücü Wang Qun'un da bu yöntemi kullandığı görülmüştü.

Phelps'in omuzundaki bardak çekme izleri dikkat çekti

Bardak çekme yurt dışındaki ülkelerde bir terapi yöntemi olarak uygulanıyor, sporcuların dışında dünyaca ünlü yıldızlar Jennifer Aniston ve Gwyneth Paltrow gibi isimlerinde bu yöntemi uyguladığı biliniyor.

Uzmanlar ise bunun aslında bir tedavi yöntemi olmadığını hatta sporcular için herhangi bir yarar saplamayacağını ifade ediyorlar. Daha ileri giden bir kısım ise bunun zenginlere para harcatmak için uygulanan bir yöntem olduğunu iddia ediyor.

Uygur Türklerinin ilk kullananlar arasında olduğu terapi yöntemi ülkemizde sıklıkla yapılmakta.

Jimnastikçi Alex Naddour
Bardak Çekme (Hacamat) nedir? Nasıl yapılır?

Vücudun herhangi bir yerinden bardak veya benzeri bir şeyle vakum yapılarak kanın çekilmesidir.

Bardak içerisindeki oksijenin tüketilmesi esasına dayanan yöntem için eskiden Anadolu'da kâğıt ya da alkollü pamuk kullanılmıştır. Günümüzde pompa ile içerisindeki havanın alınması esasına dayanan aletler yapılmıştır.

Cilt altı kan dolaşımını artırma, kas gevşetici etki, kan dolaşımını artırmak, toksinlerin ve karbondioksitin dışarı atılmasına yardımcı olmak gibi yararları vardır.