Rıza Çalımbay'ı öldü sanıp, kefene sardılar!

Rıza Çalımbay
Rıza Çalımbay

Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, hayatta herkesin başına gelmeyecek trajikomik bir olay yaşadı. Bebekken geçirdiği havale sebebiyle hayatını kaybettiği sanılan Rıza Çalımbay, annesinin son kez sarılmak istemesiyle hayata döndü.

Trabzonspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, oldukça dikkat çekici bir hayat hikayesine sahip.

Hayata gözlerini 2 Şubat 1963 tarihinde açan Rıza Çalımbay, İstanbul’a göç ettikten sonra ailesinin durumunun iyi olmaması nedeniyle Trabzonlu Hasan Efendi’nin bakkalında çalışmaya başladı.

Mahalle aralarında oynadığı futbolu ilerletmek istese de, kapıcılık yaparak ailesini geçindirmeye çalışan babasının kızması nedeniyle bunu gizlice yapmak zorundaydı. Daha büyük sorumlulukları vardı…

Gordon Milne, Süleyman Seba ve Rıza Çalımbay aynı karede.
Gordon Milne, Süleyman Seba ve Rıza Çalımbay aynı karede.

Bakkal Hasan Efendi’nin idare etmesiyle seçmelere giden Çalımbay, Beşiktaş’a girmeyi başararak unutulmaz bir kariyerin başlangıcına adım attı. Beşiktaş ve Milli Takım’ın değişilmez ismi olmayı başaran Rıza Çalımbay, 1988-89 sezonunda da Dünya Karması’na seçildi. Ancak ailesinin maddi imkansızlıkları nedeniyle eğitimine ilkokuldan sonra devam edemedi.

Böylesine ilham verici bir hikayeye sahip olan Rıza Çalımbay, futbolcu olması ne olurdu?

  • "Doktorluk mesleği benim çok saygı duyduğum bir meslektir. Futbolcu olmasaydım ve okuyabilseydim doktor olmayı çok isterdim. İnsanlara yardım etmek, kötü duruma olan birini kurtarmak çok güzel bir şey. Bazı arkadaşlar şöhret oluyorlar günlerce orada burada konuşuluyorlar ama doktor birisinin hayatını kurtarıyor kimsenin umurunda değil. O işin yapıyor, evine dönüyor, ertesi gün yine birisini kurtarıyor. Aynı şekilde emniyet görevlilerini de takdir ederim."

Rıza Çalımbay'ın gençlik yıllarından bir kare.
Rıza Çalımbay'ın gençlik yıllarından bir kare.

Rıza Çalımbay, bebekken geçirdiği havale yüzünden filmleri aratmayacak bir olaylar dizisi yaşar. O günleri, Yazar Sultan Kar şöyle aktarıyor.

  • Rıza Çalımbay bebekken havale geçirdi. Öldü zannedilen Çalımbay, kefene sarılıp gömülmeye hazırlandı. Mezarı açıldığı sırada, annesi Fatma Hanım bir kez daha oğlunu görüp sarılmak istedi. Sarıldığı anda oğlunun hala yaşadığı fark etti ve mutluluktan havaya uçtu.

*Anektodlar, Haber 61'den Doğan Alayoğlu imzalı haberden alınmıştır.