Sporda Güvenlik Zirvesinde karar: Artık kupa finallerine E-Bilet uygulaması olacak!

Sporda Güvenlik Zirvesinde karar: Artık kupa finallerine E-Bilet uygulaması olacak!
Sporda Güvenlik Zirvesinde karar: Artık kupa finallerine E-Bilet uygulaması olacak!

Gençlik ve Spor Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen sporda güvenlik zirvesi sonrası Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül basın açıklaması yaptı.

Sporda şiddetin önlenmesi hususunda gerçekleştirilen toplantının ardından basın açıklaması yapan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “Kupa finallerinde e-bilet uygulamasının hayata geçirilmesi ve müsabakaların risk analizlerinin yapılması hususunda önemli kararlar aldık” dedi.

Toplantıda; sporda şiddetin önlenmesi konusunda ilgili bakanlıkların kendi görev ve sorumluklarını yeniden gözden geçirdiğini ve konuya ilişkin taleplerin alındığını kaydeden Bakan Bak, “Öncelikle geçtiğimiz Pazar günü ve ondan önce Eskişehir’deki müsabakalarda yaşanan olayları kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, Türk sporunda şiddetin önlenmesiyle ilgili alınacak tedbirlerin ne şekilde olacağı hususunda kapsamlı bir değerlendirme yaptık.

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Türk sporunun ilerlemesini önemsiyoruz. Bu noktada bütün taraftarlara, bütün paydaşlara görevler düşüyor. Bunu birlikte başaracağımız bir sorun olarak görüyoruz. Bu süreç içerisinde tüm paydaşlarla birlikte çalışmayı arzu ediyoruz. Bu sadece güvenlik önlemleriyle çözülecek bir konu değildir. Burada medyamıza da büyük görevler düşüyor. Türk sporunun güzel yönlerini göstermemiz gerekiyor. 2024 Avrupa Şampiyonasına adaylık ile ilgili çalışmalarımız var. Bu süreçte bizim adaylıkla ilgili konumuzu etkileyecek süreçlerdir.

Hep beraber bu soruna çözüm üretmemiz gerekiyor. Kupa müsabakalarında yaşadığımız 2 olaya baktığımız zaman; bir tanesi Süper Kupa finali, diğeri de Türkiye Kupası finali. Bu kupa finallerinde e-bilet uygulamasının konulmasını kararlaştırdık. E-bilet uygulamasıyla geçtiğimiz süreç içerisinde sporda şiddete yönelik hareketlerde bulunan taraftar ve onların kayıtlarının tutulduğunu, bu kişilerin spor müsabakalarına alınmadığını görüyoruz.

Bu uygulamanın iki finalde uygulanmasını talep ediyoruz. Aynı zamanda müsabakaların risk analizlerinin yapılmasını değerlendiriyoruz. Müsabakaların konumuna göre, iki takım arasındaki geçmişte bulunan husumetlere yönelik risk analizlerinin yapılması gerektiğini ifade ediyoruz.

6222 sayılı "Sporda şiddet düzensizliğin önlenmesi hakkında Kanun’un" önemine dikkat çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “2016-2017 sezonunda 2015-2016 sezonuna göre gerek olaylar açısından gerek olaylara karışanlar açısından bir azalma söz konusu.


Maçları risk analizlerine göre A, B ve C kategorilerinde değerlendirme kararı aldıklarının altını çizen Soylu, konuşmasına şöyle devam etti: “Riskli müsabakalar, orta riskli müsabakalar ve risksiz müsabakalar. Yani 3 ayrı kategoride değerlendirilecek ve buna ait tedbirlerde ilgili mülki idari amirleri, spor kulüpleri ve federasyon tarafından bu şekilde gerçekleştirilecektir.

Saha içi ve saha dışı koordinasyon açısından ortaya konulacak tedbirlerde risk unsuru ile alınacaktır. Çipli kimlik kartlarına geçiyoruz ve bu güne kadar yaklaşık 10 milyon vatandaşımız çipli kimlik kartlarını aldılar. Yüz tarama sistemleri, parmak izleri gibi sistemlerin de spor alanlarında uygulanması temel hedeflerimizden bir tanesidir.

Sadece saha içi taşkınlıkları değil, aynı zamanda sosyal medya üzerinden de tahrikler ve taşkınlıklar söz konusudur. Bu konuda da özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın oluşturduğu Siber Daire Başkanlıkları çerçevesinde izleyebilme ve savcılıklara suç duyurusunda bulunabilme kabiliyetlerine sahibiz ve bunu da gerçekleştirebileceğimizi ifade etmek istiyorum. Misafir takımların kendi şehirlerinden çıkmasından itibaren kontrol edilecektir.”

Sporda şiddet ve güvenliği merkeze alan verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Adalet Bakanı Gül de, 6222 sayılı kanunda bir revizyona gidilebileceğine dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

“6222 sayılı yasa birçok sorunu çözmüş, birçok şiddetin azalmasına sebebiyet vermiş çok önemli bir kanun.

Beşiktaş-Konyaspor Süper Kupa maçı sırasında meydana gelen olaylar ile ilgili Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yapmış olduğu tahkikatın devam ettiğini belirten Bakan Gül, “Bu soruşturma sürecinde 4 kişi hakkında yakalama kararı çıkartılmıştır. Bu konuyla ilgili en kısa zamanda dostluğu, centilmenliği ortadan kaldıran bu tür görüntülere sebebiyet verenlerle ilgili yargımız, hakim ve savcılarımız hızlı, etkin bir şekilde bu çabaları göstermektedirler. Bu çabalar artarak devam edecektir” dedi.