VAR Bağımlısı: Avrupa'da VAR'a en fazla giden lig olduk

Cüneyt Çakır ve ekibi, VAR denemesi esnasında gazetecilere poz veriyor.
Cüneyt Çakır ve ekibi, VAR denemesi esnasında gazetecilere poz veriyor.

▬ Spor Toto Süper Lig, geride kalan 31 haftada toplamda 190 kez VAR'a başvurarak bu alanda VAR'dan en fazla yardım alan lig oldu.

▬ Süper Lig'in ardından İtalya Serie A, 143 kez VAR'a başvurarak aynı listede ikinci sıraya yerleşti.

▬ VAR'a en az başvuran lig ise yalnızca 92 kezle Bundesliga oldu.

▬ VAR Sistemi'nin hala gelişmesi gerektiğini düşünen Premier Lig'de VAR yerine gol çizgisi teknolojisi kullanıyor.

▬ Finalcial Times, VAR'a başvurulan bölümlere reklam alınması halinde futbol tarihinde görülmemiş bir gelir elde edilebileceğini öne sürdü.

Spor Toto Süper Lig, VAR incelemesi sayısında Avrupa’nın 5 büyük ligini açık ara farkla geride bıraktı. Maç başına 0.68 kez VAR’a başvurulan Süper Lig, VAR’dan en fazla yardım alan lig konumunda bulunuyor.

Global istatistik firmasının Türkiye şefi Barış Gerçeker, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımla rakamları açıkladı. Gerçeker’in paylaştığı verilere göre; 31. haftası geride kalan Spor Toto Süper Lig’de toplam 190 kez VAR’a başvuruldu. Maç başına VAR’a gitme ortalaması ise 0.68 olarak tespit edildi.

Cüneyt Çakır ilgili pozisyonu VAR'da inceliyor.
Cüneyt Çakır ilgili pozisyonu VAR'da inceliyor.

Spor Toto Süper Lig’in ardından VAR’a en fazla giden lig, İtalya Serie A oldu. İtalyanlar, geride kalan haftada toplamda 143 kez VAR’a başvurdu. Çizme’de maç başına VAR’a başvurma ortalaması ise 0.41’de kaldı.

Avrupa’nın 5 büyük ligi ve Süper Lig arasında VAR’dan en az yardım alan ülke Almanya oldu. Geride kalan haftalarda toplamda yalnızca 92 kez VAR’a başvuran Almanlar, maç başına VAR’a gitme ortalamasında ise 0.32’de kaldı.

▬ @barisgrckr
▬ @barisgrckr
  • İngiltere Premier Lig, Avrupa’nın 5 büyük ligi klasmanında yer alsa da bu sezon uygulama hayata geçirilmediği için istatistiklerde kendisine yer bulamadı. Ada’da gol çizgisi teknolojisi kullanılıyor.

PREMIER LİG'DE VAR SİSTEMİ VAR MI?

Bu sezon Süper Lig'de de uygulanmaya başlayan Video Yardımcı Hakem sistemi, dünyanın en prestijli liglerinden olan Premier Lig'de ise önümüzdeki sezondan itibaren kullanılmaya başlanacak.

Gol çizgisi teknolojisini anlatan bir şema.
Gol çizgisi teknolojisini anlatan bir şema.

Sky Sports’ta yer alan habere göre; VAR sisteminin gelişmesi gerektiğine inanan Premier Lig yönetimi, uygulamayı 2019-20 sezonunda yürürlüğe koymayı hedefliyor. VAR sistemi, 15 Eylül itibarıyla Premier Lig'de test amaçlı başlayacak ve VAR hakemleriyle maç hakemleri arasında irtibat sağlanmayacak.

VAR'A REKLAM ALINABİLİR Mİ?

Futbolda yavaş yavaş bütün liglerde kullanılmaya başlanan Video Asistan Hakem (VAR), kulüplere ayrı bir gelir kapısı sunuyor. Amerikan Futbolu ve krikette reklam ve sponsorluklar alan VAR'ın futbolda da bu şekilde kullanılması büyük bir kaynak sağlayabilir.

Financial Times'ın uzman görüşlerine yer verilen haberinde, VAR'ın futbol müsabakalarında sponsorluk ya da reklam alması durumunda 50 ile 100 milyon sterlin arasında bir gelir elde edilebileceği belirtildi. Bu rakam 58 ile 116 milyon avroya denk geliyor.

La Liga yönetimi, UEFA'nın henüz görüşünü bildirmediği konuyla ilgili durumu "muhtemel" olarak niteledi ve olası bir gelir kaynağına açık kapı bıraktı. Öte yandan haberde VAR'a sponsorluk "Futbolda daha önce görülmemiş bir sponsorluk fırsatı" olarak değerlendirildi.

DÜNYA KUPASI'NDA 27 DAKİKA KULLANILDI

VAR uygulaması futbolda ilk olarak 2018 yılında Rusya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda kullanılmıştı. Yapılan araştırmalara göre uygulamanın işleyişi tüm müsabakalar dahil toplam 27 dakika sürdü. VAR'dan böylesine yüksek izleyicili maçlar için beklenen gelir dakika başına 700 bin avroya kadar çıkıyor.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

🤯 Baş döndürücü Ajax antrenmanı.

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()