Tanıdık Yüzler: Afrika'nın en büyüğü kim olacak?

Senegal taraftarı tribünde tüm dikkatleri üzerine çekiyor.
Senegal taraftarı tribünde tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

2019 Afrika Uluslar Kupası'nın finalinde Cezayir ile Senegal kozlarını paylaşacak. Cuma akşamı TSİ 22.00'da oynanacak maçın galibi 4,5 milyon dolarlık para ödülünün sahibi olacak.

Senegal, daha önce finalde kaybettiği turnuvada ilk şampiyonluğunu hedeflerken, Cezayir ise 28 yıl aranın ardından ikinci kez kupayı müzesine götürmeye çalışacak.

Senegal'de Mbaye Diagne, Badou Ndiaye, Lamine Gassama ve Henri Saivet, Cezayir'de ise Sofiane Feghouli ve Islam Slimani, Süper Lig'in tanınan yüzleri olarak sahaya çıkacak.

Mısır'ın ev sahipliğinde düzenlenen 2019 Afrika Uluslar Kupası'nda final heyecanı Senegal ile Cezayir arasında yarın oynanacak karşılaşmayla yaşanacak.

Bu yıl 32'nci kez gerçekleştirilen ve kazanan tarafın 4,5 milyon dolar para ödülü alacağı turnuvanın finalinde, Cezayir ile Senegal, başkentteki Uluslararası Kahire Stadı'nda yarın TSİ 22.00'de karşılaşacak. Güney Afrikalı hakem Victor Gomes'in yöneteceği mücadele, Smart Spor kanalından naklen yayımlanacak.

Senegalli minikler, Tunus maçındaki golü kutluyor.
Senegalli minikler, Tunus maçındaki golü kutluyor.

Daha önce kupada iki kez finale yükselen ve 1990'daki turnuvadan zaferle ayrılan Cezayir, aynı başarıyı bir kez daha tekrarlamak amacıyla sahaya çıkacak. Bir kez finale kaldığı 2002'deki turnuvada Kamerun'a kaybeden Senegal ise kupayı ilk kez müzesine götürmeyi hedefliyor.

  • Senegal Kadrosundaki Tanıdık Yüzler
  • Mbaye Diagne: Galatasaray
  • Badou Ndiaye: Stoke City
  • Lamine Gassama: Göztepe
  • Henri Saviet: Bursaspor
  • Cezayir Kadrosundaki Tanıdık Yüzler
  • Sofiane Feghouli: Galatasaray
  • Islam Slimani: Leicester City

Cezayir rakibine kupada hiç kaybetmedi

Cezayir ile Senegal, Afrika Uluslar Kupası tarihinde 3 kez grup aşamasında ve bir kez yarı finalde karşı karşıya geldi. Bu maçlarını üçünü kazanan Cezayir, diğerinden de beraberlikle ayrılarak rakibine karşı hiç kaybetmedi.

Senegalli futbolcuların final sevinci görülmeye değerdi.
Senegalli futbolcuların final sevinci görülmeye değerdi.

Son olarak bu turnuvanın grup aşamasında 27 Haziran'da karşılaşan iki takım arasındaki mücadeleyi Cezayir, Youcef Belaili'nin golüyle 1-0 kazandı. Bu sonucun ardından C Grubu'nda Cezayir 9 puanla lider, Senegal ise 6 puanla ikinci olarak üst tura kaldı.

İki takım arasında 22 karşılaşmanın oynandığı genel istatistikte de Cezayir'in rakibine karşı büyük üstünlüğü dikkati çekiyor. Söz konusu maçların 13'ünü Cezayir kazanırken, Senegal ise rakibine karşı 4 kez sahadan galip ayrıldı. Taraflar arasındaki 5 karşılaşma ise beraberlikle sonuçlandı.

Mane ile Mahrez karşı karşıya

Final maçı, turnuvada attıkları 3'er golle takımlarının başarısında önemli pay sahibi olan Premier Lig'in iki yıldızı Liverpoollu Sadio Mane ile Manchester Cityli Riyad Mahrez'i de karşı karşıya getirecek.

Riyad Mahrez'in Cezayir'i finale taşıyan frikik golü.
Riyad Mahrez'in Cezayir'i finale taşıyan frikik golü.

Cezayir'in kaptanlığını da üstlenen Mahrez, takımının C Grubu'nda Kenya'yı 2-0, son 16 turunda Gine'yi 3-0 ve yarı finalde Nijerya'yı 2-1 yendiği maçlarda rakip ağları birer kez sarstı.

İtalya'nın Napoli takımında forma giyen 22 yaşındaki kanat oyuncusu Adam Ounas da Cezayir formasıyla 3 gole imza atarak turnuvanın öne çıkan oyuncuları arasına adını yazdırdı.

Sadio Mane ise Senegal'in Kenya'yı yendiği C Grubu maçını 2 golle tamamlarken, Uganda'yı 1-0'la geçtiği son 16 turu mücadelesinde takımına galibiyeti getiren golün sahibi oldu. 27 yaşındaki oyuncu, turnuvada iki penaltı atışından ise faydalanamadı.

Sadio Mane'nin Kenya ağlarını havalandırdığı penaltı golü.
Sadio Mane'nin Kenya ağlarını havalandırdığı penaltı golü.

Tanıdık yüzler sahaya çıkacak

İki takım arasındaki final mücadelesinde, geçen sezon Spor Toto Süper Lig'de forma giyen birçok önemli futbolcu da sahaya çıkacak.

Galatasaray'ın forveti Mbaye Diagne ve kiralık kontratı sona eren Badou Ndiaye, Göztepeli Lamine Gassama ve geçen sezon Bursaspor'da kiralık olarak forma giyen Henri Saivet, Senegal adına ter dökecek.

Galatasaray forması giyen Feghouli de finalde boy gösterecek.
Galatasaray forması giyen Feghouli de finalde boy gösterecek.

Turnuvanın çeyrek finalinde Fildişi Sahili ağlarını sarsarak takımının finale kalmasına katkı sağlayan Galatasaray'ın yıldız oyuncularından Sofiane Feghouli ise Cezayir'in bu maçtaki önemli kozlarından olacak. Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe'de kiralık olarak forma giyen Islam Slimani de Cezayir'in kadrosunda yer alıyor.

Slimani'nin Fildişi Sahilleri'ni bu golle üzmüştü.
Slimani'nin Fildişi Sahilleri'ni bu golle üzmüştü.

Üç oyuncu krallık yarışında iddiasını sürdürüyor

Turnuvanın gol krallığı yarışında, Tunus'u 1-0 yenerek turnuvayı 3. sırada tamamlayan Nijerya'nın Çin ekibi Şanghay Shenhua'da forma giyen santraforu Odion Ighalo 5 golle ilk sırada bulunuyor.

Onları 3'er golle takip eden Mane, Mahrez ve Ounas ise krallık yarışında iddiasını sürdürüyor. 2014-15 sezonunda Bursaspor formasını giyen Demokratik Kongolu forvet Cedric Bakambu ise turnuvayı 3 golle tamamlayan diğer oyuncu oldu.

Mbaye Diagne takım arkadaşlarıyla finali kutluyor.
Mbaye Diagne takım arkadaşlarıyla finali kutluyor.

İki takım da defansına güveniyor

51 maçta 101 golün atıldığı ve maç başı 1,98 kez ağların sarsıldığı turnuvada adlarını finale yazdıran Cezayir ve Senegal, önceki maçlarında özellikle iyi savunmalarıyla öne çıktı.

Senegal turnuvada çıktığı 6 maçta sadece 1 kez kalesinde gole izin verdi ve o karşılaşmada Cezayir'e 1-0 kaybederek turnuvadaki tek mağlubiyetini aldı. Afrika ekibi, bu maçlarda rakip ağları 8 kez sarstı.

Namağlup Cezayir ise sadece çeyrek finalde Fildişi Sahili ve yarı finalde Nijerya karşısında birer kez kalesini gole kapatamadı. Cezayir, rakip takımların kalesine ise toplam 12 gol attı.

Cezayir forması giyen Youcef Belaili ülkesinin bayrağını dalgalandırıyor.
Cezayir forması giyen Youcef Belaili ülkesinin bayrağını dalgalandırıyor.

Nijerya üçüncü oldu

2019 Afrika Uluslar Kupası'nın 3'üncüsü Nijerya oldu. Mısır'ın ev sahipliğinde bu yıl 32'ncisi düzenlenen turnuvanın 3'üncülük maçında, Tunus ile Nijerya, başkent Kahire'deki El-Selam Stadı'nda karşılaştı.

Nijerya, Ighalo'nun 3. dakikada kaydettiği golle sahadan 1-0 galip ayrıldı. Şampiyona, Senegal ile Cezayir arasında 19 Temmuz Cuma günü TSİ 22.00'de oynanacak final maçıyla sona erecek.

gzt

Siyasi gerginliğe devre arası

Nijerya kafilesinin üçüncülük pozu.
Nijerya kafilesinin üçüncülük pozu.

"Çöl Savaşçıları", "Çöl Tilkileri" ya da formalarının rengi nedeniyle "Yeşiller" lakaplarıyla anılan Cezayir Milli Futbol Takımı'nın finale yükselmesi, ülkede Abdulaziz Buteflika'nın 5. dönem cumhurbaşkanlığı adaylığına tepki olarak başlayıp yaklaşık 5 aydır süren siyasi gerilimi nispeten hafifletti.

Afrika'da halk turnuvaya konsantre olmuş durumda.
Afrika'da halk turnuvaya konsantre olmuş durumda.

Cezayir halkı, milli takımlarının 29 yıldan bu yana ilk kez finale adını yazdırmasını günlerdir coşkuyla kutluyor.

Çöl Tilkileri, finale çıkmadan önce de mücadele ruhu ve etkileyici başarılarıyla ülke sokaklarında ve yerel basında adlarından övgüyle söz ettiriyordu. Turnuva boyunca her maç sonrası binlerce Cezayirli sokaklarda sevinç gösterilerinde bulunurken takımın formaları yok sattı.

Cezayir yönetiminden milli takıma tebrik

Resmi makamlar da bu coşkuya halkın yarı final ve final maçlarını Kahire'de izlemeleri için uçak biletlerinde sembolik fiyat uygulamasıyla katkı sağladı.

Cezayir hükümeti, yaklaşık 5 bin taraftarın final maçına tanık olmasını sağlamak için 28 uçak tahsis ederek iki ülke arasında adeta bir hava köprüsü oluşturdu.

Minik futbolseverler gözlerini dev ekrandan alamıyorlar.
Minik futbolseverler gözlerini dev ekrandan alamıyorlar.

Son zamanlarda ülkedeki gergin siyasi gündeme ilişkin açıklamalarıyla görmeye alışılan Cezayir’in geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih de yayımladığı mesajla finale kalan "Yeşiller"in başarısından övgüyle söz etti, futbolcuları ve teknik ekibi tebrik etti.

Devlete ait radyo ve televizyon gibi medya organları da milli takımın attığı her adıma ilişkin bilgi veriyor. "Çöl Tilkileri"ne ilişkin haberlerin yer almadığı zamanlarda da takımı destekleyen coşkulu marşlar çalınıyor.

Kupa heyecanının kitlesel halk gösterilerine etkisi

"Çöl Savaşçıları"nın başarısı yaklaşık 5 aydır devam eden halk gösterilerinin gölgesindeki ülke siyasetinin dar bir boğazdan geçtiği döneme denk geldi.

Cezayir'de tarihi nitelikteki kitlesel gösteriler ve ordunun "uyarıları" sonucu 20 yıldır yönetimde bulunan Abdulaziz Buteflika'nın 2 Nisan'da istifasını açıklamasına rağmen devam eden protestolara katılan göstericilerin söylemleri de Afrika Uluslar Kupası'ndaki gelişmelerden etkilendi.

Tunus - Nijerya maçına damga vuran renkli futbolsever.
Tunus - Nijerya maçına damga vuran renkli futbolsever.

Kitlesel halk protestolarının 21'inci haftasında göstericiler, "milli takımın Afrika Uluslar Kupası'nda elde ettiği başarı gibi ülkedeki halk hareketlerinin de şeffaf bir seçimle taçlanmasını" isteyen dövizler taşıdı.

Cezayirlilerin kupa heyecanını büyük bir coşkuyla takip ettiği göz önüne alındığında final karşılaşmasıyla aynı güne denk gelecek cuma protestolarına katılımın yarın bir hayli düşük olması bekleniyor.

Cezayirlilerin heyecanı sosyal medyaya da taşındı

Cezayir'in final heyecanı sosyal medyada da etkin bir şekilde gözlemleniyor. Sosyal medyada ülkenin siyasi durumuna ilişkin tartışmalar yerini futbol müsabakası yorumlarına bırakmış durumda.

Öte yandan, muhalifler, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarda, yönetimi "Cezayir-Mısır arasında hava köprüsü" kurarak sokaktaki imajını düzeltmeye çalışmakla suçluyor.

Cezayirli yaşlı futbolseverlerin aklı fikri final maçında.
Cezayirli yaşlı futbolseverlerin aklı fikri final maçında.

Cezayir Cumhurbaşkanlığının, salı günü ulusal diyaloğu yürütmesi beklenen bağımsız isimlerin yer aldığı listenin yakın zamanda açıklanacağını duyurması bile alışılmamış şekilde fazla tartışmaya yol açmadı.

Cezayir ile Senegal, 2019 Afrika Uluslar Kupası finalinde yarın TSİ 22.00'de Uluslararası Kahire Stadı'nda karşı karşıya gelecek.