Tarihi sponsorluk: Süper Lig'de bitcoin açılımı

Yeni Malatyaspor'dan kripto açılımı
Yeni Malatyaspor'dan kripto açılımı

● Kripto para alım - satım platformu BTCTurk, Süper Lig ekibi Yeni Malatyaspor’a isim sponsoru oldu.

● Yeni Malatyaspor, söz konusu sponsorluk anlaşması kapsamında 1 yıl için yaklaşık 5 milyon TL kazanacak.

● Geçtiğimiz sezon Evkur Yeni Malatyaspor ismiyle mücadele eden kulübün bu sezonki ismi ise BTCTurk Yeni Malatyaspor olacak.

Süper Lig ekiplerinden Yeni Malatyaspor, yeni sezon öncesinde isim sponsorunu değiştirdi ve kripto para alım-satım platformu olan BTCTurk ile anlaşmaya vardı.

Hürriyet Gazetesi'nden Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre; taraflar arasında imzalanan anlaşma kapsamında Yeni Malatyaspor, 1 yıl için 5 milyon liraya yakın bir parayı kasasına koyacak. Ayrıca anlaşma süresince kulübün yeni adı ise BTCTurk Yeni Malatyaspor olacak.

gztspor / instagram

  • Böylece Süper Lig tarihinde ilk kez bir takım, kripto para dünyasından bir platform ile sponsorluk anlaşması imzalamış oldu.

Piyasalar nasıl etkilenecek?

Yeni Malatyaspor ile BTCTurk arasında imzalanan söz konusu sponsorluka anlaşması, kripto dünyasında olumlu bir hava yarattı. Kripto para birimlerinin halka yayılması ve daha geniş kitlelere ulaşacak olması piyasayı heyecanlandırdı.

Uzmanlar, özellikle bitcoin'in popülaritesini arttıracak olan bu tarz anlaşmalar sayesinde yatırımcıların yüzünün güleceğini ve hacmin yükselmesiyle doğru orantılı olarak bitcoin fiyatının da yükseleceğini öngörüyor.

Bitcoin ne kadar?

  • Bitcoin, 27/08/2019 12:28 itibarıyla TL bazında ₺59.449,70, Amerikan doları bazında ise $10.184,80 seviyelerinden işlem görüyor.

Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin; kriptolu (şifreli) para kategorisinde, açık kaynaklı bir kod olarak yayınlanmış bir dijital para birimidir. Bitcoin, mevcut kullandığımız TL, Dolar, Euro gibi para birimleri gibi, günlük yaşantımızdaki alışverişlerimizde ve çevrimiçi ortamlarda harcayabileceğimiz bir para birimi özelliği göstermektedir. Bitcoin’i diğer para birimlerinden ayıran özellik ise, para otoritelerinin ve hükümetlerinin Bitcoin üzerinde bir hakimiyetlerinin olmayışıdır. Çünkü Bitcoin, hükümetlerin kontrolünde değil, Bitcoin ağının kontrolünde üretilmektedir.

Satoshi Nakamoto olduğu henüz teyit edilemeyen yazılımcı.
Satoshi Nakamoto olduğu henüz teyit edilemeyen yazılımcı.

Bitcoin, 2009 yılında, Satoshi Nakamoto rumuzlu bir şahıs tarafından “protokol” olarak yayınlandı. Bu protokole göre; Bitcoinler kişiler arasındaki veri paylaşım ağını (Peer-to-Peer) temel alan, merkezî bir otorite tarafından kontrol edilemeyen, işlem ücreti oldukça düşük, bağımsız bir para birimidir.

Şubat 2015'ten itibaren, 100.000'den fazla tüccar ve satıcı, bitcoini ödeme olarak kabul etti. Cambridge Üniversitesi tarafından 2017'de yapılan araştırmaya göre ise; 2,95 ila 5,8 milyon eşsiz kullanıcı kripto para cüzdanı kullanıyor.

Bitcoin’i daha iyi anlayabilmek için, Bitcoin’in özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Bitcoin bağımsız bir para birimidir. Bitcoinlerin üretimi yukarıda bahsettiğimiz gibi para otoriteleri ve hükümetlerin kontrolünde gerçekleşmediğinden, bu otoritelerin Bitcoin üzerinde bir kontrolü olmuyor. Bu nedenle Bitcoin’i, bağımsız bir para birimi olarak nitelendirmek doğru olur.

Bitcoin kullanıcılarına işlemlerinde anonimlik sağlar. Bitcoin hesapları, şifreli olma özelliği taşıdığından ve bu hesaplardan birden fazla açılabildiğinden, yapılan işlemlerin anonim olması sağlanıyor. Bitcoin hesapları açılırken, kendinizle ilgili sadece bir mail adresi ve isim vermeniz yeterli oluyor.

Bitcoin ağındaki işlemler herkes tarafından incelenebilir.Block Chain adı verilen bir veri merkezinde, Bitcoin üzerinden yapılan tüm işlemler kayıt altında tutulmaktadır. Bitcoin hesapları arasında gerçekleşen tüm işlemler, önce bu ağ tarafından kayıt altına alınır daha sonra işlem tamamlanır. Kullanıcılar, hangi hesaptan ne kadar işlem yapıldığını görme lüksüne sahiptirler. Fakat hesaplar şifreli olduğundan, bu hesapların kime ait olduklarını asla bilemezler.

Bitcoin hesap kurulumu oldukça basittir. Bitcoin hesaplarınızı hiçbir ücret ödemeden, sorgusuz sualsiz açabildiğiniz gibi, işlemlerinizde de bir ücret ödemezsiniz. Bitcoinler kişiler arasındaki veri paylaşım ağı ile gönderildiğinden, herhangi bir aracı kuruma işlem ücreti ödemeniz gerekmiyor.

Bitcoin’de yaptığınız para transferleri çok hızlı gerçekleşir. Herhangi bir aracı kurum veya banka ile gerçekleştirdiğiniz para transferleri, birçok engele takılıp gecikebilir. (Çalışma saatleri vs.) Fakat Bitcoin, kişiler arası veri paylaşımına dayandığından, günün her saatinde para transferleri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bitcoin’ de işlem iptali yoktur. Bitcoin ile para transferi yaptıktan sonra, bu işlem iptal edilemez. Parayı geri almanın tek yolu alıcının size tekrar bir para transferi yapmasıdır. Bu da bankalarda sorun yaratan “chargeback” olayına bir çözüm olarak gözüküyor.