Türk futbol tarihinde bir ilk: Şampiyon küme düştü

Bursasporlu yıldız oyuncu son düdüğün ardından kendini yere bıraktı.
Bursasporlu yıldız oyuncu son düdüğün ardından kendini yere bıraktı.

▬ Spor Toto Süper Lig'de 2018-2019 sezonunu 37 puanla 15. sırada tamamlayan Bursaspor, küme düştü.

▬ Yeşil beyazlı ekip, Türk futbol tarihinde şampiyonluk yaşadıktan sonra küme düşen ilk takım oldu.

▬ Süper Lig'de 2009-2010 sezonunda şampiyon olan Bursaspor, Türk futbol tarihinde "Dört büyükler" dışında bu başarıya ulaşan 5. takım unvanını almıştı

▬ Yeşil beyazlılar, şampiyon olmadan önce 2003-2004 sezonunda 40 puan toplayarak 16. sırada kalmış ve tarihinde ilk kez küme düşmüştü.

Bursaspor'un Spor Toto Süper Lig'i 16. sırada tamamlayarak küme düşmesiyle ilk kez şampiyonluk yaşamış bir kulüp bir alt lige düşmüş oldu.

Ligin son haftasında deplasmanda Evkur Yeni Malatyaspor'u 2-1 mağlup eden Bursaspor, bu sonuca rağmen Göztepe'nin kendi sahasında MKE Ankaragücü'nü aynı skorla yenmesiyle küme düşmekten kurtulamadı.

Bursasporlu futbolcular maçın ardından büyük üzüntü yaşadı.
Bursasporlu futbolcular maçın ardından büyük üzüntü yaşadı.

Göztepe bu galibiyetle puanını 38'e yükseltti ve rakibinin bir puan gerisinde kalan son "Anadolu şampiyonu" yeşil-beyazlılar, Akhisarspor ve Büyükşehir Belediye Erzurumspor ile beraber bir alt lige düştü.

Tarihte ilk kez "şampiyon" küme düştü

Süper Lig'de 2009-2010 sezonunda şampiyon olan Bursaspor, Türk futbol tarihinde "Dört büyükler" dışında bu başarıya ulaşan 5. takım unvanını almıştı.

Ertuğrul Sağlam yönetiminde tarih yazan yeşil-beyazlı ekip, aynı zamanda Trabzonspor'un dışında şampiyonluğu İstanbul dışına taşıyan ikinci ekip olmuştu.

Bir tarafta hüzün, bir tarafta huzur.
Bir tarafta hüzün, bir tarafta huzur.

Bu şampiyonluğun ardından bir türlü istikrarını tekrar yakalamayan Bursa ekibi, 2016-2017 ve 2017-2018 sezonlarında da son haftada lige tutunmuştu.

Yine bu sezonda son haftalara kadar düşme potasından kurtulamayan Bursaspor, bu kez aynı senaryoyu yazamadı ve ligi 16. sırada tamamlayarak bir alt lige düştü.

  • Alınan bu kötü sonuçla, ilk kez şampiyonluk yaşamış bir kulüp Türk futbol tarihinde kümeye düşmüş oldu.

56 yıllık tarihinde ikinci kez "kabus"

Süper Lig'in 2003-2004 sezonunu 40 puan toplayarak 16. sırada bitiren Bursaspor, tarihinde ilk kez küme düşmüştü.

Tarihinin en kötü sezonunu geçiren yeşil-beyazlılar, iki sezonluk alt lig macerasının ardından tekrar Süper Lig'e yükselmişti.

gzt

Bu "kara" sezonun ardından yaşadığı "kabusu" bir kez daha gören Bursaspor, bu kez 37 puan toplayarak o sezondan daha kötü bir yıl geçirdi ve 56 yıllık tarihinde ikinci kez bu başarısızlığını yineledi.

Mesut Bakkal kurtaramadı

Samet Aybaba ile yolların ayrılmasının ardından takımın başına getirilen Mesut Bakkal, Bursaspor'u küme düşmekten kurtaramadı. Bakkal yönetimindeki yeşil-beyazlılar, oynadığı 7 maçta 2 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 yenilgi aldı.

Gol yollarındaki sıkıntı belirleyici oldu

Bursaspor'un kümeye düşmesindeki en belirleyici unsurlardan biri gol yollarındaki sıkıntısı oldu.

Çıktığı 34 maçta rakip fileleri sadece 28 kez havalandıran yeşil-beyazlılar, en az gol atan takım olarak ligi noktaladı.

Mesut Bakkal kenardan öğrencilerini izliyor.
Mesut Bakkal kenardan öğrencilerini izliyor.
  • Maç başına 0,8 gol ortalamasıyla oynayan Bursaspor, en son 16 takımlı 1993-1994 sezonu 26 golle tamamlayarak bu ortalamanın altında kalmıştı.

Kongreye gidiliyor

Spor Toto Süper Lig'de sezonu 16. sırada tamamlayarak küme düşen Bursaspor'un kulüp yönetimi, olağanüstü genel kurula gitme kararı aldı.

Kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada, son bir yıldır sportif ve mali zorlukların yönetim kurulunun gündeminde birinci öncelik olarak görüşüldüğü ve buna yönelik çözüm arayışlarının kesintisiz bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Ali Ay düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor.
Ali Ay düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

Olağanüstü genel kurula gidilmesi fikrinin defalarca gündeme geldiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

  • "Sadece tribün desteğinin Bursaspor'a yeterli olmayacağı ve şehrin kulübüne sahip çıkması noktasında yaşanan duyarsızlığın, genel kurulu artık zorunlu hale getirdiği kanaati de aylar önce yönetim kurulumuzun ortak görüşü olarak benimsenmiştir. Ancak lig mücadelesi devam ederken gündemin değişmesinin camia ve takım üzerinde olumsuz etki yaratma ihtimali nedeniyle kongre tarihi açıklanmazken, bugün itibarıyla yönetim kurulumuz olağanüstü genel kurul kararı almış olup, ilk toplantının 15 Haziran Cumartesi, çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantının ise 23 Haziran Pazar günü yapılması kararlaştırılmıştır."

Bursaspor yerel gazetelerinden Kent, şehrin takımının küme düşmesini böyle gördü.
Bursaspor yerel gazetelerinden Kent, şehrin takımının küme düşmesini böyle gördü.

Bursaspor'dan 21 takım önerisi

Bursaspor Başkanı Ali Ay, VAR'dan dolayı mağdur olduklarını ileterek ve bu sezon özelinde hiçbir takımın küme düşmemesi önerisinde bulundu. TFF Başkan Adayı Nihat Özdemir'le bu konuyu görüştüklerini belirten Ay, Özdemir'in öneriye sıcak baktığını ifade etti.

  • "21 takım olma ihtimali, olmama ihtimalinden daha yüksek… Şu bir gerçek Bursaspor'un, Göztepe'nin, Erzurum'un düşmesini kimse istemiyor. Çünkü, şehir takımları ve Türk futbolunun da şehir takımlarına ihtiyacı var. Göztepe, biz, Erzurum çok iyi hazırlık yaptık. Özellikle VAR sisteminin yetersizliğini gösterdik. Dünya Kupası'nda 33 VAR kamerası varken, bizde 8. VAR'dan çok canımız yandı mağdur durumdayız. Federasyon başkanımızla da görüştük… O da mağduriyetimizi gördü. Konuyla ilgili araştırma yapacaklarını dile getirdi. VAR'dan uğradığımız zararın tek telafisi ligdeki takım sayısının artırılması… İnanın diğer kulüpler de bizim yanımızda. Şimdi Göztepe, Erzurum ve Bursaspor olarak daha detaylı bir çalışma yapıyoruz."
Bu gönderiyi Instagram'da gör

😎 Hayat.

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()