Türkiye bu gruptan nasıl çıkar?

Türkiye bu gruptan nasıl çıkar?
Türkiye bu gruptan nasıl çıkar?

Türkiye'nin Hırvatistan'ı yenmesiyle grupta ortalık karıştı. Alınan şaşırtıcı sonuçların ardından ilk dört sırada bulunan takımların çıkma şansının oluşu akıllara "Türkiye bu gruptan nasıl çıkar?" sorusunu getirdi.

2018 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'nda yer alan Türkiye, gruptaki 8 maç sonunda topladığı 14 puanla 3. sırada yer alıyor.

Peki A Milli Takımımız, gruptan nasıl çıkar?

Grupta iki maç daha oynayacak olan milli takımımızın, Rusya'da düzenlenecek olan 2018 Dünya Kupası'na doğrudan katılabilmek için grubu liderlikle tamamlaması gerekiyor. İkincilik ise, play-off kapısını aralayabilir.

Şu anda 3. sırada yer alan A Milli Takım'ın bulunduğu grupta liderlik koltuğunda 16 puanlı Hırvatistan yer alıyor. İkinci İzlanda'nın16, dördüncü Ukrayna'nın da 14 puanı bulunuyor.

Türkiye, kalan iki maçında İzlanda ile evinde ve Finlandiya deplasmanda karşılaşacak.

Her şey bizim elimizde

Türkiye son iki maçtan 6 puan alırsa 20 puana ulaşıyor ve son gece oynanacak Ukrayna - Hırvatistan maçı berabere biterse grubu lider bitirmeyi garantiliyor.

Ay-yıldızlı ekip kalan iki maçını kazanması halinde en kötü ihtimalle grubu ikinci sırada tamamlayarak play-off aşamasına katılmaya hak kazanacak.

Dünya Kupası Elemeleri Formatı

Dünya Kupası'na Avrupa'dan ev sahibi olan Rusya dışında 13 takım katılacak. 13 takımın 9'u, grup aşamalarını lider olarak tamamlayan takımlar olacak.

Gruplarını ikinci sırada tamamlayan 9 takım ise topladıkları puanlara göre kendi aralarında sıralanacak. Bu 9 takım arasında en son sırada yer alan, yani 'en kötü ikinci' takım organizasyona otomatikman veda edecek. Geri kalan 8 takım ise Play-Off oynama hakkı elde edecek.

İkinci takımların belirlenmesindeki kriterler ise öncelik sırasına göre şöyle olacak:

1)En çok puan toplayan

2) En yüksek averaja sahip olan

3) En çok gol atan

İki ayaklı Play-Off eşleşmelerini kazanan dört takım, Dünya Kupası finallerine katılmaya hak kazanacak.

Dönüm maçı yine İzlanda’yla

Finlandiya'nın İzlanda'yı, İzlanda'nın Ukrayna'yı, Türkiye'nin de Hırvatistan'ı mağlup etmesiyle I Grubu'nda işler iyice karıştı. Alınan bu sonuçlarla grubun ilk dört sırasında bulunan takımların gruptan çıkma şansı bulunuyor. Ortaya çıkan bu durumda Türkiye'nin İzlanda'yla oynayacağı maç dönüm noktası özelliği taşıyor.

Tarih tekerrür ediyor

Fransa'da düzenlenen 2016 Avrupa Şampiyonası'na katılmak için grup maçlarında Çek Cumhuriyeti, İzlanda, Hollanda, Kazakistan ve Letonya'yla mücadele eden Türkiye, gruptaki ilk 3 maçta beklediği sonuçları alamadı. Ancak sonrasında yakaladığı havayla ilk 3 sıra için avantajlı konuma geçti ve son maçta İzlanda'yı 1-0 mağlup ederek en iyi 3'üncü olarak direkt olarak Avrupa Şampiyonası'na katılmayı başarmıştı.

A Milli Futbol Takımı'nın Dünya Kupası'na katılmak için önündeki en önemli engel yine İzlanda. Avrupa Şampiyonası Grup Elemeleri'nde rakibine ilk maçta deplasmanda 3-0 mağlup olan Türkiye, son karşılaşmada ise 1-0 kazanmıştı.