Polemik: Vedat Muriqi yerli statüsünde oynayabilir mi?

Vedat Muriqi, Fenerbahçe formasıyla ilk pozunu böyle vermişti.
Vedat Muriqi, Fenerbahçe formasıyla ilk pozunu böyle vermişti.

Fenerbahçe, 4 yıllık anlaşma sağladığı Vedat Muriqi'yi yerli statüsünde oynamak için hukuki yollara başvurma kararı aldı.

2016 yılında Kosova milli takımında oynadığı için mevcut yönetmelik kapsamında yerli statüsünde oynaması mümkün olmayan Vedat Muriqi, olası bir kural değişikliği durumunda Türk statüsünde forma giyebilecek.

Oyuncusunun durumuyla ilgili konuşan menajer Haluk Canatar, yabancı kuralının değişmesiyle birlikte mevcut statünün de değişeceğine işaret ederek, "Gelecek sezon kuralın değişmesiyle birlikte Vedat Muriqi yerli statüsünde oynayabilir." ifadelerini kullandı.

Türk ve Kosova pasaportu bulunan yetenekli oyuncunun daha önce yerli statüsünde oynamak için resmi başvuruda bulunduğu ve bunun için 1 yıllık süresi kaldığı da bir diğer iddia olarak öne çıkıyor.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe, Çaykur Rizespor'dan kadrosuna kattığı forvet oyuncusu Vedat Muriqi'yi yerli statüsünde oynatmak için düğmeye bastı.

Kasım 2016'da Kosova formasıyla milli maçta görev aldığı için mevcut statü kapsamında yerli statüsünde oynaması mümkün olmayan yetenekli oyuncu için şartları zorlayan sarı lacivertli ekip, hukuki yollara başvurmaya hazırlanıyor.

Vedat Muriqi, Kosova milli takımı formasıyla.
Vedat Muriqi, Kosova milli takımı formasıyla.

Fenerbahçe harekete geçti

TRT Spor'da konuşan gazeteci Fatih Doğan, Vedat Muriqi'nin ailesinde bir Türk olduğunu ve Fenerbahçe'nin de bu detay üzerinden yola çıkarak yeni transferini yerli statüsüne yazdırmayı hedeflediğini söyledi.

Fatih Doğan, "Fenerbahçe, Vedat Muriqi'yi Türk statüsünde oynatmak için her türlü hukuki yolu deniyor. Ailesinde bir Türk varmış" ifadelerini kullandı.

Vedat Muriqi, Fenerbahçe formasıyla ilk idmanında.
Vedat Muriqi, Fenerbahçe formasıyla ilk idmanında.

Vedat Muriqi yerli statüsünde oynayabilir mi?

Oyuncusunun durumuyla ilgili konuşan menajer Haluk Canatar, yabancı kuralının değişmesiyle birlikte mevcut statünün de değişeceğine işaret ederek, "Gelecek sezon kuralın değişmesiyle birlikte Vedat Muriqi yerli statüsünde oynayabilir" ifadelerini kullandı.

Yorumcu Uğur Karakullukçu da statünün değişeceğinin altını çizerek bu durumda Vedat Muriqi'nin yerli statüsünde oynayabileceğini ifade etti. Karakullukçu, "Vedat için, 'Seneye yerli statüsüne geçecek' dedikodusu bir hurafe, statü bu olduğu sürece Ekim 2016'da Kosova A milli olan Vedat'ın yerli sayılması imkansız ama ben statünün de kural yenilendiği dönemde değişeceği kanaatindeyim. Kaldı ki hep yabancı bile olsa ben Vedat'ı alırım." dedi.

Çift pasaport sayesinde 1 yıl iddiası

Hem Kosova hem de Türk pasaportu bulunan Vedat Muriqi, Süper Lig kariyerine devam etmesi halinde 2020-21 yılında yerli oyuncu olarak oynayabilecek. Kosovalı golcünün daha önce yerli statüsünde oynamak için resmi başvuruda bulunduğu ve bunun için 1 yıllık süresi kaldığı ortaya çıktı.

Kosovalı futbolcu, sarı lacivertli takımda 94 numaralı formayı giyecek.
Kosovalı futbolcu, sarı lacivertli takımda 94 numaralı formayı giyecek.

Yabancı kuralı ne zaman değişecek?

Çiçeği burnuna Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, mevcut yabancı kuralının önümüzdeki sezon değiştirilmeyeceğini ancak bir sonraki sezon sayının azaltılabileceğini söyledi.

Nihat Özdemir, başkan adayı olduğu dönemde, "Yabancı sayısı arttığı için bir kalitenin geldiğine de ben inanıyorum. Türk oyuncular gerekli sayıda yer bulamıyorlar. Bazı takımlar 11 yabancı ile maçlara çıktı, bu spor kamuoyunu üzdü, yöneticileri üzdü. Bu 11 yabancı ve 11 yabancıyı oynatabilme yetkisi bir süreç içinde sonlanmalıdır. Bunu sadece TFF'nin oturup karar alıp, 'uygulayacağız' demesinin doğru olduğuna da inanmıyorum. Bunun katılımlarla bir süreç içinde gittikçe azaltılması gerektiğine inanıyoruz. Sadece mesela 8 olacak, 2 tribünde, 4 kulübede olacak. Ya da 6 diyeceğiz, 6+2+2 yapacağız mesela..." demişti.

gzt

Nihat Özdemir, başkan seçildikten sonra ise "Bu sezon herhangi bir değişiklik yapmamız söz konusu değildir. Çünkü alınacak her bir karar bundan sonraki sezonlar için geçerlidir. Her takımın kendi elinden bulundurduğu yabancı oyuncular ve sözleşmeleri var. O yüzden böyle bir şey söz konusu olamaz. Önümüzdeki yıllarda yapılacak herhangi bir değişiklik ile ilgili ise Kulüpler Birliği ile bir araya gelerek bir neticeye vardığımız takdirde bu değişiklikleri yapmak için fikrimiz var. İnşallah bunu da yerine getireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Mevcut yabancı kuralı nasıl?

TFF, 2015 yılında yabancı kontenjanında yeni bir düzenlemeye gitmişti. Mevcut kurala göre Süper Lig'de yer alan kulüpler, 14 yabancı futbolcuya lisans çıkartabiliyor.

Mevcut kurala göre kulüpler 28 kişilik oyuncu kadrosunda 14 yerli, 14 yabancı oyuncu bulundurulabiliyor. Kulüpler 21 kişilik maç kadrosunda ise 12 yabancı 9 yerli futbolcuya yer verebiliyor.

gztspor / Instagram.
gztspor / Instagram.

Olası yeni yabancı kuralı nasıl olacak?

TFF, yabancı kuralında düşünülen yeni planlamayı ise 6 + 2 + 2 olarak öngörüyor. Federasyonun üzerinde çalıştığı yeni yabancı planlaması, toplamda 10 yabancı oyuncuyla sözleşme yapılabilmesine izin veriyor.

Bunların tamamı kadroda yer alamayacak. İlk 11'de 6 yabancı oyuncuya izin verilirken, kulübede de 2 oyuncu yer alabilecek. Diğer iki oyuncu ise tribüne çıkmak zorunda kalacak.

gztspor / Instagram.
gztspor / Instagram.

Diğer ülkelerde yabancı sınırı nasıl?

  • Almanya: Yabancı sınırlaması yok. Tüm yabancılar ilk 11'de sahaya çıkabilir. En az 12 Alman futbolcu kadroda bulunması şartı var. En az 8 futbolcu ise altyapıdan yetiştirilmeli.
  • Belçika: Yabancı sınırlaması yok. Tüm yabancılar ilk 11'de sahaya çıkabilir. En az 6 futbolcu altyapıdan yetiştirilmelidir.
  • Fransa: Avrupa Birliği futbolcuları + 4 yabancı futbolcu kadroda bulundurulabilir. En fazla 4 yabancı futbolcu ilk 11'de sahaya çıkabilir.
  • Hollanda: Yabancı sınırlaması yok. Tüm yabancılar ilk 11'de sahaya çıkabilir. 18-19 ve 20 yaş futbolcular için asgari maaş şartı vardır.
  • İngiltere: Yabancı sınırlaması yok. Tüm yabancılar ilk 11'de sahaya çıkabilir. İngiltere'de alınan yabancı oyuncuların milli takımlarında oynama sayılarına bakılmaktadır.
  • İspanya: Avrupa Birliği futbolcuları + 3 yabancı futbolcu kadroda bulundurulabilir. AB futbolcuları + 3 yabancı futbolcu ilk 11'de sahaya çıkabilir.
  • İtalya: Avrupa Birliği futbolcuları + 5 yabancı futbolcu kadroda bulundurulabilir. AB futbolcuları + 5 yabancı futbolcu ilk 11'de sahaya çıkabilir.
Bu gönderiyi Instagram'da gör

🔵 Vedat Muriqi, kendi transferini kendisi açıkladı.

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()