Yayın Krizi: beIN SPORTS yayın haklarını bırakacak mı?

Digiturk CEO'su Yousef Al-Obaidly, ihalenin ardından böyle poz vermişti.
Digiturk CEO'su Yousef Al-Obaidly, ihalenin ardından böyle poz vermişti.

● Süper Lig maçlarının resmi yayıncı kuruluşu olan beIN SPORTS, kulüplere 8 Temmuz'da ödemesi gereken 125 milyon doları henüz ödemedi.

● Takımların ihtar çektiği Katarlı şirket, 2019/2020 sezonu için kulüplere 250 milyon doları cari kurdan, 250 milyon doları ise 4.77 TL sabit kurdan olmak üzere minimum 2.6 milyar TL ödeme yapmakla yükümlü ancak kur artışı sebebiyle zarar ettiğini gerekçe göstererek ödeme yapıyor.

● beIN SPORTS, dolar kurunu 3.80 TL'de sabitleyerek kulüplere yıllık 2.6 milyar TL yerine 1.9 milyar TL ödemek istiyor. Kulüpler ise 720 milyon TL'lik gelirden olmamak için Katarlı şirketi sözleşme şartlarına uymaya davet ediyor.

● beIN SPORTS'un anlaşmayı bozması durumunda TRT, D-Smart, Turkcell ve S Sport'un yayın haklarını alabilmek adına devreye girmesi bekleniyor.

Süper Lig'de yeni sezonun başlamasına bir aydan az kala yayıncı kuruluş beIN SPORTS, Türkiye Futbol Federasyonu ve kulüpler arasındaki yayın krizi devam ediyor.

Kurda yaşanan artış sebebiyle zarara uğradığını gerekçe göstererek 8 Temmuz'da kulüplere ödemesi gereken 125 milyon doları hala ödemeyen beIN Group, sözleşmede yer alan yükümlülükleri yerine getirmemekte ısrar ediyor.

Digiturk Ceo'su Yousef Al-Obaidly
Digiturk Ceo'su Yousef Al-Obaidly

KULÜPLER İHTAR ÇEKTİ

Ligde mücadele eden 18 takım adına beIN Group ile toplantı üstüne toplantı yapan Türkiye Futbol Federasyonu, yayıncı kuruluşla henüz uzlaşamadı. Kulüpler ise 11 gündür sözleşmeden doğan hakları doğrultusunda gerekli ihtarları çekti.

BEIN SPORTS 720 MİLYON TL DAHA AZ ÖDEMEK İSTİYOR

Yıllık 500 milyon dolar ile Türk futbolunun yayın haklarını elinde bulunduran beIN Group, 2019/2020 sezonu için kulüplere 250 milyon doları cari kurdan, 250 milyon doları ise 4.77 TL sabit kurdan olmak üzere minimum 2.6 milyar TL ödeme yapmakla yükümlü.

Ancak kurum, kurdaki artıştan dolayı zarar ettiği gerekçesiyle dolar kurunu 3.80 TL'de sabitleyerek kulüplere yıllık 2.6 milyar TL yerine 1.9 milyar TL ödemek istiyor. Kulüpler ise yaklaşık 720 milyon TL'lik gelirden olmamak için beIN Group'u sözleşme şartlarına uymaya davet ediyor.

Yayın hakları ihalesinden bir görüntü.
Yayın hakları ihalesinden bir görüntü.

BEIN SPORTS ANLAŞMAYI BOZARSA NE OLUR?

Yayıncı kuruluşun anlaşmadan cayması durumunda sözleşme gereği ödemesi gereken tutarın 265 milyon doların üzerinde olduğu ifade ediliyor. Sözleşmenin tam detayları bilinmese de bu tutarın 150 milyon dolarının Katar Devlet Garantisi, yaklaşık 115 milyon dolarının da teminat olduğu belirtiliyor.

  • Atiker Konyaspor Başkanı Hilmi Kulluk, daha önce yaptığı bir açıklamada, "Telefonuma Kulüpler Birliği'nden mesaj geldi. 18 Haziran'da toplantı var, beIN Sports çıkmak istiyor. Zarar ediyorlarmış. İş daha da kötüye gidecek" ifadelerini kullanmıştı.
Tümer Metin & Şansal Büyüka & Yousef Al-Obaidly & Metin Tekin
Tümer Metin & Şansal Büyüka & Yousef Al-Obaidly & Metin Tekin

BEIN SPORTS'LA ANLAŞMA BOZULURSA MAÇLARI KİM YAYINLAYACAK?

Dolar kurunu 3.80 TL'ye sabitleme talebinde ısrarcı olan ve hatta 'gerekirse teminatı yakarız' resti çeken beIN SPORTS ile uzlaşma sağlanamaması durumunda Süper Lig maçlarının adresi değişecek.

TRT,D-Smart ve Turkcell'in yayın haklarını almak için girişimde bulunacak ilk kurumlar olarak ön plana çıkıyor. Öte yandan S Sport'un ise fizibilite çalışmalarına dahi başladığı ve alt yapı sistemlerini test ettiği kaydedildi.

TRT Spor bünyesinde kullanılan stüdyolardan biri.
TRT Spor bünyesinde kullanılan stüdyolardan biri.
  • Türkiye'de 2018-19 sezonun yayın gelirleri dağılımı
  • Galatasaray: 215.9 Milyon TL
  • Beşiktaş: 174 Milyon TL
  • Fenerbahçe: 154.8 Milyon TL
  • Trabzonspor: 135.7 Milyon TL
  • Başakşehir: 134 Milyon TL

Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar'ın hazırladığı yayın gelirleri dağılımı tablosu.
Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar'ın hazırladığı yayın gelirleri dağılımı tablosu.
  • Avrupa’da şampiyonların kendi ülkelerindeki yayın gelirleri
  • Manchester City: 169 M€
  • Juventus: 100 M€
  • Bayern Münih: 65.5 M€
  • PSG: 62 M€
  • Galatasaray: 32.5 M€
  • Benfica: 30 M€

YETKİLİLER NE DİYOR?

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, mevcut yayın krizine ilişkin yaptığı açıklamada beIN Group'un Türkiye'ye çok önem verdiğinin altını çizmiş ancak toplantıların sürdüğünü de hatırlatarak anlaşmazlığı gizlememişti.

  • "beIN Sports ile görüşmelerimiz devam edecektir. Bütün hedefimiz marka değerimizi yukarı çıkarmak olacaktır. Bu marka değerini üst noktalara taşımak için bu toplantılar devam edecektir. beIN Sports Türkiye'ye çok önem veriyor. Dünyada spora önem vermekte ve yayınları bulunmakta. Türkiye'de bulunan 81 milyon nüfus ve güçlü ekonomisi nedeniyle Bein Sports burada bulunmak istiyor.Bütün kulüpler yayıncı kuruluş ile iyi ilişkiler kuruyor. Türk futbolunun ilerlemesi için ürünün pazarlanması gerekli. Bu bir tek beIN Sports sayesinde değil kulüplerin de içinde olması lazım."

Nihat Özdemir & Fikret Orman
Nihat Özdemir & Fikret Orman

FİKRET ORMAN: YAYINCI KURULUŞ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman ise 16 Temmuz'da konuyla ilgili verdiği demeçte beIN Group'un henüz ödeme yapmadığını açıkça ifade etmiş ve ödemelerin yapılmasını istediklerini söyleyerek süreci Türkiye Futbol Federasyonu'na devrettiklerini duyurmuştu.

  • "2-3 hafta içerisinde birçok toplantı gerçekleştirdik. Bu da son toplantıydı. Yayıncı kuruluş, geçtiğimiz sezonun ortasından beri Türkiye Futbol Federasyonu'ndan finansal olarak talepte bulunmaktadır. 18 kulübümüz ve Türkiye Futbol Federasyonu Yönetimi kararı değerlendirdik. 18 kulüp olarak hiçbir gerekçe olmadan yapılmayan ödemelerin yerine getirilmesini, TFF aracılığıyla kendilerine ilettik. Biz Kulüpler Birliği içerisinden oluşturduğumuz komite ile yayıncı kuruluşla görüşüyorduk. Artık TFF ile görüşecekler. Bundan sonraki görev TFF Başkanı ve Yönetim Kurulu'nundur. Bir gerçek var ki ligler başlıyor. Takımlar kuruluyor ve bu yayın geliri, bütün takımlar için en önemli gelir. Sözleşmelerin çoğu Euro üzerinden. Biz bunları kendilerine ilettik. Süreç artık TFF ile yayıncı kuruluş arasında yürütülecek. Biz Kulüpler birliği olarak konumumuzu, durumumuzu konuştuk. Sezon başında bir avans ödemesi yapılıyor, 15 günlük süreci vardı ve yapılmadı. Biz de yayıncı kuruluşun sözleşmede geçerli olan maddeleri yerine getirmesini istiyoruz."

Göksel Gümüşdağ
Göksel Gümüşdağ

GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ: İNDİRİM TALEBİ ULUSLARARASI ŞİRKET PROFİLİYLE BAĞDAŞMIYOR. BİRKAÇ GÜN İÇİNDE ÇÖZÜLÜR

beIN Group'un naklen yayın ihalesini aldığı Kasım 2016 tarihinde Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olarak sürecin içinde bulunan Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ da, Katarlı şirketin indirim talebinin uluslararası firma profiliyle bağdaşmadığını ancak krizin önümüzdeki günlerde çözüleceğine inandığını söylemişti.

  • "O dönemde Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olarak ihale sürecinin içinde olan biriyim. İtalyan talipler de vardı ama beIN Group çok istekliydi ve ihaleyi aldılar. Uluslararası kriterlere göre bir anlaşma imzaladılar. Türkiye dahil 40 ülkede yayın yapan bir kurum. Şu anda gelip indirim talep etmeleri bu uluslararası şirket ile bağdaştığını sanmıyorum. 18 kulüp Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) sözleşmenin şartları gereği ödemelerin yapılmasını istediğimizi ilettik. TFF, sözleşme gereği konunun tarafı olarak yayıncı kuruluşla görüşleri yürütüyor. Biz kulüpler olarak sözleşmeden doğan hukuki haklarımızı kullanıyoruz. Öte yandan ben sorunun birkaç gün içinde çözüleceğini düşünüyorum.