1 milyon dolarlık sahte iPhone satan Çinli için karar alındı!

Sahte iPhone
Sahte iPhone

Sahte iPhone ve iPad'lere özel logolar bastıran ve ürünleri birebir aynı hale getiren Çinli sahtekar, beş yıl boyunca on binlerce kişiyi dolandırdı.

Market raflarında veya internette yüzlerce farklı markaya ait ürünler yer alıyor. Peki ama bu ürünlerin hangileri orijinal hangileri sahte? Elbette söz konusu, "teknoloji" olduğunda orijinal ya da sahte ürünlere hassasiyet daha da artıyor. Binlerce TL verilerek satın alınan cihazların sahte çıkması kullanıcıları ciddi anlamda üzüyor. Peki ama bunu kasıtlı olarak yapan ve sahte ürünleri piyasaya sürerek kazanç elde edenlere ne demeli?

Gerçek ve sahte iPhone'ları birbirinden ayırt etmek için çok farklı yöntemler bulunuyor.
Gerçek ve sahte iPhone'ları birbirinden ayırt etmek için çok farklı yöntemler bulunuyor.

Kısa süre önce Amerika Birleşik Devletleri'nde sahte ürünlere savaş açılmış; birçok farklı denetim mekanizmasıyla tam anlamıyla "harekete geçilmişti". Son olarak, sahte ürünleri piyasaya süren Çinli bir şebekenin ABD'deki varlığı ortaya çıkarıldı ve gereken müdahale yapıldı. Öğrenci vizeleriyle yıllardır ABD'ye gidip gelen Çinli toplamda 1.1 milyon dolarlık satış yaptığı üzerinde duruluyor. Elbette sahteciliğin büyük bir kısmını iPhone'lar oluşturuyor. Tabii yalnızca iPhone'lar değil, sahte iPad'ler de yıllar boyunca satılan cihazlar arasında yer alıyor.

Elbette bu sahteciliğin ortaya çıkarılması da kolay olmuyor. Zira Jianhua Li isimli sahtekarın 2009 ile 2014 yılları arasında 40 bin adet elektronik ürünü kaçak yolla ülkeye soktuğu anlaşılıyor ve suçlu uzun bir takip sürecinin ardından yakayı ele veriyor. Peki daha sonrasında ne oluyor? Çantalarına yerleştirdiği "çakma ürünlere" logolar bastıran ve birebir aynı duruma getiren Jianhua Li'nin Mayıs'ta hapse gireceği kesinleşti.

Orijinal veya sahte iPhone nasıl anlaşılır?

Elbette bu noktada sorumluluğun büyük bir kısmı da müşterilere düşüyor. Zira orijinal ya da sahte olan ürünleri bir şekilde birbirinden ayıran faktörler var. Özellikle Apple ürünlerinin web sayfası üzerinden IMEI ya da benzer numaralandırma sistemleriyle sorgulanabiliyor olması büyük avantaj. Bu yöntem dahi ürünlerin gerçek ya da sahte olduğunun ortaya çıkması için biçilmiş kaftan.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >