15.000 TL’lik hüsran: Samsung Galaxy Note 9, iPhone XS Max’e üstün geldi!

​15.000 TL’lik hüsran: Samsung Galaxy Note 9, iPhone XS Max’e üstün geldi!

Birçok teknoloji tutkunu tarafından merakla beklenen Apple etkinliği hayal kırıklığı oluşturdu. Özellikle fiyat konusunda ciddi eleştirilerle karşılaşan Apple, yeni modellerini beklediği şekilde tanıtamadı. Birçok farklı modelle kıyaslanan yeni iPhone’lar özellikle Samsung cihazlar karşısında sınıfta kaldı. Biz de sizler için Samsung Galaxy Note 9 ve iPhone XS Max’i kıyasladık. İşte sonuçlar…

Teknoloji dünyasında birçok farklı parametre ürünlerin çeşitli özellikleri değerlendirilirken göz önünde bulunduruluyor. Ürünlerin performans çizelgeleri, kamera performansları ve tasarımı başta olmak üzere onlarca farklı özellik son ayrıntısına kadar gözden geçiriliyor. Son aşamada ise fiyat/performans çizgisi en önemli detay olarak temel bir referans noktası oluşturup sonuçları ortaya koyuyor. Tam da bu noktada bugün gerçekleştirilen Apple etkinliğinde ortaya çıkan cihazların fiyatı ve özellikleri gerçekçi karşılaştırmaları da beraberinde getirdi.

Apple’ın iPhone XS Max, iPhone XS ve iPhone XR olmak üzere tanıttığı üç yeni model birçok açıdan hayal kırıklığı meydana getirdi. Özellikle fiyat artışına oranla eksik kalan özellik iyileştirmeleri çok sayıda kullanıcıyı sosyal medya üzerinden eleştirel yorumlar yapmaya itti. Biz de sizler için birçok farklı açıdan Galaxy Note 9 ve iPhone XS Max’i kıyasladık. Sonuçlar, son aşamada ciddi bir Samsung üstünlüğünü gözler önüne seriyor.

Tasarım da eleştirildi!

Yeni iPhone’lara dair en önemli tartışma kıstaslarından biri tasarım. Apple, iPhone Xile birlikte geçiş yaptığı ‘çentik’ tasarımdan vazgeçmeye niyetli değilken birçok kullanıcı çentik tasarımın şirket dinamikleri ve stabil cihaz kullanımı için uygun olmadığını ifade ediyor. Galaxy Note 9’un tasarım karnesi ‘kullanışlılık’ anlamında iPhone XS Max’ten çok daha başarılı olarak değerlendiriliyor.

Apple’ın lansmanı boyunca üzerinde en çok durulan konuların başında gelen A12 Bionic yonga seti, Samsung’un kendi üretimi Exynos 9810 Octa ile kıyaslandığında performansın birimlere eşit dağıtılması noktasında problemler oluşturuyor. Çok sayıda otorite tarafından Exynos 9810 Octa yonga seti gerçek bir performans geliştirici olarak tanımlanıyor. Apple’ın 1100 dolarlık fiyatıyla satışa çıkardığı iPhone XS Max, yan performans parçacıkları noktasında da Samsung Galaxy Note 9’un gerisinde kalmış görünüyor.

RAM'de sınıfta kaldı!

iPhone XS Max’in 4 GB’lık RAM performansına8 GB ile cevap veren Galaxy Note 9, lansmandaki büyük oyun şovunun da arkasında bu performans çizelgesiyle durmuş görünüyor. Samsung’un işbirliği açıkladığı Fortnite ile birlikte ortaya koyduğu avantajlı oyun hareketlenmelerin Apple tarafında karşılık bulmadığını da belirtelim.

Kamera noktasında özellikle ‘portre modu’ ile fark oluşturmayı başaran Apple, Samsung’un yapay zeka destekli kamera hamlesiyle geliştirdiği Galaxy Note 9’dan büyük ölçüde geride kaldı.

'Apple çok pahalı!'

Özellik noktasındaki tüm farklar bir yana Apple, Samsung Galaxy Note 9’un neredeyse iki katı fiyatla satışa çıkardığı iPhone XS Max ile birçok kullanıcının yanına bile yaklaşamayacağı bir fiyat politikası izledi. Şu an için 6.000 TL civarında bir tutarla Türkiye’den satın alınabilen Note 9’a oranla 12.000-15.000 TL arası satışa çıkacak iPhone XS Max, tercih edilebilirlik çizgisini çoktan aşmış durumda. Apple’ın ‘hüsran’ tanıtımı ‘Apple Event’ uzun bir süre boyunca dengesiz fiyat hareketlenmeleriyle hatırlanacak…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >