27 Temmuz'da gerçekleşecek Kanlı Ay tutulması Türkiye'den de izlenebilecek

Kanlı Ay tutulması
Kanlı Ay tutulması

21. Yüzyılın en uzun Ay tutulması için geri sayım başladı. 27 Temmuz'da görülecek Ay tutulması Avrupa, Asya, Afrika, Avustralya kıtaları ve Amerika kıtasının güneyinden de izlenebilecek. Kanlı Ay tutulması sırasında Ay'ın görünür büyüklüğü azalacak. İstanbul’da 20.00'den itibaren doğması beklenen Ay, Türkiye’nin her yerinden izlenebilecek.

Yüzyılın en uzun ay tutulması olarak kabul edilen Ay tutulmasına sayılı günler kaldı. 27 Temmuz 2018'de gerçekleşecek olan bu muhteşem doğa olayının, son 15 yılın en parlak ay tutulması olması bekleniyor.

Ay tutulmasının tam tutulma anının 1 saat 44 dakika, tutulmanın tamamının ise 6 saat 14 dakika süreceği belirtildi.

Tutulma boyunca görünür büyüklük azalacak

Dünya’ya olan ortalama uzaklığı 383 bin 704 kilometre olduğunu belirtilen Ay’ın tutulma ortasında Dünya’ya olan uzaklığının ise yaklaşık olarak 405 bin 366 kilometre olacağını ve tutulma boyunca görünür büyüklüğünün azalacağı vurgulandı.

  • Gerçekleşecek bir sonraki tutulmanın 11 Ağustos 2018 tarihinde Parçalı Güneş Tutulması olacağını ve Türkiye'nin bu tutulmayı da izleyebileceğini belirtelim.

Ay’ın tutulma saatleri tahmini:

27 Temmuz saat 20.15 Kısmi Tutulma başlangıcı
27 Temmuz saat 21.25 Parçalı Tutulma başlangıcı
27 Temmuz saat 22.30 Tam Tutulma başlangıcı
27 Temmuz saat 23.22 Azami Tutulma
28 Temmuz saat 00.14 Tam Tutulma sonu
28 Temmuz saat 01.19 Parçalı Tutulma sonu
28 Temmuz saat 02.29 Kısmi Tutulma sonu

Kanlı Ay tutulması nasıl gerçekleşiyor?

Dünya’nın uydusu Ay konumu ve büyüklüğü nedeniyle dünya yörüngesindeki dönüşü boyunca farklı gök olaylarına sahne oluyor. Dünya, Ay ile Güneş arasından geçiyor ve Güneş ışığının bir kısmı Ay'ın yüzeyine düşüyor sonrasında ise ortaya kırmızı bir ay görüntüsü çıkıyor.

Neden Kanlı Ay tutulması deniyor?

Ay Dünya'nın gölgesine girerken ilk etapta karanlık görünüyor. Tam olarak gölgeye girdiğinde ise kırmızı ve turuncu arasında bir renge bürünüyor. Ayın bu renge bürünmesinin sebebiyse gökyüzünün mavi görünmesiyle aynı. Atmosfere giren güneş ışınları renklerine ayılarak farklı oranda yansımaya maruz kalıyor. En kırılgan renk mavi gündüzleri gökyüzüne rengini verirken, en az kırılgan renk kırmızıysa atmosferi geçip aya tutulma sırasında bu rengi veriyor. Amerikan Uzay Ajansı (NASA) bilim adamlarına göre tutulma sırasında Ay üzerinden Dünya'yı gözlemleyen bir kişi, bu nedenle dünyayı kaplayan turuncu-kırmızı arası bir renk görüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >