6 yıldır geliştirilen dev roket ilk kez çalıştırıldı

Blue Origin, 6 yıl sonunda roket sistemini ilk kez çalıştırdı.
Blue Origin, 6 yıl sonunda roket sistemini ilk kez çalıştırdı.

Blue Origin firması son 6 seneden bu yana yoğun bir şekilde üzerinde çalıştığı BE-4 ismindeki dev uzay roketini bugün ilk kez teste tabi tuttu. Uzmanlara göre, test edilen bu robot sistemi geleceğin uçuş motorlarının yerini almaya aday...

Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde merkezde testleri başarıyla sonuçlandıran Blue Origin, tarihte görülmemiş bir itiş gücü sağlayabilen motorlarından birini üretmeyi başardı. Firma, üzerinde 7 adet BE-4 roket motoru bulunan New Glenn adında, yeniden kullanılabilir uzay aracı inşa edecek. Söz konusu araç, Dünya yörüngesine gidiş ve gelişlerde kullanılacak.

Blue Origin'in 6 yıl önce üzerinde çalışmaya başladığı projenin 10 yıl içerisindeki ana amacı uçuşlara başlamak olarak belirlenmişti. Bu noktadan bakıldığında, test aşamasına geçilmesi için en doğru zamanın seçildiğini ve roket teknolojileri noktasında önemli bir seviyeye gelindiği söylenebilir. BE-4 motorlarıyla güçlendirilmiş New Glenn, kalkış esnasında toplamda 1.74 milyon kg itiş gücü üretebiliyor.

2000 yılında kurulmuş olup oldukça yeni sayılabilecek olan Blue Origin, roket motorlarını üretmek konusunda deneyimli diğer üreticilerden çok daha az bir tecrübeye sahip. Ancak başardığı işler bu tecrübesizliğin etkisi altında kalmadığını gösteriyor. BE-4 motorlarının New Glenn dışında sayısız fırlatma sistemiyle birlikte kullanılması hedefleniyor. Uzay ve roket sistemleri dendiğinde akla ilk gelen şirketlerden biri olan SpaceX'in başarılarıyla kıyaslandığında Blue Origin için en makul rol modelin SpaceX olduğu söylenebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >