ABD Havacılık Dairesi, CNN'e kalabalık üzerinde drone uçurma izni verdi

Drone CNN FAA
Drone CNN FAA

CNN yayın kuruluşuna imtiyaz sağlayan ABD Federal Havacılık Dairesi kalabalık üzerinde uçuş yasağını da esnetmiş oldu.

İşletmeler, medya organları, vakıflar gibi kurumlar drone’un getirdiği avantajları kullanmak için birbiriyle yarışırken bu iş için daha fazla araştırma yaparak titiz bir çalışma yönetenler bu teknolojinin öncüsü olmaya başladı.

Bu karar bir kilometre taşı olarak görüldü

CNN, FAA ile tarafından ilginç bir ayrıcalık kazandı. CNN için çıkarılan özel lisans sadece Vantage Robotics Snap drone’una izin veriyor. CNN bu drone ile kalabalığın üzerinde 150 metre yüksekliğe kadar çıkarakgörüntü alabilecek. Tanınan bu ayrıcalığın bundan sonraki başvurularda emsal karar oluşturacağı konuşulurken daha önceki drone uçurma izinleri sadece bazı film yapımlarında verilmişti.

Vantage Robotics Snap drone.
Vantage Robotics Snap drone.

Bir kilometre taşı olarak görülen bu karar diğer medya organlarını da harekete geçirecektir. Bu avantajı elinde bulunduran CNN, büyük bir öne geçiş ile rakiplerinden hep daha önde olacaktır. Çünkü tüm yayıncılar bir haberi aynı açıdan görürken CNN çok daha fazla ayrıntının olduğu görüntülere sahip olacak.

Düşerken zarar vermemek için parçalarına ayrılıyor

Burada kullanılan drone herhangi bir olumsuzluk sonucu düşse de diğerlerine göre daha az zarar verecek. Çünkü 1,37 kilogram ağırlığındaki Vantage Robotics Snap herhangi bir kontrol kaybında yaralanmaları önlemek için düşerken parçalanma özelliğine sahip. Bu parçalanma sonrasında parçalar kolaylıkla birleştirilerek drone pratik kullanıma hazır hale geliyor. Sony Exmor sensör kullanan drone, 4K video ve 12 megapiksel fotoğraf çekimi yapıyor.

Konuyla alakalı bir açıklama yazısı paylaşan CNN, bu izni almanın hiç kolay olmadığını belirtti. Bunun için iki yıldan fazla süren bir araştırma ve test süreci yaşadıklarını belirten CNN, Federal Havacılık Dairesi’ne minnettar olduklarını da söylemeden edemedi. CNN’nin açıklamasını ayrıntılı olarak okumak için buraya tıklayabilirsiniz.