Akıllı telefondan zarar edince yazılım işine girerek yeniden yükselişe geçen Blackberry markasının hikayesi

Blackberry
Blackberry

İstanbul doğumlu Mike Lazaridis tarafından kurulan Kanadalı şirket RIM Blackberry'nin hikayesini sizler için derledik.

Kurucu Lazaridis 6 yaşına kadar İstanbul'da yaşadı

Blackyberyy, ilk olarak Research In Motion (RIM) adıyla 14 Mart 1961 İstanbul doğumlu Mihalis "Mike" Lazaridis tarafından 1984 yılında kurulmuştur. Aslen Karadeniz Rumu olan Lazaridis, 6 yaşına kadar İstanbul'da yaşamış ve sonrasında ailesiyle Kanada'ya yerleşmiştir.

Jim Balsillie ve Mike Lazaridis.
Jim Balsillie ve Mike Lazaridis.

Kurucu Mike Lazaridis görevini 2012'de devretti

BlackBerry'nin kurucusu, Mike Lazaridis, Jim Balsillie ile birlikte şirketi eş-yetkili CEO olarak 22 Ocak 2012 tarihine dek birlikte yönetti. Mike Lazaridis, bu tarihte görevini Thorsten Heins'e bıraktı.

Thorsten Heins.
Thorsten Heins.

30 Ocak 2013 tarihine dek Research In Motion adıyla faaliyet gösteren firma, artık faaliyetlerine RIM BlackBerry adı altında devam etmektedir.

  • Dünya genelinde yaklaşık 100 milyon kullanıcıya sahip BlackBerry, şuan hem bir akıllı telefon üreticisi hem de yazılım üreticisi konumunda bulunuyor.

Blackberry öncesi ''inter@ctive paging 900'' vardı

Research In Motion firması, BlackBerry ürün ailesini üretmeden önce, Ericsson ve RAM Mobile Data için kablosuz veri ağı Mobitex'i iki yönlü mesajlaşma ve e-posta hizmeti verebilecek bir yapıya dönüştürdü. Bu sürecin sonrasında "inter@ctive paging 900" cihazı ortaya çıktı. Bir sabun kalıbı büyüklüğünde olan bu cihaz, çift yönlü mesajlaşma, e-posta, faks ve text-to-speech özellikleriyle akıllı telefonların ilk atalarından birisi oldu.

inter@ctive paging 900, akıllı telefonlara giden yolda büyük bir adım oldu.
inter@ctive paging 900, akıllı telefonlara giden yolda büyük bir adım oldu.

Üretilen RIM cihazlarıyla ilgi çekilmeye başladı

RIM 900 ve RIM 950 adıyla da anılan bu cihazların başarısı, RIM'in bir anda Kanadalı yatırımcı ve risk sermayesi gruplarının ilgisini üzerine çekmesini sağladı. Halka arz öncesinde 30 milyon dolara yakın bir yatırım fonu almayı başaran Research In Motion firması, Ocak, 1998'de Toronto Borsası'nda işlem görmeye başladı. RIM, Ekim 2008 tarihinde Kanada'nın en iyi 100 işvereni arasında gösterildi.

Research In Motion'nın (RIM) logosu.
Research In Motion'nın (RIM) logosu.

İlk kez Blackberry Messenger hizmeti olarak sunuldu

RIM, 2005 yılında ilk kez internet tabanlı, anlık mesajlaşma ve sesli konuşma uygulaması olan BlackBerry Messenger hizmetini sundu.

BlackBerry Messenger RIM Blackberry tarafından sürekli güncelleniyor.
BlackBerry Messenger RIM Blackberry tarafından sürekli güncelleniyor.

Yaşanan büyük değer kaybı görev devrettirdi

2000'li yıllar boyunca sürekli olarak büyüyen ve gelirlerini artıran firma, 2011 yılının ilk çeyreğinde ilk defa gelirlerinin düştüğünü açıkladı. Özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında pazar payını kaybeden RIM'in hisseleri, Haziran 2008-Haziran 2011 döneminde yüzde 80 civarında değerini kaybetti. Şirketin borsadaki değer kaybı ve küçük hissedarların tepkisi sonrasında, RIM'in kurucu ortakları olan Mike Lazaridis ve Jim Balsillie, CEO'luk görevini Thorsten Heins'e devrettiler.

  • Haziran 2011'de Research In Motion firması, 2.000 çalışanın işine son verilmesini de içeren, yeniden yapılanma programını açıkladı.

RIM faaliyetlerinin Blackberry ismi altında devam edeceği duyuruldu

Tam da bu aralar RIM firması, pazar payını geri kazanmak için tarihindeki en büyük tanıtım ve reklam kampanyasına girişti. 30 Ocak 2013 tarihinde düzenlenen BlackBerry 10 dünya lansmanında, Research In Motion firmasının faaliyetlerine BlackBerry ismi altında devam edeceği açıklandı.

965 milyon dolarlık rekor zarar

2013 yılının 2. çeyrek finansal raporunda BlackBerry Z10 ve Q10 satışlarında beklediği ivmeyi bulamadığını duyuran firma, ikinci çeyrekte 965 milyon dolarlık rekor bir zarar açıkladı. BlackBerry Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Thorsten Heins, mâli krizi aşabilmek için toplam çalışan sayısının yaklaşık %40'ına denk gelen 4.500 kişiyi işten çıkaracaklarını duyurdu.

2013 yılı Eylül ayında BlackBerry'den yapılan yazılı açıklamada, liderliğini Fairfax Financial Holding'in yaptığı bir konsorsiyumun 4.7 milyar dolarlık bağlayıcı olmayan teklifinin alındığı bildirildi.

RIM Blackberry tarafından satın alınanlar:

Dash Navigation

Haziran 2009'da Amerikalı araç navigasyon cihaz ve yazılımları üreticisi Dash Navigation firmasını satın alındı.

QNX Software Systems

Research In Motion firması, 2010 yılının nisan ayında Kanadalı QNX Software Systems firmasını satın aldığını duyurdu. Gerçek zamanlı (real-time) bir çekirdeğe dayanan bir Unix türevi olan QNX, BlackBerry PlayBook tabletlerde kullanılmakta olan BlackBerry Tablet OS ve 2013 yılının ilk çeyreğinden itibaren BlackBerry marka cep telefonlarına gelmesi hedeflenen BB10 işletim sisteminin de tabanını oluşturmaktadır.

Yaklaşık 200 milyon dolarlık satın alma sonrasında RIM, otomotiv sektöründe dünyanın en büyük gömülü sistem üreticisi konumuna yükseldi.

DataViz

Dünyanın en yaygın mobil ofis yazılımlarından Documents To Go'nun üreticisi DataViz'in RIM tarafından satın alınma operasyonu, 8 Eylül 2010 tarihinde duyuruldu. Microsoft firmasının da satın almaya çalıştığı DataViz, yaklaşık 50 milyon dolara RIM'e satıldı.

Cihazlar:

BlackBerry OS 7.x ve öncesi:

  • BlackBerry OS 4, 5, 6 ve 7.x serisi ile yüklü gelen modeller, farklı kullanıcı gruplarına yönelik 4 ana ürün grubu altında toplanmıştır:
  • Bold: Fiziki QWERTY klavyeli, yüksek performanslı modeller
    Torch: Dokunmatik ve büyük ekranlı modeller
    Curve: Giriş seviyesi modeller
    Porsche: Porsche Design ekibiyle birlikte geliştirilen, özel tasarımlı modeller.

BlackBerry 10

  • BlackBerry firması 2014 yılı sonu itibarıyla aşağıdaki ürünleri pazara sundu:
    BlackBerry Z10: Tamamen dokunmatik ve 1280 x 768 piksel ekran çözünürlüğüne sahip model.
    BlackBerry Q10: Fiziki QWERTY klavyeli ve 720 x 720 piksel Super AMOLED ekranlı model.
    BlackBerry Q5: Fiziki QWERTY klavyeli ve 720 x 720 piksel LCD ekranlı model.
    BlackBerry Z30: Tamamen dokunmatik ve 1280 x 720 piksel Super AMOLED ekranlı model.
    BlackBerry Passport: 1440 x 1440 piksellik kare ekranlı ve fiziksel klavyeli model.

Android

  • Blackberry Priv: Fiziki QWERTY klavyeli ve 5.4 inçlik 1440×2560 piksel dokunmatik ekranlı model.
    Blackberry KEYone

Sadece akıllı telefonlar için yazılım üreteceklerini duyurdu

2013 yılında şirketin yeni CEO'su olan John Chen Eylül 2016'da yaptığı açıklamada, akıllı telefonlarının iç donanım üretimini, ülke dışındaki ortaklarına vereceklerini duyurarak Kanada'nın Waterloo kentindeki BlackBerry tesislerinde, bundan böyle sadece akıllı telefonlar için yazılım üretimi yapılacağını kaydetti.

''Şirket planlamamızda bir dönüm noktasındayız''

Açıklamaya önemli açıklamalarla devam eden Chen, ''Tüm donanım geliştirme işlerimizi bitirme ve bundan sonraki süreçte iş ortaklarımıza kaynak sağlama kararı aldık. Şirket planlamamızda bir dönüm noktasına ulaşmış durumdayız. Finansal temelimiz oldukça sağlam ve yazılıma olan eğilimimiz giderek artmakta.'' dedi.

Kaynak: Wikipedia

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >