Amazon, çalışanları robotlardan korumak için akıllı yelek kullanıyor

Amazon
Amazon

Amazon, yeni geliştirilen akıllı yelekler sayesinde insanlar ve robotlar arasındaki çalışma sürecini daha uyumlu hale getiriyor. Bu sistemde akıllı yelekler ve robotlar birbirlerine sinyaller göndererek haber veriyor. Tüm ayrıntılar haberimizde

Teknoloji dünyasında son yılların en çok merak edilen sorularından biri 'robotlar işimizi elimizden alabilir mi?'. Bu soru aslında birçok farklı araştırmayla desteklenmiş durumda. Hatta cevap da doğrudan bu araştırmalar neticesinde ortaya çıkıyor. Evet; robotlar, birçok farklı meslek grubu için tehdit oluşturuyor. Ama aslında bu yeni dönemle birlikte insanlar da yeni bir boyuta geçiyor. Ayak işlerini robotlara paslayacak olan 'insanlar', artık daha üretken işlerde kendilerini gösterebilir. Tabii bu yönde yeterli çaba sarf edilirse...

Amazon, bu robotları depo yerleşimi konusunda aktif olarak kullanıyor.
Amazon, bu robotları depo yerleşimi konusunda aktif olarak kullanıyor.

Hedef insan ve robotları uyum içinde çalıştırmak

Robotlar şu anda fabrikalardaki üretimbantlarında yoğun olarak kullanılıyor. Hatta e-ticaret sitelerinin stoklarını depolarda düzenleme ve yerleştirme işlemlerinin büyük bölümü de robotlar tarafından yapılıyor. Yeterli mi, elbette değil. Ama robotlar her geçen gün daha yetenekli hale geliyor. Fakat bu kez de robotlar ve insanlar arasında bir koruma kalkanı devreye giriyor. Çünkü ara sıra sapıtan ve beklenmedik 'davranışlar' sergileyen robot videolarıyla karşılaşabiliyoruz.

Böylece aslında akıllı yeleklerin robotlara gönderdiği sinyaller robotların mesafesini ve çalışma hızını belirlemiş oluyor.
Böylece aslında akıllı yeleklerin robotlara gönderdiği sinyaller robotların mesafesini ve çalışma hızını belirlemiş oluyor.

Amazon'dan açıklama geldi

Amazon da sırf bu bahsettiğimiz sebepten dolayı insanları robotlardan korumak amacıyla çalışmalar yapıyor. Üretilen yeni bir yelek, Amazondepolarında çalışan kişileri robotlardan korumaya odaklanıyor. Yelek epey akıllı. Dolayısıyla klasik bir 'koruyucu' olarak düşünmemek lazım. Zira depoda çalışan insanların robotlara yaklaşması durumunda çeşitli sinyaller gönderiliyor ve hareketlerin daha yavaş yapılması konusunda uyarıyor. Böylece olası kazaların önüne geçiliyor.

Konuyla alakalı olarak Amazon Robotics Başkan Yardımcısı Brad Porter'in güzel bir açıklaması var. Şöyle ki:

  • Çalışanlar eskiden robotların çalışacağı bölgeyi planlayıp işaretliyordu. Ama bu yelekler sayesinde robotlar daha geniş alanda insanlarla uyum içinde çalışabiliyor.

Aslında bu sayede robotlar ve depo çalışanları benzer yerlerde herhangi bir sorun yaşamadan çalışabiliyor. Bu doğru. Zaten 'akıllı yeleklerin' en büyük kazanımı da bu. Böylece depoda ya da fabrikalarda çalışanları yaralayan robot haberleriyle daha az karşılaşabiliriz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >