Amazon, oyuncaklar ve televizyonlar da dahil olmak üzere satılmayan milyonlarca ürünü çöpe atıyor

Amazon
Amazon

● Amazon'da satılmayan milyonlarca ürünün çöpe atıldığı ortaya çıktı.
● Depoda gizlenen bir gazeteci oyuncak, kitap, bebek bezi ve televizyonların gizlice imha edildiğini gösteriyor.
● Şirketin konuyla alakalı doğrudan yaptığı bir açıklama yok. Fakat bazı yöneticiler, 'bazı ürünler yok ediliyor' şeklinde cümleler kuruyor.

Dünyanın en büyük alışveriş sitelerinin depolarında öylece duran yani bir türlü satılmayan ürünler ne oluyor? Yapılan birkaç araştırma, Amazon depolarındaki bazıürünlerin her ne pahasına olursa olsun imha edildiğini gösteriyor.

Fransız televizyon kanalı M6 için çekilen belgeselde bir gazeteci Amazon deposuna gizleniyor. Daha sonrasında muhabir gizlice eşyaların çöpe atıldığı, 'imha' bölgesini videoya kaydediyor.

Yılda 3 milyondan fazla ürün imha edilmiş

Gazetecinin önüne atılan eşyalar arasında oyuncaklar, kitaplar, bebek bezleri ve televizyonlar yer alıyor. Ayrıca imha edilen bu ürünlerin fiyatları videoda da görülebiliyor.

Ocak'ta yayınlanan bu belgesel, Fransız Amazon depolarındaki bu uygulamanın epey yaygın olduğunu gösteriyor. Aslında videoda Amazon'un ülkedeki en küçük depolarından birinin 9 ayda hurda yığınına döndüğünü de anlamak mümkün oluyor.

Ayrıca tam olarak bu süreçte 293 bin ürün imha edildiği de ifade ediliyor. Ancak geçen sene Fransa'da toplamda 3 milyondan fazla ürünün imha edildiğini gösteren belgeler de var.

Videoda, imha edilen ürünlerin fiyatları da yer alıyor.
Videoda, imha edilen ürünlerin fiyatları da yer alıyor.

Yetkililerden açıklama var

İngiliz gazetesi Daily Mail Pazar günü bir muhabirini İngiltere'deki bir depoya gönderdi. Muhabir, bir yöneticiye satılmayan ürünlerin ne olduğu hakkında soru sormuş. Yetkili ise, 'Bazıları iade edildi. Ancak bazıları da yok edildi' şeklinde yanıtlamış.

Amazon, Business Insider tarafından temasa geçtiğinde malları imha edip etmediği konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Ancak bir sözcü istenmeyen ürünler için yer bulmak konusunda hayır kurumlarıyla çalıştıklarını söyledi. Hatta açıklamanın tam hali şu şekilde:

    Satılmayan ürünlerde Birleşik Krallık'ta ürünleri dağıtmak için kar amacı gütmeyen kuruluşlarla birlikte çalışan (In Kind Direct de dahil olmak üzere) kurumlarla ortaklık yapıyoruz.